Cancerfonden

Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i region Norrbotten

Dela
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Region Norrbottens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.

Utvecklingen på cancerområdet är både hoppfull och oroande på samma gång. 6 250 fler personer diagnostiserades med cancer i Sverige 2021 jämfört med året innan. Samtidigt fortsätter dödligheten minska. Men möjligheten för att upptäcka och överleva cancer ser olika ut både inom, och mellan, regioner.

– En del av dessa skillnader har sina naturliga förklaringar. Men vi vet också att det finns omotiverade skillnader som beror på både var i landet man bor, vilken utbildning och vilken inkomst man har. Det kan vi inte nöja oss med och här spelar våra regioner en viktig roll, säger Amanda Borg, intressepolitisk expert på Cancerfonden

Att gå på screening är ett viktigt verktyg för att upptäcka en cancer i ett tidigare skede. Men deltagandet skiljer sig åt över landet, och på regionnivå. I region Norrbotten har till exempel Kalix högst deltagande i mammografi, 89 procent kommer på sina kallelser. I Boden är deltagandet i mammografi som lägst, 74 procent deltar, enligt Cancerfondsrapporten 2021.  

Besöker regionen

Idag besöker Cancerfonden region Norrbottens styrande politiker inom hälso- och sjukvårdsområdet. Syftet är att diskutera de stora skillnaderna och behovet av åtgärder, framförallt med fokus på screening.

– Att jämlikheten är en utmaning är förstås något som Norrbottens regionpolitiker är väl medvetna om. Nu hoppas vi kunna vara en stöttande part genom samtal om de möjliga lösningar som finns inom cancerområdet i regionen idag, säger Amanda Borg.

Kontakter

Bilder

Om

Cancerfonden
CancerfondenCancerfondens vision är att besegra cancer.

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

 

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye