Tekniska verken i Linköping

Klart för ny fiskväg i Laxberg – öppnar viktig port för Sommenöringen

Dela
Nu är det klart att det blir en ny fiskväg till Sommen för såväl fiskar som andra vattenlevande arter. Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) har fattat beslut om den nya fiskvägen, som ska byggas vid dammen i Laxberg, precis vid Sommens utlopp till Svartån. Syftet är att återskapa en bättre livsmiljö för framför allt den nedströmslekande Sommenöringen. I MSS ingår Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi.
Foto: Mats Andersson
Foto: Mats Andersson

I Sommens utlopp till Svartån, vid Laxberg, finns en damm som reglerar vattenutflödet ur sjön. I anslutning till dammen finns idag en fiskväg för att fisk ska kunna vandra mellan Sommen och Svartån. Den är dock gammal och har visat sig ha en begränsad funktion.

Under drygt tio års tid har ett arbete pågått med målet att kunna bygga en modern fiskväg, som ska fungera för alla arter. Projektet är ett samarbete mellan ägaren till dammen – Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) – samt Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB. I Motala Ströms Samfällighetsförening ingår de bolag som använder dammen för att kunna producera hållbar vattenkraftsel i systemet. Dessa bolag är Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.

Den nya fiskvägen kommer att utgöras av ett så kallat inlöp, vilket kan beskrivas som en anlagd åfåra som leder en del av vattenflödet i ett slingrande lopp runt dammen. Genom detta förväntas samtliga förekommande arter obehindrat kunna vandra både upp- och nedströms. Projektet är den enskilt viktigaste pusselbiten i ett större projekt för att återskapa en bättre livsmiljö för en rad arter, där den biologiskt viktigaste är den för området unika Sommenöringen, som i motsats till de flesta laxfiskar leker nedströms.

– Vi är glada över att efter många års samverkansarbete och flera omgångar i mark- och miljödomstolen, nu äntligen kunna komma igång rent praktiskt med detta viktiga projekt – det ser jag som väldigt positivt,säger Ola Palmquist, affärsenhetschef Vattenkraft på Tekniska verken i Linköping

– Vi är mycket nöjda med vårt långa samarbete med många olika intressenter. Detta är en viktig miljöinvestering för framtiden säger Fredrik Nordqvist, vd Holmen Energi.

Projektet är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag, och beräknas totalt kosta cirka 30 miljoner kronor. Bolagen står för den större delen av investeringskostnaden, och resterande summa utgörs av bidrag från de övriga organisationerna som ingår i projektet.

– Den nya fiskvägen är ett mycket viktigt naturprojekt, och det känns verkligen roligt att slutligen kunna meddela att det blir av. Vi är många som under lång tid har arbetat hårt för detta – nu ser vi fram emot att inom kort kunna inleda nästa steg, som rör sig om att planera själva genomförandet där bland annat god framförhållning kommer att vara en betydelsefull faktor, säger Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.

Byggprojektet planeras för närvarande att kunna påbörjas under 2023, dock återstår en del projektering. Under själva byggfasen kommer Sommen tillfälligt att behöva sänkas. Mer information kring detta delges i god tid till alla fastighets- och båtägare, samt övriga berörda runt Sommen. 

För mer information kontakta gärna:

Ola Palmquist, affärsenhetschef Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping AB (publ)
Telefon: 013-20 81 64
E-post: ola.palmquist@tekniskaverken.se

Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping AB (publ)
Telefon: 013-20 92 09
E-post: jakob.bergengren@tekniskaverken.se

Lisa Pettersson Noord, kommunikationschef Holmen Energi
Telefon: 0709-947594
E-post: lisa.petterssonnoord@holmen.com

Beslutsprocessen:

2020 fattade MSS ett beslut om bygget av en ny fiskväg i Laxberg. Det beslutet blev dock ogiltigt i och med en dom av mark- och miljödomstolen. MSS började då om processen och lade fram en ny ansökan. Denna bifölls under våren av mark- och miljödomstolen, varpå MSS nu kunnat fatta ett nytt beslut om bygget av vattenvägen.

Bilder

Foto: Mats Andersson
Foto: Mats Andersson
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu byggs framtidens laddplats för tung trafik – ChargeLab Mjölby27.9.2023 14:00:30 CEST | Pressmeddelande

Idag, onsdagen den 27 september, togs första spadtaget för ChargeLab Mjölby – den laddplats som Tekniska verken och MSE, i samarbete med Scania och Mjölby kommun, kommer att uppföra vid det strategiska läget Mjölby Västra trafikplats. Målet är att bli en av Europas första laddplatser för tung trafik med den nya MCS-standarden, Megawatt Charging System. ChargeLab Mjölby blir också bli en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät.

Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum