Byggföretagen

Stölder från byggarbetsplatser ökar – tidigare nedgång bruten

Dela
Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Under 2022 anmäldes 4 707 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. – Det är en ökning med nästan 200 stölder jämfört med 2021. Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Stölder av bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar ökade under slutet av 2010-talet. Utvecklingen kulminerade med 5 835 anmälda stölder 2020. Under 2021 rapporterade Brå en tydlig minskning till 4 514 stölder. Nu vänder antalet stölder återigen uppåt.

- Vi ser det som en varningssignal. Nivåerna är klart lägre än före pandemin, men problemet med stöldligor kvarstår, säger Tanja Rasmusson.

Värdet på stöldgodset rör sig om miljardbelopp. Allt fler bygg- och anläggningsföretag uppger också att man tvingas kalkylera med stölder i samband med anbud.

- Vad gör det återkommande brottsligheten med tilliten till samhälle och rättsväsende? Kostnaderna för våra medlemsföretag är både ekonomiska och demokratiska, säger Tanja Rasmusson.

Tullen har sedan den 1 juli 2021 rätt att stoppa misstänkt utgående stöldgods.

Byggföretagen vill:

  • Polisen behöver fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor.
  • Det krävs förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna.
  • Det behövs mer strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset.
  • Åklagare och domstolar behöver bli ännu bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet.
  • En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om stöldligornas tillvägagångssätt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Positiv signal från regeringen om undantaget från amorteringskrav21.9.2023 14:34:12 CEST | Pressmeddelande

Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att undersöka hur det undantag från amorteringskravet som kan ges för nyproducerade bostäder fungerar i praktiken. Beskedet välkomnas av Byggföretagen. - Krisen i bostadsbyggandet beror på att hushållens köpkraft är kraftigt försvagad. Undantaget används för sällan och uppdraget är en viktig signal till bankerna, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Byggbranschens Utbildningscenter inleder ett samarbete med Svensk Beläggningsförening13.9.2023 14:46:23 CEST | Pressmeddelande

Med start höstterminen 2023 tar SBF över ansvaret för Asfaltskolan. Hela nuvarande kursutbud, bestående av 20+ kurser, och branschdagar såsom Asfaltdagarna, Metoddagar, specialistseminarier ska administreras av BUC. Ansvaret för framtagande av kursutbud, fastställande av kursplaner med mera ligger hos SBFs utbildningsutskott för att säkerställa att Asfaltskolans kurser är relevanta för dagens och framtidens beläggningsbransch.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum