Vision

Vision: Fler offentliga arbetsgivare bör erbjuda anställda förmåner

Dela
Allt för få anställda i offentlig sektor erbjuds förmåner av sina arbetsgivare. Det visar en enkät som undersökningsföretaget Infostat gjort på uppdrag av Vision. De mest önskvärda jobbförmånerna är lunchkort, periodkort i lokaltrafiken, drivmedelsförmån och förmånscykel.

-  I tuffa ekonomiska tider spelar förmåner på jobbet en viktig roll. Fler arbetsgivare bör därför erbjuda sina medarbetare förmåner, för att stötta ekonomiskt men också för att bli mer attraktiv som arbetsgivare, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef i Vision.

Undersökningen visar att det är betydligt vanligare med förmåner inom privat sektor jämfört med i offentlig. Medan 20 procent av de privata tjänstemännen erbjuds ett lunchkort får bara 5 procent av de offentligt anställda tjänstemännen samma förmån.

-  Visions medlemmar i välfärden utför samhällsviktiga arbetsuppgifter, samtidigt ser vi att inflationen leder till reallönesänkningar. Nu är ett bra tillfälle för arbetsgivare att visa sin uppskattning genom att erbjuda medarbetarna fler förmåner, säger Oskar Pettersson.

Periodkort i lokaltrafiken är en förmån som erbjuds lika mycket till både privat och offentligt anställda. Intresset bland anställda är beroende av i vilken utsträckning det finns en utbredd lokaltrafik där man bor. 40 procent av de tillfrågade vill att förmånsskatten på periodkort tas bort.

- Kollektivtrafiken behöver byggas ut så att fler kan resa kollektivt till jobbet och minska sin klimatpåverkan. Undersökningen visar tydligt att det finns en önskan om att arbetsgivare ska erbjuda fler förmåner. Därför är det viktigt att se över hur det kan bli mer attraktivt för arbetsgivare att göra det, säger Oskar Pettersson.

Resultat från undersökningen:

  • De mest önskvärda förmånerna: lunchkort (37 procent), periodkort i kollektivtrafiken (34 procent), drivmedelsförmån för bil (26 procent), cykelförmån (23 procent), bilförmån (20 procent).
  • Intresset för periodkort i kollektivtrafiken är högt över lag men högst bland tjänstemän i offentlig sektor (45 procent).
  • De svarande vill se följande förmåner undantagna förmånsskatt: resande med kollektivtrafik (40 procent), förmånscykel (34 procent), lunchkort (33 procent).

Undersökningen genomfördes av Infostat under april månad och besvarades av 1500 slumpvist utvalda personer.

För ytterligare kommentarer, kontakta Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef i Vision, tfn 072- 453 20 82.

Kontakter

Bilder

Om

Vision
VisionVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 207 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum