Hjärnfonden kräver en nationell plan för hjärnan
Hjärnans sjukdomar står idag för 22 procent av den totala sjukdomsbördan i Sverige – en större andel än hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. Trots att levnadsvillkoren i Sverige aldrig varit bättre och vi lever längre än tidigare, uppger fler och fler människor att de mår sämre. Vårt samhälle och människors levnadsförhållanden har ändrats enormt under de senaste århundrandena men hjärnan och dess förutsättningar är relativt konstanta.
En plan för hjärnan som lanseras i dag är författad av experter från olika delar av akademin och politiken. Rapporten presenterar förslag som gör samhället hjärnvänligare inom en rad olika områden, från samhällsplanering och kompetensförsörjning till vård och anhörigperspektivet. Syftet är att visa på hur mycket det finns att göra, och att hjärnan är en angelägenhet inom långt fler områden bortom hälsosjukvården.
Hjärnfonden vill nu att regeringen utreder hur en hjärnplan, som lägger grunden för ett mer hållbart och hjärnvänligare, samhälle utformas på bästa sätt. Branschorganisationen European Brain Council rekommenderar alla länder att ta fram övergripande planer för hjärnan. Detta finns nu i bland annat i Norge och Tyskland.
– Även om utmaningarna är stora så är möjligheterna ännu större. Det är hög tid att regeringen inser och tar vara på hjärnans potential. Vi vill se en tvärsektoriell utredning av en samlad hjärnplan, det är det första steget mot ett hjärnvänligt Sverige, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.
Arbetsgruppen bakom rapporten är oberoende från Hjärnfonden och tillsattes i september 2021. I arbetsgruppen ingick Barbro Westerholm, Katharina Stibrant Sunnerhagen, Johan Malmqvist, Stefan Lindgren, Cecilia Lundberg och Lars Stjernkvist. Ordförande för gruppen var Ing-Marie Wieselgren.
Ladda ner rapporten En plan för hjärnan här
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder
Länkar
Om
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med Cykelkraft3.6.2024 15:05:05 CEST | Pressmeddelande
Låg fysisk aktivitet är en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av flera hjärnsjukdomar. I ett led i att uppmuntra till mer fysisk rörelse inleder nu Hjärnfonden ett samarbete med Cykelkraft, som också lanserar kampanjen Cykelminnet, för att få fler svenskar att cykla.
Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga10.5.2024 08:01:36 CEST | Pressmeddelande
Enligt en ny kartläggning kan flera hjärnsjukdomar delvis förklaras av påverkbara riskfaktorer så som låg fysisk aktivitet, rökning och stress. Rapporten visar också att samhällets kostnader för enbart Alzheimer och annan demenssjukdom överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige.
Ny rapport: alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop20.2.2024 08:02:11 CET | Pressmeddelande
Alkohol är en riskfaktor för psykisk ohälsa. Samtidigt kan minskad alkoholkonsumtion förbättra hälsan hos personer med psykisk ohälsa. Det visar en ny sammanställning om alkoholens många konsekvenser på hjärnan, gjord av en internationell forskargrupp. Bakom rapporten står bland annat Hjärnfonden och IOGT-NTO.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum