Konkurrensverket

Timrås samarbete med Sundsvall skulle ha upphandlats

Dela
Det avtal om upphandlingstjänster som Timrå kommun ingick med Sundsvalls kommun var köp av tjänst som skulle ha upphandlats enligt LOU. I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Timrå kommun för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Avtalet om upphandlingstjänster ingicks i december 2021 och innebär att Sundsvalls kommun ska genomföra upphandlingar åt Timrå kommun. Värdet på avtalet uppgår till drygt 5,5 miljoner kronor.

Timrå kommun anser att samarbetet med Sundsvalls kommun är ett sådant samarbete mellan upphandlande myndigheter som inte behöver annonseras enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Ett avtal kan visserligen vara undantaget annonsering om det rör sig om ett samarbete i enlighet med LOU, men enligt Konkurrensverket innebär det aktuella avtalet att Timrå kommun köper tjänster av Sundsvalls kommun. Av avtalet framgår att Timrå kommun betalar Sundsvalls kommun för upphandlingstjänsterna. Däremot ges ingen beskrivning av hur kommunernas samarbete ser ut. Det framgår inte heller hur parterna bidrar till samverkan.

– Att en upphandlande myndighet anskaffar tjänster från en annan upphandlande myndighet innebär inte i sig att upphandlingen kan undantas från LOU. För att det ska bli aktuellt krävs att parternas agerande grundas på ett gemensamt samarbetskoncept, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Genom att inte konkurrensutsätta avtalet med Sundsvalls kommun har Timrå kommun brutit mot annonseringsplikten. I ett tillsynsbeslut riktar Konkurrensverket därför kritik mot Timrå kommun för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

I tillsynsbeslutet framhåller Konkurrensverket också att kommuner och regioner inom ramen för avtalssamverkan måste ta hänsyn till bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. I detta fall kan det därför finnas skäl för den säljande kommunen, att bedöma om tillhandahållandet av de aktuella tjänsterna till andra kommuner sker i enlighet med dessa bestämmelser.

För ytterligare information, kontakta:

Therése Westermark, enhetschef, 08-700 16 77, therese.westermark@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum