Unga skadas på jobbet – vanliga ungdomsjobb inspekteras
Nära 1 500 ungdomar råkade ut för arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro förra sommaren. Nu inspekterar Arbetsmiljöverket arbetsplatser som är vanliga bland ungdomar.

- Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning. Det blir extra viktigt i sommar, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Juli är den månad då flest ungdomar skadas på jobbet.
Många unga sommarjobbar inom handel och restaurang, tillverkning, på lager, med fastighetsservice eller inom omsorgen. Det är också här som de flesta arbetsolyckorna sker som anmäls. Butikssäljare, lagerassistenter, café- och köksbiträden, truckförare, hemvårdsbiträden samt byggnadsarbetare ligger högt i statistiken över anmälda arbetsolyckor bland unga.
Under de senaste fem somrarna har 7 200 ungdomar mellan 16 och 24 år anmält att de skadats i arbetsolyckor med sjukfrånvaro (gäller i juni, juli, augusti). De vanligaste orsakerna till olyckorna är förlorad kontroll över transportmedel, som truckar. Det är också vanligt med belastningsskador som orsakas av tunga lyft inom omsorgen och olyckor som involverar verktyg, till exempel vassa knivar.
Brister i introduktion och handledning
I år inspekterar Arbetsmiljöverket några av de branscher där många ungdomar arbetar. Den här gången fokuserar myndigheten på hotell, restaurang och café, detalj- och partihandeln, camping, vandrarhem och fastighetsskötsel.
De inspektioner som Arbetsmiljöverket tidigare gjort i branscher med många ungdomar visar att det ofta saknas rutiner för att undersöka, riskbedöma och åtgärda risker i arbetsmiljön. Då blir det också svårt att ge en bra introduktion till nya medarbetare.
- Arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att många sommarjobbare är oerfarna, kan vara ovana vid den utrustning som används och kanske inte vågar fråga om de är osäkra. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Branscher – med flest antal anmälda olyckor med sjukfrånvaro bland unga kvinnor, 16-24 år (juni, juli, augusti 2018-2022)
Vård och omsorg; sociala tjänster- 803
Handel samt reparation av motorfordon – 524
Hotell- och restaurangverksamhet – 292
Transport och magasinering – 284
Tillverkning – 249
Branscher med flest antal anmälda olyckor med sjukfrånvaro bland unga män, 16-24 år (juni, juli, augusti 2018-2022)
Tillverkning – 726
Uthyrning, fastighetsservice mm – 683
Byggverksamhet – 682
Handel samt reparation av motorfordon- 566
Transport och magasinering – 512
De vanligaste orsakerna till arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland unga på sommaren – andel av alla anmälda olyckor.
- Belastningsolycka av lyft, feltramp – 19 procent
- Förlorad kontroll över transportmedel/utrustning för förflyttning av material - 14 procent
- Fall av person (till samma nivå eller från höjd) - 13 procent
- Förlorad kontroll av handverktyg- 10 procent
- Slagit emot föremål - 8 procent
- Våld eller hot - 5 procent
Fakta: Siffrorna visar andel av anmälda olyckor bland 16-24 åringar i juni, juli, augusti 2018-2022. Totalt anmäldes då cirka 7 200 arbetsolyckor med sjukfrånvaro.
Tips till sommarjobbar för att jobba säkert
- Lyssna noga till instruktioner och följ dem – du ska få veta vilka risker som finns och hur du kan jobba säkert.
- Våga fråga, ingen fråga är för dum.
- Om en arbetsuppgift känns för tung eller för svår – säg till arbetsgivaren. Arbetsmiljölagen säger att arbetstagarna ska vara aktiva och påtala brister och risker – och arbetsgivaren har skyldighet att se till att alla, även sommarjobbare är trygga med sin arbetsuppgift.
- Händer något tillbud eller något avvikande – som att man slinter med kniven, håller på att halka på ett blött golv eller upplever en människa som hotfull – påtala det för arbetsgivaren.
- Om olyckan, trots alla säkerhetsåtgärder, är framme - kontakta arbetsgivaren.
Tips till arbetsgivare som tar emot sommarjobbare:
- Gör en riskbedömning som tar hänsyn till att det är en ung person som ska jobba hos er. Kom ihåg att anpassa arbetsuppgifterna efter personens fysiska och psykiska mognad.
- Utse en erfaren handledare som kan introducera sommarjobbaren och berätta om arbetsuppgifter och de risker som finns på arbetsplatsen. En ordentlig introduktion minskar risken för olyckor.
- Håll koll på arbetstiderna. När du ska anställa någon som är under 18 år gäller särskilda regler för arbetstider. Reglerna skiljer sig åt beroende på ålder. Till exempel får minderåriga aldrig jobba mellan midnatt och klockan fem på morgonen.
Kontakt
Presstjänsten Arbetsmiljöverket, 010-730 91 55 eller media@av.se
Kontakter
Anna-Lena Immo
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.sePresstjänsten, Arbetsmiljöverket
Tel:010-730 91 55media@av.seBilder
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Nya regler för att öka säkerheten i bygg- och anläggningsprojekt13.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
För att öka säkerheten och förebygga arbetsmiljörisker i bygg- och anläggningsprojekt träder nya regler i kraft den 1 januari 2025. De nya reglerna tydliggör roller, ansvar och uppgifter för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar. De nya reglerna finns nu tillgängliga även i digital form på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Vart fjärde företag saknar rutiner mot risker med digitalt arbete25.10.2023 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har granskat nära 1 500 arbetsplatsers förebyggande arbetsmiljöarbete mot risker med digitala arbetssätt. Av de granskade arbetsplatserna hade drygt 23 procent brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nu får de krav på att åtgärda bristerna och ta fram rutiner för att undersöka och bedöma risker i arbetet. Det visar resultat från inspektioner i samband med en EU-gemensam insats.
1,3 miljoner har hälsobesvär av jobbet17.10.2023 07:55:00 CEST | Pressmeddelande
Var fjärde person som arbetar uppger att de har hälsobesvär på grund av jobbet, enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en minskning jämfört med pandemiåret 2020. Trötthet, fysisk smärta och värk i kroppen är de vanligaste besvären. Många känner också oro eller ångest över jobbet. De som arbetar hemifrån helt eller delvis upplever i mindre utsträckning hälsobesvär.
Ny regelstruktur ska underlätta arbetsmiljöarbetet16.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverkets omfattande författningssamling har genomgått en översyn. Arbetet har pågått i sju år och resulterat i en ny regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Redan nu finns de nya reglerna tillgängliga på Arbetsmiljöverkets webbplats. Förändringen innebär bland annat att 67 föreskriftshäften nu blir 15. Skyddet för arbetstagare förändras inte utan är samma som i nu gällande regler.
Ny regelstruktur – samma skyddsnivå fast i ny regelkostym9.10.2023 07:49:37 CEST | Pressinbjudan
Arbetsmiljöverket bjuder in media till en förhandsvisning av Arbetsmiljverkets nya regelstruktur. Arbetsmiljöverkets regler har vuxit fram under 40 år. För första gången har den omfattande författningssamlingen genomgått en översyn och arbetet med att utforma en ny regelstruktur har pågått i sju år. Nyligen fattade Arbetsmiljöverket beslut om en ny regelstruktur för arbetsmiljöföreskrifterna. Förändringen, som träder i kraft 1 januari 2025, innebär bland annat att cirka 70 föreskriftshäften blir 15 regelhäften i en ny struktur. Reglernas skyddsnivå har inte förändrats utan är samma som i nu gällande regler.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum