Brå

Fler avtjänar fängelsedom i häkte

Dela
Under 2022 skedde en stor ökning av antalet personer som dömts till fängelse, men som istället fick avtjäna straffet i häkte. Även den utdömda fängelsetiden har ökat. Det visar ny statistik över kriminalvård och lagförda som Brå publicerar idag, tillsammans med statistik över återfall i brott.

I genomsnitt var 2 680 personer inskrivna i häkte under 2022. Av dessa var det 345 personer som avtjänade sin fängelsepåföljd i häkte, så kallade verkställighetsfall. Det motsvarade en ökning med 110 procent, jämfört med 2021.

- Det senaste årets ökning av verkställighetsfall i häkte påverkas av att det är platsbrist på anstalterna vilket innebär att det tagit längre tid att hitta anstaltsplatser med rätt säkerhetsklass till de klienter som väntar i häktena. Det leder till att de som egentligen skulle sitta i fängelse, istället får avtjäna hela eller delar av sin påföljd i häkte, säger Charlotta Lindström, statistiker, Brå.

Den ökade belastningen på Kriminalvården bör ses mot bakgrund av att både den sammanlagda strafftiden i utdömda fängelsedomar (+63 %) och antalet fängelsepåföljder (+23 %) har ökat sedan 2017.

Den som är 15–17 år och har begått brott, kan sedan 2021 dömas till ungdomsövervakning. Under 2022 påbörjade 72 personer en sådan påföljd. Omkring en tredjedel (36 procent) av de som påbörjade en ungdomsövervakning under 2022, var över 17 år. Det innebär att de var 15–17 år när de begick brottet, men hade hunnit fylla 18 år när påföljden började verkställas.

Statistiken över återfall i brott uppvisar små förändringar över tid. Dock syns en tydlig nedgång i återfall bland dem med många tidigare belastningar (9 eller fler). Även bland dem med kortare utdömda fängelsestraff (4 månader eller kortare) har andelen återfall minskat över tid.

All statistik finns att hämta på bra.se/kriminalstatistik.

Kontakt

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum