Jönköpings kommun

Så firas nationaldagen i Rådhusparken

Dela
Den 6 juni klockan 11-16 bjuder Jönköpings kommun in till nationaldagsfirande i Rådhusparken. Under dagen kommer 1165 nya svenska medborgare att välkomnas. Därtill kan besökarna ta del av musik, dansuppträdanden, tal och mycket mer.

Nya svenska medborgare välkomnas på nationaldagsfirandet

Under 2022 fick Jönköpings kommun 1165 nya svenska medborgare. Detta uppmärksammas av Jönköpings kommun som traditionsenligt bjuder in till en välkomstceremoni på Per Brahes restaurang Linden i samband med firandet av Sveriges nationaldag. Kommunfullmäktiges presidium bjuder på mingel och fika och Kulturskolan står för underhållning.

Jönköpings kommun har välkomnat nya svenska medborgare i över 20 år. Sedan 2015 är det lagstadgat att kommuner ska anordna en ceremoni för sina nya medborgare.

Tord Sundqvist, kommunfullmäktiges ordförande, kommer hålla i välkomstceremonin och berättar mer om den.

- Denna grupp är verkligen mångkulturell, allt från adoptivbarn till en äldre människa som lämnat sitt land från förföljelse, då är det en varm känsla att ta emot och välkomna alla. Vi är människor med samma behov av att få vara en del i en gemenskap som bidrar till att varje människas rättigheter tillgodoses. De människor som fått medborgarskap har oftast varit här i många år och är nu en del av vårt samhälle.

Nationaldagsfirande i Rådhusparken

Firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni pågår klockan 11-16 i och runt Rådhusparken med många aktiviteter samt musik och dansuppträdanden av bland andra Kulturskolans elever. Genom Skapande skola arrangerat av Kulturskolan har även kommunens årskurs 3 elever skrivit en kommunsång som kommer framföras av eleverna under dagen.

På eftermiddagen hyllas idrottsmästare av kommunfullmäktiges presidium och klockan 15 är det dags för nationaldagsceremoni med nationaldagstal av Lena Sumedrea som är ordförande för kultur- och fritidsnämnden, utdelning av svensk flagga och kulturstipendier, välkomnande av nya svenska medborgare och nationalsång.

Hela programmet finns på Jönköpings kommuns hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Tord Sundqvist
Kommunfullmäktiges ordförande
0703-04 01 07


Cecilia Fridén
Planeringssamordnare Kulturskolan
0705-32 74 81

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum