Region Norrbotten

Bäst på att vaccinera gravida mot kikhosta

Dela
När spädbarn får kikhosta behöver en majoritet sjukhusvård eftersom sjukdomen kan bli livshotande. Genom att vaccinera gravida överförs skyddet till det ofödda barnet. Norrbotten har varit snabbast med att komma igång med vaccinering.

I Norrbotten hade 80 procent av de som födde barn under januari-mars fått vaccin mot kikhosta under graviditeten. Det är stora skillnader mellan olika delar av landet och Norrbotten är den region som har lyckats komma igång snabbast.

Hos små barn kan kikhosta utvecklas till en allvarlig och livshotande sjukdom.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla gravida ska vaccineras mot kikhosta efter graviditetsvecka 16.

– Barn som föds tidigt har särskilt stor nytta av att skyddas mot kikhosta, eftersom de har störst risk för att bli svårt sjuka, säger Peppi Nash, mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbotten.

När man vaccineras under graviditet får man antikroppar som går över moderkakan till fostret och skyddar den nyfödda mot kikhosta. Vid varje graviditet behövs en ny vaccindos för att ge skydd till barnet.

Nyckelord

Kontakter

Peppi Nash
Mödrahälsovårdsöverläkare
VO Obstetrik och gynekologi
peppi.nash@norrbotten.se

Bilder

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum