Unga designers ser en framtid med fokus på cirkulära produkter och fler samarbeten över gränserna

Björn Nordin, arkitektur och designchef på Svenskt Trä, modererade samtalet på scenen på Sara kulturhus och ställde frågor till stipendiaterna om vad de hade lärt sig under kunskapsresan, framtidsspaningar, utmaningar och tankar om cirkulärt skapande.
– Svenskt Trä är främst en medlemsorganisation för sågverken men det är också viktigt att vi jobbar med frågor som rör hela värdekedjan för träprodukter. Det ville vi spegla i upplägget av kunskapsresan. De här stipendiaterna har redan en otrolig kunskapsbredd och det skapades en spännande dynamik i deras möten med träindustrin, sågverken och skogsägare under resan, säger Björn Nordin.
En av stipendiaterna, arkitekten Elise Aldén, konstaterar att mötena har skapat viktiga insikter för gruppen om hur de vill arbeta i sina designprocesser framöver.
– Vi pratade mycket tvärdisciplinärt, över yrkesgrupperna, både inom gruppen men också i mötet med producenterna. Det finns många viktiga insikter att hämta i den dialogen, säger Elise Aldén.
Björn Nordin konstaterar att en majoritet av virket till den svenska möbelindustrin fortfarande importeras. Något han tror beror på att Sverige saknar vissa delar av värdekedjan i produktionen, vilket är en utmaning för hela industrin. Även stipendiaterna delade sina insikter om värdekedjan.
– Jag tänker att värdekedjan är cirkulär men att just kedja är ett svårt ord, då det blir steg ett, steg två, steg tre och så vidare. Som formgivare är jag inte bara ett steg i kedjan utan måste finnas med hela vägen. Det tror jag kommer vara viktigt för min yrkesroll i framtiden, sa Ellen Hallström, stipendiat och möbelformgivare.
Stipendiaten och designern Simon Bågstam har skapat möbler utifrån tekniker hämtade från båtbyggande och han ser en framtid där samspelet mellan hantverk och större produktion måste vara balanserat.
– Jag tror att det måste finnas ett samspel mellan hantverkare, formgivare och producenter för att hitta en balans i framtidens design. Där kan jag som formgivare bli en viktig knutpunkt, genom att ha en förståelse för de hantverksmässiga värdena och sedan kan föra dem över till en produktion, säger Simon Bågstam, som också har fått Ung Svensk Forms arbetsstipendium från Ikea som han kommer genomföra under hösten 2023.
Även Sara kulturhus vd Anna Jirstrand deltog i samtalet och nämnde huset som ett konkret exempel där trä används cirkulärt.
– Man kan titta på allt trä som finns här inne, så länge träet är i bruk fångar det upp fantastiska mängder koldioxid. Sara kulturhus binder sammantaget 9000 ton koldioxid så länge det står kvar, det motsvarar 13 500 flygresor mellan Stockholm och New York. Så även om träden inte står kvar i skogen så fortsätter de göra stor nytta för det cirkulära kretsloppet, säger Anna Jirstrand.
Om Svensk Form och designtävlingen Ung Svensk Form:
Svensk Form är en ideell oberoende medlemsförening för privatpersoner, företag och yrkesverksamma inom form, design och arkitektur. Föreningen grundades 1845 som Svenska Slöjdföreningen och har sedan dess främjat design i Sverige och utomlands. Svensk Form ger ut tidningen Form sedan1905.
Projektet Ung Svensk Form startade 1998 på initiativ av Svensk Form och Form/Design Center i Malmö. Utställningen syftar till att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning samt att nå ut till nya målgrupper.
Om Svenskt Trä:
Svenskt Trä är en branschorganisation som sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör organisationen genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling. Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna.
Sedan förra året är Svenskt Trä samarbetspartner i projektet Ung Svensk Form och anordnar årligen en kunskapsresa genom de svenska skogarna för ett urval stipendiater.
Mer information
Läs mer om Svenskt Trä och årets stipendiater/mottagare av resestipendiet.
Läs även om En gemensam färdplan för ökad förädling och användning av lokala biobaserade material – inom möbel- och inredningsbranschen.
Övriga kontakter
Karin Wiberg, projektledare, Ung Svensk Form
karin.wiberg@svenskform.se
+46 (0)70 365 63 25
Elin Seittu, kommunikationsansvarig, Svensk Form
elin.seittu@svenskform.se
+46 (0)72 323 31 48
Emmy Gustafsson Wass, Eventansvarig / Event Manager Sara Kulturhus,
emmy.gustafsson.wass@sarakulturhus.se
+46 (0)73 096 67 86
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:070 292 22 11camilla.carlsson@svenskttra.seBjörn NordinChef arkitektur och design
Tel:072 452 79 53bjorn.nordin@svenskttra.seVeronica Hörner KlooKommunikatör
Tel:072 198 83 38veronica.horner.kloo@svenskttra.seBilder







Länkar
Om
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
Årets limträbyggnader förnyar och förädlar befintliga miljöer4.12.2024 08:09:00 CET | Pressmeddelande
När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
Två personer utnämnda till Riddare av Trämarknadsordern 202422.11.2024 11:03:11 CET | Pressmeddelande
Erik ”Waffe” Walfridsson och den framlidne Peter Eklund är mottagare av det prestigefulla priset Riddare av Trämarknadsorden 2024, som delas ut vid Trämarknaden i Karlstad. Peter Eklund får utmärkelsen för att ha varit en engagerad och drivande kraft i flera av de för skogsnäringen centrala organisationerna. Erik ”Waffe” Walfridsson får utmärkelsen för sin pedagogiska gärning då han har undervisat en hel yrkeskår i virkeslära.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum