Svea Solar

Sveriges största solpark invigd – ska driva Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland

Dela
Igår invigdes Sveriges största solpark i Fjällskär utanför Nyköping. Solenergin som produceras i parken kommer att driva Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland under sommarsäsongerna. Genom att använda solenergi som sin primära kraftkälla tar nöjesparkerna nu ett betydande steg mot en mer hållbar och grön framtid.
Fotograf: Mickael Tannus
Fotograf: Mickael Tannus

Solparken är ett samarbete mellan Svea Solar, Bixia och Parks and Resorts och kommer att generera drygt 20 GWh per år, vilket motsvarar en årsförbrukning av el hos cirka 4 000 villor i Sverige. Satsningen gör att nöjesparkerna Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland helt kommer att drivas av solenergi under sommarsäsongerna och överskottet av el kommer tillföras det allmänna elnätet. 

– Vi är väldigt glada att parken nu är invigd och igång. Den är ett viktigt bidrag i den svenska energiomställningen till grön el och historisk på flera sätt. Förutom att det är den största parken i Sverige visar det också hur näringslivet kan samarbeta för att ta ansvar för framtidens elförbrukning. Det möjliggör för fler stora solparker att byggas och i förlängningen att mer förnybar el produceras och bidrar till den gröna omställningen, säger Erik Martinson, VD och medgrundare Svea Solar. 

Under sommarmånaderna kommer får att beta i solparken för att bevara och förstärka den biologiska mångfalden i området. Solpanelerna skapar skugga som gör att gräset blir mer näringsrikt att beta av och fåren hjälper gräset och annan växtlighet att hållas kort. Genom en passage kommer vilda djur att kunna passera fritt genom parken. 

– Vi är enormt stolta över den nya solcellsparken som kommer att förse tre av våra parker med all el under hela sommarsäsongen. Som långsiktig aktör i besöksnäringen är en hållbar elförsörjning en självklarhet att eftersträva, men det är inte alltid lätt. Tack vare samarbetet med Bixia och Svea Solar har vi säkrat vår elförsörjning samtidigt som vi bidrar till Sveriges energiomställning, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts. 

En solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, vilket gör solkraft till den i särklass snabbaste vägen till mer förnybar energi. Och ett av sätten att snabbt få till utbyggnaden av storskalig solkraft är genom energiköpsavtal eller så kallade PPA (Power PurchaseAgreement), där ett företag köper el från en solpark för ett fast pris över en förbestämd tid. Ett energiköpsavtal möjliggör finansiering av projektet och ny solkraft kan komma på plats. 

Vi arbetar aktivt för att öka den förnybara och lokalproducerade elen och det här samarbetet är ett tydligt tecken på hur långsiktiga partnerskap kan bidra till just det. Alla delar behövs och tillsammans bidrar vi till den gröna energiomställningen. Det är en affär som alla parter kan glädjas åt och som Parks and Resorts besökare sedan får ta del av, säger Magnus Reitersjö, vice VD på Bixia.   

Under invigningen medverkade kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Urban Granström (S) och Sofia Amloh, riksdagsledamot från Nyköping (S). 

Om solparken Fjällskär

Plats: Fjällskär utanför Nyköping, SE3
Namn: Fjällskär
Driftsatt: 2023
Effekt: 20,2 MW
Årlig produktion: Cirka 20 GWh
Ägare och partner: Svea Solar äger och förvaltar parken, Parks and Resorts köper elenfrån parken via Bixia

Om Svea Solar
Svea Solar är ett av Europas mest snabbväxande cleantech-bolag och Sveriges största solenergibolag. Svea Solar erbjuder en helhetslösning med solpaneler, batterier, elbilsladdare, fossilfria elavtal och en plattform som gör det möjligt för kunder att producera, konsumera och sälja sin solenergi. Dessutom utvecklar Svea Solar solparker. Svea Solar grundades år 2014 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Spanien, Belgien och Nederländerna.

Om Parks and Resorts
Parks and Resorts är Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin.
I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Utöver att leverera skratt och upplevelser till ca tre miljoner besökare årligen, driver Parks and Resorts en rad olika forsknings- och bevarandeprojekt för utrotningshotade arters fortlevnad. Parks and Resorts omsätter drygt 1,4 mdr SEK per år.

Om Bixia
Bixia är ett av Sveriges största elhandelsbolag och arbetar för att öka andelen lokalproducerad el. Det gör de genom att utveckla hållbara energitjänster och genom att vara det elbolag i Sverige som köper in störst andel förnybar och lokalt producerad el. Som direktaktör på den nordiska elbörsen Nord Pool samt Nasdaq Commodities köper deras elhandelsexperter in elkraft baserat på oberoende analyser och riskbedömningar – för att erbjuda ett så förmånligt elavtal och den bästa tänkbara servicen för elinköp. Under 2022 omsatte Bixia 7,1 mdr SEK.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Mickael Tannus
Fotograf: Mickael Tannus
Ladda ned bild
Från vänster Magnus Reitersjö, vice VD på Bixia, Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, Erik Martinson, VD och medgrundare Svea Solar,   : Fotograf: Mickael Tannus
Från vänster Magnus Reitersjö, vice VD på Bixia, Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, Erik Martinson, VD och medgrundare Svea Solar, : Fotograf: Mickael Tannus
Ladda ned bild
Fotograf: Mickael Tannus
Fotograf: Mickael Tannus
Ladda ned bild
Fotograf: Mickael Tannus
Fotograf: Mickael Tannus
Ladda ned bild
Fotograf: Mickael Tannus
Fotograf: Mickael Tannus
Ladda ned bild

Om

Svea Solar
Svea Solar
Sankt Eriksgatan 117
113 43 Stockholm

https://sveasolar.se/

Svea Solar är ett av Europas mest snabbväxande cleantech-bolag och Sveriges största solenergibolag. Svea Solar erbjuder en helhetslösning med solpaneler, batterier, elbilsladdare, fossilfria elavtal och en plattform som gör det möjligt för kunder att producera, konsumera och sälja sin solenergi. Dessutom utvecklar Svea Solar solparker. Svea Solar grundades år 2014 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Spanien, Belgien och Nederländerna.

 

Följ Svea Solar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Solar

Lokalpolitiker vill satsa mer på solenergi visar ny enkät14.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Idag står solenergi för drygt 1 procent av Sveriges energiförsörjning, men det vill politiker över hela landet se ändring på. Tre av fyra kommun- och regionpolitiker vill se mer sol i Sveriges energimix, och rankar solenergi högre än både vind- och kärnkraft i en ny enkätundersökning. Dessutom är en stor majoritet, 80 procent, av kommunpolitikerna positiva till att bygga solparker i sin kommun under de kommande fem åren.

Svea Solar skalar upp och bygger Sveriges två största solparker24.8.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svea Solar har byggt ett 20-tal solparker runt om i Sverige. Efter vårens stora investeringsrunda utvecklar, bygger, och äger Svea Solar solparker i egen regi. Först ut är två solparker i Nyköping och Sölvesborg som är lika stora och därmed får delad förstaplats som Sveriges största solparker. Solenergin köps via Bixia AB av två energiintensiva företag, sågverkskoncernen Vida och Parks & Resorts som ligger bakom landets främsta nöjesparker, bland annat Gröna Lund och Kolmården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum