35 miljoner till forskning i samproduktion med näringslivet

Förutom KK-stiftelsens medel kommer ett 20-tal medverkande företag att bidra med motsvarande insatser i de tre projekten.
– När akademi och näringsliv samverkar i gemensamma forskningsprojekt föds nya idéer och ytterligare projekt och samarbeten formas som ger nytta för båda parter. I det här programmet Synergi möjliggörs forskning som kan behöva kompetens från olika forskningsområden för att besvara en komplex frågeställning. I årets omgång inkom elva ansökningar inom en bred palett av områden, varav tre projekt beviljades medel, säger Yvonne Fors, programansvarig KK-stiftelsen.
Nytt forskningsprojekt förlänger livslängden för elfordonsbatterier
I ett av forskningsprojekten som nu startas upp ska Mälardalens universitet, tillsammans med fordonstillverkare och elbolag, undersöka möjligheter att installera redan använda batterier i energilagringssystem. Projektet syftar till att förlänga batteriernas livslängd och på så vis minska miljöpåverkan.
– Transportsektorn är en avgörande aktör för att uppnå EU:s klimatneutrala mål till 2050. Här är elektrifieringen av fordon av största vikt. Flera ton litiumjonbatterier kommer att ”pensioneras” 2030, och därför är det nödvändigt att behålla värdet på dessa elfordonsbatterier genom ett cirkulärt tillvägagångssätt. De största miljömässiga och ekonomiska fördelarna uppnås om batterier först återanvänds och sedan återvinns, säger Koteshwar Chirumalla som ska leda projektet och är docent inom produkt- och processutveckling vid Mälardalens universitet. I forskningsprojektet adresseras aspekter som elektrifiering, cirkulär ekonomi och digitalisering som är tre av de största utmaningarna som industriella tillverkningsföretag och samhället står inför.
– Med detta samarbete förväntar sig VOLVO CE att tillgodgöra sig kunskap om cirkulära affärsmodeller och digital tjänsteportfölj kring elfordon och batterier, digital tvilling för batterier samt operativa strategier för kundernas siteoptimering för att driva intern och extern transformation för cirkularitet, säger Andreas Hjertström som är ansvarig för forskningssamarbeten vid Volvo Construction Equipment.
Forskningsprojektet vid Mälardalens universitet sker i samverkan med nio företag; Volvo Construction Equipment AB, Epiroc Drills AB, Svealandstrafiken AB, Northvolt Revolt, ABB E-mobility, KPRO AB, IBM Svenska AB, Cling Systems AB, CanaryBit AB,
Forskningen är en fortsättning på projektet RECREATE (med medel inom stiftelsens program Hög) som byggt en grund för forskning inom battericirkularitet vid Innovation and Product Realization, IPR, Mälardalens universitet.Projektet förväntas ytterligare vitalisera den redan starka forskningsmiljön och även stärka utbildningsmiljön vid lärosätet.
---
Forskningsprojekt som beviljas medel inom programmet Synergi
Sedan 2015 har KK-stiftelsen beviljat hela 525 miljoner kronor inom programmet Synergi där forskare bidrar till vetenskaplig utveckling och samtidigt skapar nytta för företag. I årets omgång har tre projekt beviljats medel.
Smart cirkulärt batterisystem – Circul8, Mälardalens universitet
Fordonstillverkare och elbolag ska undersöka möjligheter att installera redan använda batterier i energilagringssystem. Målet är att maximera cirkulariteten för elfordonsbatterier i branschen med avancerad digital teknik.
Medverkande näringsliv: Volvo Construction Equipment, Epiroc, Svealandstrafiken, Northvolt Revolt, ABB E-mobility, Kpro, IBM, Cling Systems, CanaryBit
Summa beviljade medel: 11 995 074 kronor
Nanosafety2 - Nanopartiklar i additiv tillverkning: förståelse av exponeringsinducerade hälsoeffekter, Örebro universitet
Additiv tillverkning är en ny ledande teknologi, men medför nya hälsorisker i arbetslivet. Idag saknas gränsvärden för exponering av (nano)partiklar. Forskningsprojektets kärnfråga är hur partiklar som finns i AM-industrin påverkar människors hälsa.
Medverkande näringsliv: Acoem Group, AMEXCI, Siemens Energy, PExA, Uddeholms, Wematter, ZYYX Labs
Summa beviljade medel: 10 576 654 kronor
Avancerade material för individinriktad medicin och diagnostik, Linnéuniversitetet
Efterfrågan på känsligare och mer robusta verktyg för klinisk diagnostik ökar och drivs av behov att förkorta väntetider och kostnader för vård. Förbättrade övervakningsmetoder kan erbjuda mer tillförlitliga, kostnadseffektiva och tidiga diagnoser. Forskningsprojektet ska bidra till nya kliniska verktyg av relevans för modern medicin, som högkänsliga och robusta plattformar baserade på ytteknik och patientprovshantering för att informera vårdgivare, patienter och forskare.
Medverkande näringsliv: AroCell AB, Attana AB, Capitainer AB, LUMA-METALL AB, Region Kalmar Län
Summa beviljade medel: 11 999 045 kronor
Nyckelord
Kontakter
Eva HögströmKommunikationsansvarig KK-stiftelsen
Tel:0737128145eva.hogstrom@kks.seBilder


Om
Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutvecklings, KK-stiftelsens, uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Projekten drivs i samproduktion med näringslivet, då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för svensk konkurrenskraft.
KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills satsat 11,6 miljarder kronor på 3 460 projekt (årsskiftet 2022/2023).
Följ KK-stiftelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen
118 miljoner till forskning ska identifiera rätt kost för olika individer19.6.2023 09:07:36 CEST | Pressmeddelande
Flera av hållbarhetsutmaningarna som lyfts av FN i Agenda 2030 rör livsmedels- och hälsofrågor. Initiativ pågår runt om i världen för att styra om till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Örebro universitet, tillsammans med företagspartners och Region Örebro län, göra det enklare att äta rätt genom att identifiera biomarkörer och hitta smidiga sätt att mäta. Det kan handla om ett blodprov, en klocka eller biopsi från tarmen. Tillsammans med partners och Örebro universitets egna insatser landar hela satsningen på 118 miljoner kronor.
119 miljoner till forskning som ska stärka hållbart byggande i trä7.6.2023 10:30:15 CEST | Pressmeddelande
Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Att ersätta icke förnybara byggmaterial med trä har stor potential att minska klimatpåverkan. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Linnéuniversitetet tillsammans med 18 företagspartners studera hur träbaserade produkter kan förbättras avseende resurseffektivitet, prestanda och kostnadseffektivitet. Tillsammans med företagens och Linnéuniversitetets egna insatser landar hela satsningen på 119 miljoner kronor.
KK-stiftelsen satsar 90 miljoner på ny kompetens för klimatomställning22.2.2023 08:34:40 CET | Pressmeddelande
Sveriges övergripande klimatpolitiska mål är att nettoutsläppet av växthusgaser inom landet ska vara noll år 2045. För att nå målet är näringslivets omställning avgörande. Därför kraftsamlar nu KK-stiftelsen med att avsätta nära 90 miljoner kronor på kompetensutveckling för näringslivets klimatomställning. Kurser och utbildningsprogram på avancerad nivå ska utvecklas gemensamt av lärosäten, näringsliv och andra samverkanspartners och anpassas med fokus på yrkesverksammas behov.
96 miljoner till företagsforskarskolor ska stärka svensk konkurrenskraft18.1.2023 08:58:17 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen har beviljat medel till sex stycken forskarskolor som ska drivas av högskolor och nyare universitet i samverkan med företag. Totalt omfattar hela satsningen 96 miljoner kronor och utbildning av 46 industridoktorander under en sexårsperiod. Bland lärosätena som beviljas medel finns Karlstads universitet som nu får möjlighet att starta två forskarskolor inom högaktuella områden.
Satsning på specialanpassade kurser ska gynna näringslivet28.10.2022 10:02:26 CEST | Pressmeddelande
KK-stiftelsen har beviljat 21 miljoner kronor till Mittuniversitetet för att starta ett kompetensutvecklingsprogram för yrkesverksamma inom området datadriven industriell transformation. Tillsammans med 23 företag och organisationer ska Mittuniversitetet utveckla nya kurser anpassade efter behovet av datadriven utveckling hos olika branscher.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum