Socialdemokraterna

S kräver att regeringen agerar mot nyrekryteringen till gängen

Dela
Magdalena Andersson och Teresa Carvalho riktade under en presskonferens på Järvaveckan stark kritik mot SD och regeringen för deras passivitet när det kommer till att stoppa nyrekryteringen till gängen. Socialdemokraterna presenterade tre krav på åtgärder som Ulf Kristersson måste vidta omgående.

Kriminaliteten är ett gift i samhället som sätter hela vår samhällsgemenskap på prov. Skjutningar och sprängningar skakar hela bostadsområden och allt yngre dras in i gängkriminalitet. Varje avlossad kula ökar otryggheten och tär på vår samhällsgemenskap. Moderaterna lovade i valrörelsen en rivstart mot gängen där de bland annat presenterade 52 brottsförebyggande reformer. Efter socialdemokraternas granskning av regeringens arbete visar det sig att Ulf Kristersson endast klarat av att leverera två av femtiotvå punkter. Nu behöver hans regering börja agera för att stärka det brottsbekämpande arbetet och för att stoppa nyrekryteringen till gängen.

- Regeringens och Sverigedemokraternas ointresse för att stoppa nyrekryteringen omöjliggör Sveriges möjligheter att knäcka gängen. För varje kriminell som grips kommer en ung person stå redo att ta hans plats. Om inte SD och regeringen agerar kan otryggheten komma att öka i vårt land, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna kräver att regeringen omgående säkrar 250 miljoner för en fortsatt satsning på brottsförebyggande arbete i utsatta områden.

Under Socialdemokraternas tid i regeringsställning initierade man en särskild satsning på kommuner med utsatta områden för att stoppa nyrekryteringen till gängen. Pengarna som har använts för att förstärka det brottsförebyggande arbetet riskerar att upphöra redan nästa år om inte regeringen agerar. Därför kräver Socialdemokraterna att regeringen skyndsamt agerar och omedelbart säkrar de 250 miljoner som krävs för att satsningen ska fortsätta.

Socialdemokraterna ställer krav på att regeringen får etableringsjobben på plats.

Under flera år arbetade Socialdemokraterna och arbetsmarknadens parter för att få fram en ny typ av subventionerad anställning vars syfte är att bryta långtidsarbetslösheten. Nu återstår att regeringen justerar förordningen. Men Sverigedemokraterna har nu satt sig på tvären för att stoppa satsningen. Socialdemokraterna vill att regeringen trotsar SD:s vilja och agerar skyndsamt för att få etableringsjobben på plats.

Vi socialdemokrater kräver att regeringen upprätthåller arbetslinjen för att fler ska gå till jobbet och färre ska gå på bidrag. Inget annat duger, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho.

Socialdemokraterna kräver också åtgärder mot boendesegregationen och bostadskrisen.

Regeringen har valt att nedprioritera arbetet med att bekämpa bostadssegregationen vilket kan bidra till att underlätta för gängens verksamhet. De har valt att lägga ned tre utredningar som arbetade för att ta ett samlat grepp kring frågan, samtidigt som de har tagit bort investeringsstödet och inte presenterat egna åtgärder. Socialdemokraterna kräver därför att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder mot boendesegregationen och bostadskrisen.

Presskontakt

Mirjam Kontio, pressekreterare hos Magdalena Andersson
073-562 77 43, mirjam.kontio@socialdemokraterna.se

Simon Sätherberg, pressekreterare hos Teresa Carvalho, 070-734 56 52, simon.satherberg@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum