Unga designers ser en framtid med fokus på cirkulära produkter och fler samarbeten över gränserna

Björn Nordin, arkitektur och designchef på Svenskt Trä, modererade samtalet på scenen på Sara kulturhus och ställde frågor till stipendiaterna om vad de hade lärt sig under kunskapsresan, framtidsspaningar, utmaningar och tankar om cirkulärt skapande.
– Svenskt Trä är främst en medlemsorganisation för sågverken men det är också viktigt att vi jobbar med frågor som rör hela värdekedjan för träprodukter. Det ville vi spegla i upplägget av kunskapsresan. De här stipendiaterna har redan en otrolig kunskapsbredd och det skapades en spännande dynamik i deras möten med träindustrin, sågverken och skogsägare under resan, säger Björn Nordin.
En av stipendiaterna, arkitekten Elise Aldén, konstaterar att mötena har skapat viktiga insikter för gruppen om hur de vill arbeta i sina designprocesser framöver.
– Vi pratade mycket tvärdisciplinärt, över yrkesgrupperna, både inom gruppen men också i mötet med producenterna. Det finns många viktiga insikter att hämta i den dialogen, säger Elise Aldén.
Björn Nordin konstaterar att en majoritet av virket till den svenska möbelindustrin fortfarande importeras. Något han tror beror på att Sverige saknar vissa delar av värdekedjan i produktionen, vilket är en utmaning för hela industrin. Även stipendiaterna delade sina insikter om värdekedjan.
– Jag tänker att värdekedjan är cirkulär men att just kedja är ett svårt ord, då det blir steg ett, steg två, steg tre och så vidare. Som formgivare är jag inte bara ett steg i kedjan utan måste finnas med hela vägen. Det tror jag kommer vara viktigt för min yrkesroll i framtiden, sa Ellen Hallström, stipendiat och möbelformgivare.
Stipendiaten och designern Simon Bågstam har skapat möbler utifrån tekniker hämtade från båtbyggande och han ser en framtid där samspelet mellan hantverk och större produktion måste vara balanserat.
– Jag tror att det måste finnas ett samspel mellan hantverkare, formgivare och producenter för att hitta en balans i framtidens design. Där kan jag som formgivare bli en viktig knutpunkt, genom att ha en förståelse för de hantverksmässiga värdena och sedan kan föra dem över till en produktion, säger Simon Bågstam, som också har fått Ung Svensk Forms arbetsstipendium från Ikea som han kommer genomföra under hösten 2023.
Även Sara kulturhus vd Anna Jirstrand deltog i samtalet och nämnde huset som ett konkret exempel där trä används cirkulärt.
– Man kan titta på allt trä som finns här inne, så länge träet är i bruk fångar det upp fantastiska mängder koldioxid. Sara kulturhus binder sammantaget 9000 ton koldioxid så länge det står kvar, det motsvarar 13 500 flygresor mellan Stockholm och New York. Så även om träden inte står kvar i skogen så fortsätter de göra stor nytta för det cirkulära kretsloppet, säger Anna Jirstrand.
Om Svensk Form och designtävlingen Ung Svensk Form:
Svensk Form är en ideell oberoende medlemsförening för privatpersoner, företag och yrkesverksamma inom form, design och arkitektur. Föreningen grundades 1845 som Svenska Slöjdföreningen och har sedan dess främjat design i Sverige och utomlands. Svensk Form ger ut tidningen Form sedan1905.
Projektet Ung Svensk Form startade 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center i Malmö. Utställningen syftar till att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning samt att nå ut till nya målgrupper.
Om Svenskt Trä:
Svenskt Trä är en branschorganisation som sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör organisationen genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling. Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna.
Sedan förra året är Svenskt Trä samarbetspartner i projektet Ung Svensk Form och anordnar årligen en kunskapsresa genom de svenska skogarna för ett urval stipendiater.
Mer information
Läs mer om Svenskt Trä och årets stipendiater/mottagare av resestipendiet.
Läs även om En gemensam färdplan för ökad förädling och användning av lokala biobaserade material – inom möbel- och inredningsbranschen.
Övriga kontakter
Karin Wiberg, projektledare, Ung Svensk Form
karin.wiberg@svenskform.se
+46 (0)70 365 63 25
Elin Seittu, kommunikationsansvarig, Svensk Form
elin.seittu@svenskform.se
+46 (0)72 323 31 48
Emmy Gustafsson Wass, Eventansvarig / Event Manager Sara Kulturhus,
emmy.gustafsson.wass@sarakulturhus.se
+46 (0)73 096 67 86
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:070 292 22 11camilla.carlsson@svenskttra.seBjörn NordinChef arkitektur och design
Tel:072 452 79 53bjorn.nordin@svenskttra.seVeronica Hörner KlooKommunikatör
Tel:072 198 83 38veronica.horner.kloo@svenskttra.seBilder







Länkar
Om
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Nya ögon på trä – arkitekturtävling med fokus på trä19.9.2023 15:02:31 CEST | Pressmeddelande
Branschorganisationen Svenskt Trä bjuder in till tävlingen "Nya ögon på trä" för arkitekturstudenter, om utformningen av en träffpunkt och mötesplats med scen på mässan Nordbygg 2024.
Intresset för limträ i stora projekt ökar försäljningen när bostadsbyggandet minskar24.8.2023 14:50:21 CEST | Pressmeddelande
Ett osäkert omvärldsläge med hög inflation och stigande räntor slår hårt mot den svenska ekonomin som nu är på väg in i en lågkonjunktur. Det avspeglar sig i den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä. Utslaget på årets sex första månader har försäljningen av projektbalk som säljs direkt till byggentreprenörer och fastighetsutvecklare, ändå ökat med 5,6 procent.
Sverige kom till Court Hey Park under sommaren17.8.2023 09:41:41 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren invigdes en ny paviljong i Court Hey Park i Liverpool och besökarna fick uppleva svensk, hållbar arkitektur på hög nivå.
Sommarens 10 populäraste byggprojekt: ”I sommar bygger vi altan, trädäck, staket och bastu”3.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Många av oss älskar att ha ett eller flera spännande byggprojekt på gång när semestern närmar sig. Kanske har du redan börjat bygga ditt eget attefallshus, en carport eller en lådbil tillsammans med dina barn. Varje år sammanställer branschorganisationen Svenskt Trä en tio-topp-lista över de mest populära byggprojekten för hemmafixaren.
Nu lanseras AltanGuiden – för den som vill designa och bygga en altan28.6.2023 09:04:12 CEST | Pressmeddelande
Vill du skapa en unik altan? Leker du med tanken att ändra utseendet på tralldäcket? Branschorganisationen Svenskt Träs webbplats Byggbeskrivningar, lanserar nu AltanGuiden, ett helt nytt kostnadsfritt designverktyg för den som vill skapa en altan. Guiden kan även vara till hjälp om man vill ändra utseende eller byta trall på sin befintliga altan. Med det nya designverktyget får användaren möjlighet att måttanpassa sin altan med rätt dimensioner och får även med sig materialspecifikationer och arbetsritningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum