Tandborstapp fyller fem år – hjälper tiotusentals barn varje dag

När karies tydligt ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg som, direkt på plats i hemmen, kunde hjälpa barn för barn till en bättre munhälsa.
– Vi behövde tänka nytt och fortsätta ta ansvar för att på ett hållbart sätt driva utvecklingen för en tandhälsa i världsklass, säger Gunilla Swanholm, ordförande i Sveriges folktandvårdsförening och tandvårdsdirektör i Region Uppsala.
Initiativet kom att bli en historisk digital satsning för svensk folkhälsa och nu fyller appen fem år.
Roligare vardagsrutin
Syftet med Rocka munnen var väldigt enkelt. Att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda munhälsovanor. Mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.
– Många vårdnadshavare är inte heller medvetna om att barnen behöver hjälp med att borsta tänderna ända upp till cirka 10-12 års ålder. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt, förklarar Annika Julihn, medicine doktor, klinikchef och övertandläkare barntandvård på Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm, som också forskar på riskindikatorer för karies hos barn.
Räddande hand till förtvivlade vårdnadshavare
Samtidigt upplever många familjer att det ofta blir tjat och konflikter i samband med borstningen. Rocka munnen är nu uppe i nära 650 000 nedladdningar och får månadsvis en mängd positiva vittnesmål från tidigare förtvivlade vårdnadshavare som tampades med tandborstningen. Och det är just där som Rocka munnen kommer in som en räddande hand. Eller som en förälder som har laddat ner appen i App Store uttrycker det:
– ”Härligt spel som gör en av de mest tjafsiga stunderna på dagen lite lättare! Jag kan verkligen rekommendera spelet till alla med barn”.
Når miljontals tänder varje dag
Genom appen når folktandvården dagligen miljontals små tänder via ett digitalt format.
– I början var det mest tandvårdspersonal som visade och pratade om appen som ett stöd för familjer. Nu ser vi dessutom att många andra aktörer använder appen i sina verksamheter, allt från BVC och förskolor till specialpedagoger, socialtjänst och familjecentraler, berättar Sara Björns, legitimerad tandhygienist och verksamhetsutvecklare Folktandvården Västra Götaland.
Rocka munnen utvecklas och förbättras kontinuerligt efter önskemål från både föräldrar och omvårdnads- och tandvårdspersonal.
85 år i munhälsans tjänst
Folktandvårdens historia, som började den 25 maj 1938 då riksdagen beslutade att starta en folktandvård, innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan i Sverige. Där Rocka munnen är ett av alla initiativ.
Nyckelord
Kontakter
Linda AlexanderssonKommunikationsansvarig Folktandvården
Tel:018-611 61 36linda.alexandersson@regionuppsala.seBilder

Länkar
Om
Folktandvården finns i Sveriges alla 21 regioner, samtliga ingår i Sveriges folktandvårdsförening. På uppdrag av regionerna hjälper Folktandvården 85% av alla barn i landet och nästan hälften av alla vuxna att förebygga och främja en god munhälsa. I över 30 år har Folktandvården gett barn och ungdomar regelbunden och fri tandvård.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Region Uppsala satsar på permanent konst på Wik21.9.2023 11:45:00 CEST | Pressmeddelande
På söndag 24 september under Wiks slotts skördemarknad invigs konstverket Achairisachairisachair av den Berlin-baserade konstnären Alicja Kwade. Det är konstnärens första offentliga uppdrag i Sverige och det första permanenta konstverket i Wikparken.
Ny HR-direktör för Region Uppsala utsedd12.9.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sofia Birk blir ny HR-direktör för Region Uppsala, detta efter ett beslut av regiondirektör Johan von Knorring.
Båda sjukhusen i Region Uppsala klättrar i årets AT-rankning7.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Båda sjukhusen i Region Uppsala klättrar i årets AT-rankning, där AT-läkarna själva värderar kvaliteten på sin allmäntjänstgöring. Lasarettet i Enköping klättrar hela 40 placeringar och Akademiska sjukhuset fyra. Totalt utvärderas 67 sjukhus som anordnar allmäntjänstgöring i rankningen som sedan år 2000 genomförs av Sveriges yngre läkares förening (Sylf).
Uppsnabbat från vårdstyrelsen 31 augusti 202331.8.2023 15:31:41 CEST | Nyheter
Månadsrapport för juli 2023 Nära vård och hälsa prognostiserar ett årsresultat på minus 44 miljoner kronor för 2023. Det framgår av ekonomirapporten för juli månad. Folktandvården lämnar en prognos på plus 10 miljoner kronor. Vårdstyrelsens egen verksamhet lämnar en positiv prognos på 40 miljoner kronor. Vårdstyrelsen beslutade att en åtgärdsplan ska tas fram och åtgärder vidtas för att nå en budget i balans för Nära vård och hälsa. Initiativ om mottagning för hemlösa i Enköping besvarat Annika Forsell (MP), Ida Harju Håkansson (S) och Neil Ormerod (V) hade väckt ett initiativärende, ”Rädda mottagningen för hemlösa i Enköping”. Enligt förslaget skulle hälso- och sjukvårdsdirektören ges i uppdrag att ta fram ett förslag på hur läkarbemanningen vid mottagningen kan säkerställas samt ett förslag till hur samarbetet med Hela Människan Enköping ska utvecklas. Enligt förvaltningens bedömning är läkarbemanningen vid mottagningen för hemlösa redan säkerställd. Det finns också ett samarbete med
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 augusti 202329.8.2023 16:24:15 CEST | Pressmeddelande
Hälsoobligationer införs för högt blodtryck I juni beslutade regionfullmäktige att Region Uppsala ska ge ut en hälsoobligation, på upp till 100 miljoner kronor. I en hälsoobligation lånar regionen pengar på kapitalmarknaden för att finansiera en innovativ eller preventiv insats, men betalar tillbaka lånet utefter resultaten av en sådan insats enligt på förhand fastslagna villkor. På så sätt bär inte regionen ensam den ekonomiska risken vid innovativa och preventiva insatser. Vid sitt möte beslutade nu regionstyrelsen att det hälsotillstånd som ska adresseras med en hälsoobligation ska vara hypertoni, högt blodtryck. Fyra tänkbara hälsoområden har identifierats: KOL, hypertoni, psykisk ohälsa (depression, oro och ångest) och fetma. Dessa hälsotillstånd har sedan analyserats och utvärderats mot ett antal kriterier. Så som att det ska finnas evidensbaserade interventioner med goda förutsättningar att förebygga hälsotillståndet eller sjukdomsförloppet hos målgruppen – alltså att det i dagl
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum