Hjärnfonden kräver en nationell plan för hjärnan

Hjärnans sjukdomar står idag för 22 procent av den totala sjukdomsbördan i Sverige – en större andel än hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Trots att levnadsvillkoren i Sverige aldrig varit bättre och vi lever längre än tidigare, uppger fler och fler människor att de mår sämre. Vårt samhälle och människors levnadsförhållanden har ändrats enormt under de senaste århundrandena men hjärnan och dess förutsättningar är relativt konstanta.
En plan för hjärnan som lanseras i dag är författad av experter från olika delar av akademin och politiken. Rapporten presenterar förslag som gör samhället hjärnvänligare inom en rad olika områden, från samhällsplanering och kompetensförsörjning till vård och anhörigperspektivet. Syftet är att visa på hur mycket det finns att göra, och att hjärnan är en angelägenhet inom långt fler områden bortom hälsosjukvården.
Hjärnfonden vill nu att regeringen utreder hur en hjärnplan, som lägger grunden för ett mer hållbart och hjärnvänligare, samhälle utformas på bästa sätt. Branschorganisationen European Brain Council rekommenderar alla länder att ta fram övergripande planer för hjärnan. Detta finns nu i bland annat i Norge och Tyskland.
– Även om utmaningarna är stora så är möjligheterna ännu större. Det är hög tid att regeringen inser och tar vara på hjärnans potential. Vi vill se en tvärsektoriell utredning av en samlad hjärnplan, det är det första steget mot ett hjärnvänligt Sverige, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.
Arbetsgruppen bakom rapporten är oberoende från Hjärnfonden och tillsattes i september 2021. I arbetsgruppen ingick Barbro Westerholm, Katharina Stibrant Sunnerhagen, Johan Malmqvist, Stefan Lindgren, Cecilia Lundberg och Lars Stjernkvist. Ordförande för gruppen var Ing-Marie Wieselgren.
Ladda ner rapporten En plan för hjärnan här
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder
Länkar
Om
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
120 miljoner till svensk hjärnforskning men behovet är större6.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Viljan att stödja svensk hjärnforskning fortsätter öka. 2023 gör Hjärnfonden den största utdelningen någonsin på 120 miljoner kronor i forskningsbidrag till totalt 95 olika forskningsprojekt om hjärnan och nervsystemet. Men pengarna räcker inte till. Det behövs mer pengar till fler kvalificerade forskningsprojekt.
Pressinbjudan, Barnhjärnans Dag om hjärnforskning med barn i centrum3.4.2023 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Skärmtid, NPF-diagnoser i skolmiljö och sömn. Det är några ämnen som du kommer att få lyssna till när ledande hjärnforskare föreläser om barnhjärnan. Välkommen!
15 lärosäten har fått 1 miljard av Hjärnfonden15.3.2023 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Denna vecka är Brain Awareness Week, en global kampanj som uppmärksammar hjärnforskning. Behovet av finansiering av hjärnforskning har aldrig varit större. Hjärnfonden har sedan 1994 fördelat en miljard till hjärnforskning vid 15 lärosäten, men mer behövs. Karolinska Institutet, Uppsala universitet och Göteborgs universitet är de lärosäten som tilldelats mest finansiering.
Hjärnfonden delar ut 7,2 miljoner till framtidens hjärnforskning6.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje år stödjer Hjärnfonden framtidens hjärnforskning genom att dela ut postdoktorala stipendier. I år delar tolv nyexaminerade forskare på 7,2 miljoner kronor.
Unikt artistssamarbete belyser stressrelaterad psykisk ohälsa17.11.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Varje år sjukskrivs 70 000 personer på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Berättelser från drabbade personer tolkas nu av fem artister i ett samarbete tillsammans med Hjärnfonden. Syftet är att sprida kunskap och medvetenhet om stress och stressrelaterad psykisk ohälsa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum