Enköpings kommunEnköpings kommun

Enköping rankas högt som attraktiv plats att bo och arbeta på

Dela
Rapporten Talent City Index Sverige av Future Place Leadership visar på svenska städers attraktionskraft och listar var dagens och framtidens mest efterfrågade arbetskraft vill jobba och bo. Enköping är en stark kandidat och toppar flera av rapportens listor.
Hamnmagasinen i Enköping. Fotograf: Thomas Henrikson.
Hamnmagasinen i Enköping. Fotograf: Thomas Henrikson.

I den övergripande listan i rapporten gällande de mest populära platserna att bo och arbeta på ser vi Enköping på plats 17 av 50. Framför Enköping rankas många av landets storstäder, men överlag visar listan en blandning av städer i olika storlekar. När det kommer till hur attraktiva städer är i förhållande till deras storlek ligger Enköping högt i toppen på en tredje plats. Faktorer som bland annat arbetsmarknad, trygghet och livskvalitet sågs nämligen som lika viktiga faktorer som en stads storlek för att en stad ska ses som attraktiv.

– Det är glädjande att se Enköping på så bra placeringar och att fler människor får upp ögonen för allt vi har att erbjuda. Vi kan inte tävla i storlek med storstäderna, men att hamna högt i listan tack vare de andra faktorerna som arbetsmarknad, trygghet och livskvalitet är motiverande och något vi arbetar för dagligen, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.

Chefer och entreprenörer vill jobba i Enköping

Rapporten visar även att frilansare och egenföretagare ofta vill till mindre kommuner, som exempelvis Enköping. Inom den kategorin hamnade Enköping på en sjätte plats. Personer med chefspositioner visade starkare intresse för större städer än entreprenörerna, men några mindre städer tog sig även in på den listan också. Enköping är en av dessa och hamnade på en sjunde plats.

– Näringslivet är en otroligt viktig del av kommunens tillväxtpotential och välbefinnande, därför är det spännande att se att dagens och framtidens arbetskrafts intresse för Enköping. Jag själv är en av de som valt att ta en tjänst här, mycket på grund av den tillväxtpotential jag såg fanns och det otroliga läget, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Enköping i topp fem enligt studenter

Studenter inom ekonomi och ingenjörsvetenskap rankade Enköping inom de topp fem städer att bo och jobba i.

– Detta är ett imponerande resultat med tanke på att vi som stad inte har en egen högskola eller ett eget universitet. Men det visar vilket guldläge vi har rent geografiskt och fördelarna det ger oss, säger Daniel Jansson-Hammargren.

Livsstil är en av de viktigaste faktorerna

Bland de studenter som svarade på enkäten visade det sig att livsstil är den högsta attraktionsfaktorn.

– Att se studenter, framtidens arbetskraft, värdera livsstil som den högsta attraktionsfaktorn bådar väldigt gott för Enköping. Här kan man anpassa sitt liv utifrån sina egna villkor, eftersom vi erbjuder en balans som annars är svår att nå. Vi har både lugnet och pulsen, med närheten till allt man kan önska sig. För just studenter ligger vi dessutom bra till då vi är nära flera studentstäder som Västerås, Uppsala och Stockholm, säger Cajsa Möller, marknadsansvarig på Enköpings kommun.

Enkäten Talent City Index Sverige

Rapporten bygger på en enkät med över 2000 deltagare mellan åldrarna 20-45 år, inom olika yrken och delar i Sverige. Enkätens syfte var att mäta hur olika platser uppfattas och vilka drivkrafter som finns kopplade till flytt.

Läs hela rapporten på webbplatsen för Talent City Index Sverige

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hamnmagasinen i Enköping. Fotograf: Thomas Henrikson.
Hamnmagasinen i Enköping. Fotograf: Thomas Henrikson.
Ladda ned bild

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum