Umeå kommun

Biblioteken är bra för språkutveckling och läslust

Dela
Under årets fyra första månader har Umeås folkbibliotek haft närapå 400 000 fysiska besök, en ökning med 15,4 % jämfört med 2022. Ersbodabiblioteket stängde tillfälligt, vilket dämpade ökningen något. Men besöksantalet tycks fortsätta att gå upp och har uppnått siffror som före pandemin för fyra av närbiblioteken, Grubbe, Mariehem, Teg och Umedalen. Stadsbiblioteket har en ökning med 22,7 % under perioden.

För att underlätta språkutveckling och läsning samarbetar Umeå kommuns bibliotek med barnhälsovården och förskolor för att nå fler vårdnadshavare. Även sådana som inte brukar besöka bibliotek.

– Bland annat får alla barn i kommunen gåvoböcker, bibliotekarier besöker familjecentraler och projektet Bokstart som har fokus på de yngsta barnen och deras vuxna omfattar hembesök i två av kommunens stadsdelar, berättar Helena Karlström som är bibliotekschef.

I samarbete med skolan genomförs läsfrämjandeinsatser. Biblioteken erbjuder många kostnadsfria aktiviteter på fritiden som uppmuntrar till läsglädje, språkutveckling, delaktighet och skapande. Bland annat med sagostunder på svenska och andra språk, barnkulturföreställningar, skriv- och seriecirklar och läseklubbar.

– Vi har även samarbete med Kriminalvården kring läsfrämjande aktiviteter för internerade föräldrar och deras barn och ungdomar, avslutar Helena.

Mer information
Helena Karlström
090-16 33 77
070-650 12 30
helena.karlstrom@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Jämställdhet ett levande samtalsämne på äldreomsorgens utredningsenhet21.9.2023 14:25:13 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste åren har äldreomsorgens utredningsenhet Utredning äldre arbetat med jämställdhetsfrågor och ökat kunskapen hos personalen. Det är ett exempel när aktivt jämställdhetsarbete gör skillnad för individen. Utvecklingsarbetet har resulterat i ett förändrat arbetssätt, och en stor skillnad är att ärenden numera avkönas när de lyfts av handledare inför beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum