E-hälsomyndigheten

Europeiska nätverket för e-hälsa möts i Stockholm

Dela
Den 1–2 juni står Sverige värd för eHealth Network-mötet. Nätverkets främsta syfte är att underlätta för patienter att få vård i ett annat EU-land. Traditionen bjuder att mötet genomförs i det land som är ordförande i EU:s ministerråd.
Foto: Mikael Damkier
Foto: Mikael Damkier

– E‑hälsomyndigheten har i uppdrag från regeringen att arrangera mötet och vi ser fram emot att välkomna till ett Stockholm i försommarskrud, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E‑hälsomyndigheten.

Socialdepartementet representerar Sverige i eHealth Network. Från E‑hälsomyndigheten, i egenskap av att vara expertmyndighet och nationell kontaktpunkt för e-hälsa, deltar Annemieke Ålenius, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten.

Ökad patientrörlighet ständigt på agendan

Att öka patientrörlighet över landsgränser i Europa är nätverkets främsta syfte. För att underlätta patientrörligheten arbetar nätverket fram gemensamma riktlinjer för EU-länderna, när till exempel en ny digital tjänst införs.

– Det var för övrigt i nätverket eHealth Network som specifikationer för covidbevisen togs fram. Bevisen blev en standard som många länder, även utanför EU, använde, säger Gunilla Nordlöf.

Aktuella lösningar som nätverket nu diskuterar, handlar exempelvis om möjligheten att hämta ut sina läkemedel på recept, oavsett vilket land de är förskrivna i. Något som i dag är möjligt i flera av EU:s medlemsstater. En annan gemensam fråga, är att göra det möjligt för vårdgivare att vid behov och efter patientens samtycke, ta del av samlad information i patientens journal som finns i ett annat EU-land.

Utöver arbete med riktlinjer för ökad patientrörlighet, informerar länderna varandra om aktuella satsningar och samarbeten inom e-hälsa. Ett sådant ämne är EU-kommissionens förslag om en förordning för det europeiska hälsodataområdet: The European Health Data Space (EHDS) som är under beredning inom EU.

Om eHealth Network

Nätverket är ett forum för de nationella myndigheter som ansvarar för e‑hälsa inom EU. Syftet är att underlätta för medlemsländerna att använda digitala verktyg och digital infrastruktur för att uppnå och bibehålla hälsa för individer. Syftet är också att skapa bättre förutsättningar för vård, omsorg och beslutsfattare.

eHealth Network ingår EU‑kommissionen, samtliga EU-länder samt Norge som observatör.

Sverige har varit med sedan nätverket bildades 2011. Nu hålls det 24:e mötet och för första gången möts nätverket i Sverige.

Om svenska ordförandeskapet

Ordförandeskapets officiella webbplats Sweden2023.eu

Möten som arrangeras med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mikael Damkier
Foto: Mikael Damkier
Ladda ned bild

Om

E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten
Box 913
391 29 Kalmar

010-458 62 00https://www.ehalsomyndigheten.se/

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

Nya uppdrag ska driva på digitaliseringen och minska vårdköer26.6.2023 16:50:53 CEST | Pressmeddelande

E-hälsomyndigheten har fått sju nya regeringsuppdrag. Tre uppdrag handlar om att den digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvården ska bli mer enhetlig. Syftet är dels en effektivare och säkrare vård för patienterna, dels en bättre arbetsmiljö för vårdprofessionerna. De övriga fyra uppdragen ska möjliggöra en nationell vårdförmedling för att minska väntetider och vårdköer.

Två specifikationer från Läkemedelsverket får status som NGS16.5.2023 09:11:10 CEST | Pressmeddelande

Nu finns två nya Nationella gemensamma e-hälsospecifikationer i NGS-tjänsten – E-hälsomyndighetens katalog över e-hälsospecifikationer. Det är Läkemedelsverkets Nationellt substansregister för läkemedel (NSL) och Nationellt produktregister för läkemedel (NPL) som E-hälsomyndigheten har gett status som NGS:er. Syftet med NGS:er är att öka standardisering och underlättar informationsutbytet inom vård och omsorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum