Myndigheten för press, radio och tv

TV4 riskerar 150 000 kronor i avgift efter dubbla fällningar

Dela
Granskningsnämnden fäller bland annat ett avsnitt av dokusåpan Farmen där en deltagare bar en huvtröja med en bild på en hamburgare och ordet hamburgerkungen tryckt på bröstet.

Deltagaren har en hamburger­restaurang vars kommersiella profil är förknippad med ordet hamburgerkungen och nämnden anser att det därför fanns ett kommersiellt intresse kopplat till trycket på hans tröja. Eftersom tröjtrycket visades i bild till och från under hela programmet uppkom ett gynnande av den aktuella hamburgerrestaurangen. Detta var inte motiverat av ett tillräckligt informations- eller underhållnings­intresse (23/00276).

Nämnden fäller även ett inslag i Nyhetsmorgon som direktsändes från Skistars skidanläggning i Åre. Varumärkesexponeringen var mycket påtaglig och TV4-reportern bidrog till den genom att sätta upp en flagga och en banderoll med Skistars logotyp på. Exponeringen var inte motiverad av ett tillräckligt informations- och underhållnings­intresse (23/00569).

Nämnden kommer att ansöka hos domstol om att TV4 AB ska betala sammanlagt
150 000 kronor för överträdelserna.

Fakta om otillbörligt gynnande

Det är enligt en bestämmelse i radio-och tv-lagen förbjudet att otillbörligt gynna kommersiella intressen. Program får inte uppmuntra till köp eller hyra eller framhäva en vara eller tjänst på ett otillbörligt sätt. Syftet är bland annat att förhindra smygreklam. Ett gynnande av ett kommersiellt intresse kan accepteras om det är motiverat av ett informations- eller underhållningsintresse. Granskningsnämnden prövar varje år ett flertal program mot denna bestämmelse efter anmälningar från allmänheten.

Friade ärenden

  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om missiler som slagit ned i Polen (22/03604).
  • Ett inslag i SVT:s Morgonstudion om vargjakt (23/00014).
  • Ett inslag i SVT:s Lokala Nyheter Skåne om en jurist (23/00024).
  • Inslag i SVT:s sändning av motorsporttävlingen Race of champions (23/00382).
  • Inslag i SVT:s Rapport om en ny sametingslag (23/00486).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum