Vänsterpartiet Malmö

Folkfest för fred på Spånehusvägen 3 juni

Dela
Sverige tar storkliv mot ett Nato-medlemskap, det är krig i Europa och runt om i världen pågår ockupationer och väpnade konflikter decennier efter decennier. Samtidigt är det tyst om Nato-motståndet och kampen för fred. Detta vill aktivistgruppen fredsfestival ändra på. Lördag 3:e juni pågår en storslagen fredsfestival i Malmö med inbjudna musiker, forskare, debattörer, politiker och aktivister: Folkfest för fred!

- Kunskapen om krigets konsekvenser och kampen mot Nato kommer definitivt få sig en skjuts med den här festivalen! Vi vet att motståndet är brett och därför känns det fint att få anordna den här folkfesten som är så härligt spretig med både djup och bredd. Efter festivalen hoppas vi att fler har ork att kämpa mot kärnvapen på svensk mark och för solidaritet med folk som drabbas av krig och ockupation, säger en av organisatörerna bakom festivalen. 

Spånehusvägen spärras av och en tillfällig utescen byggs upp. Ute blir det fest och mingel, inne på ABF – livsviktiga samtal. Paroller för festivalen är:
● För fred
● Nej till Nato
● Ryssland ut ur Ukraina

När: Lördagen den 3 juni kl. 11:00 - 21:00
Var: ABF & Spånehusvägen

Musikakterna sträcker sig från visor och reggae till ösig punk. Här är några exempel:

Jan Hammarlund har länge varit en del av den progressiva musikrörelsen med ett brinnande engagemang för fred och rättvisa. Han blev kontroversiell efter att på sin första skiva Befriade från skolan nytolkat Hugo Alfvéns Flamma stolt som en satirisk protest mot Vietnamkriget. Hans andra skiva När bandet slutar spela kom i september 1973 och betraktas av många som hans stora klassiker. Jan Hammarlund var den som introducerade den chilenska vissångaren Violeta Parra i Sverige.

Punkorkestern Golvad Grävling har under de senaste två åren lyckats kombinera teater, satir och energi som skapat en sunkig, dunkig och punkig helhet. Med sina musikaliska rötter i 1970-talet och attityden i den moderna tiden så är de redo att göra dig extremt obekväm på ett sätt som är helt underbart.

Stockholmsfödda sångerskan, musikproducenten och låtskrivaren Angelica Mava öppnar dörren till en värld som intuitivt påminner om en bekant popsångerska-aura, tills en trycker på play och hör hur den musikaliska ryggraden består av reggaemusik.

Batería Malmö (BAM) startade 2016 och är en slagverksgrupp som spelar rytmer med ursprung från sydamerikanska kulturer. Rytmerna är bland annat samba, sambareagge och cumbiareagge. Trummorna varierar i både storlek från den minsta tamborim till den största surdon.

För fler akter se Facebookeventet.

Föreläsningarna sker i ABF-huset under tre teman: Fred, Nato och Ukraina.

Det är ett brett och namnkunnigt fält av föreläsare och debattörer som bland annat kommer från Norge, Bryssel, Skåne, Stockholm och Bosnien-Hercegovina. Några av föreläsarna:

Malin Björk, Vänsterpartiets drivna EU-parlamentariker pratar om EU:s militarisering.

Mikael Nyberg är författare och medverkar sedan länge i Aftonbladet och Clarté. Han kommer prata om Nato, Ukraina och skälen för alliansfriheten.

Lina Hjärtström från IKFF pratar om krig och feminism under titeln Militarismen och patriarkatet: tills döden skiljer dem åt. En ungdomspanel kommer diskutera hur kampen ser ut i de olika nordiska länderna.

Journalisten och författaren Shora Esmailian pratar om hur klimatkaoset ökar konflikter i världen. Seina Bachir, Ujsarios representant i Sverige pratar om Marockos ockupation av Västsahara. Oleksandr Kyselov från den ukrainska organisationen Social Movement pratar om den ryska invasionen av Ukraina. Nela Porobić, Women’s International League for Peace and Freedom – Commodifying War and Depoliticizing Peace: Neoliberal Approaches to Post-conflict Reconstruction and Recovery.

Övriga aktiviteter:

  • Tecknar-workshop med Mats Kejonen
  • Ansiktsmålning för barn (Kl 13-16)
  • Foodtrucks och bokbord. Björkåfrihet säljer begagnade böcker och palestinsk olivolja, Ekolivs har extra öppet med utomhusbord. 

Fullständigt program med tidsangivelser presenteras under veckan.
För mer information se Facebookeventet (länk bifogas).

Kontaktpersoner:

Tove Karnerud 0723-99 58 04 eller

Pål Brunnström 0707-17 13 91, pal.brunnstrom@vansterpartiet.se

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Håll nere bostadskostnaderna!14.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skenande hyreskostnader och oseriösa bolag som tar ut miljardvinster istället för att hålla hyrorna nere skapar en ohållbar situation på bostadsmarknaden. Vänsterpartiet vill att Malmö stad tar sitt ansvar för bo-krisen genom att ge Malmö Kommunala Bostadsbolag, MKB, ett nytt uppdrag: Att köpa in äldre fastigheter som blir till salu och förvalta dessa med omsorg så hyrorna kan hållas på en låg nivå.

Vänsterpartiet vill se satsning på HLR och hjärtstartare inom vård- och omsorgsverksamheterna.3.7.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt HLR-rådet drabbas omkring 5000 personer årligen av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Tillståndet kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Tillståndet leder till död om inte behandling sätts in inom ett par minuter. Behandlingen består av påbörjad hjärt-lungräddning och en elektrisk stöt från en hjärtstartare (en så kallad defibrillator). Årligen räddas ca 1300 personer till livet efter ett oväntat hjärtstopp, av dessa sker ca 500 fall utanför sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum