Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Paralympics och OS 2030 – en möjlighet för hela idrottsrörelsen

Dela
Riksidrottsförbundets nyvalde ordförande Karl-Erik Nilsson tar över RF:s stafettpinne i förstudien för Paralympics och OS 2030. Tillsammans ser Sveriges Paralympiska Kommitté, Sveriges Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet stora möjligheter att spelen kan få fler att hitta till idrotten.
Hans von Uthmann, Åsa Llinares Norlin, Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån
Hans von Uthmann, Åsa Llinares Norlin, Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

– Jag tar över stafettpinnen och ska göra min sträcka på bästa sätt för ett OS och Paralympics 2030 om förutsättningarna är de rätta. Vi har en möjlighet att med spelen tillsammans med ytterligare satsningar få fler aktiva inom hela idrottsrörelsen. Det visar erfarenheter från tidigare spel, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Vid Riksidrottsmötet valdes Karl-Erik Nilsson som ny ordförande efter avgående Björn Eriksson. Under mötet presenterades även arbetet med förstudien för OS och Paralympics 2030 för alla 71 specialidrottsförbund.

– Det känns mycket bra att Karl-Erik fortsätter det fina arbetet med en samlad idrottsrörelse i förstudien för OS och Paralympics 2030, säger Hans von Uthmann ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Förstudien som har pågått under våren ska var klar i slutet av juni. Den ska ge svar på om det finns möjligheter att växla upp arbetet och under hösten ta fram ett detaljerat underlag för möjligheterna att arrangera OS och Paralympics 2030 i Sverige.

– Ett OS och Paralympics 2030 skulle ge en enorm kraft och gemenskap, både i idrottsrörelsen och samhället i stort. Ett Paralympics och OS i Sverige kan stärka utvecklingen av ett demokratiskt och inkluderande samhälle tillgängligt för alla, säger Åsa Llinares Norlin ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté.

Men ett OS och Paralympics skulle inte bara generera samhällsvinster utan också ge stora idrottsliga effekter. 

– OS och Paralympics skulle få gynnsamma effekter för både den breda idrotten och på elitidrottsidan. Ett bra exempel på det är Norges satsning från OS i Calgary 1988 då Norge tog noll guld, till att de via Olympiatoppen som startades 1989 gjorde succé på hemma-OS i Lillehammer 1994 och därefter har vunnit medaljligan i de två senaste vinterspelen 2018 och 2022, säger Hans von Uthmann.

För mer information kontakta 

Anna Setzman
Presschef Riksidrottsförbundet 
070-564 52 16

Åsa Llinares Norlin
Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
070-497 84 23

Hans von Uthmann
Ordförande Sveriges Olympiska Kommitté 
070-359 50 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hans von Uthmann, Åsa Llinares Norlin, Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån
Hans von Uthmann, Åsa Llinares Norlin, Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel. 

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort. 

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Special Olympics släpper unik barnbok: Ska få fler att idrotta23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 25 oktober släpps boken “Heja Speciell” av Special Olympics Sverige och OLIKA förlag. Boken är den första i sitt slag, och ska få fler barn med intellektuella funktionsnedsättningar att idrotta. Den är skriven av Cecilia Rihs och Johanna Arpiainen står för illustrationerna. Boken lanseras i samband med ett stort event i Malmö med prova på-aktiviteter för barn och familjer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye