Yamaha Motor Scandinavia AB

Ny barnbok ska lära barn om nedskräpning i haven

Dela
Nedskräpning i våra hav är inte enbart ett problem i världshaven - även svenska vatten påverkas. För att öka medvetenheten om den ökande nedskräpningen har Yamaha och Ocean Crusaders gått samman och släpper nu en ny barnbok, Siri och Skräpmonstret. Initiativet är en del av ett långsiktigt samarbete för att skydda våra hav, och inkluderar städdagar runt om i landet.

Mycket av det skräp som finns i våra vatten kommer från land och förra året plockades det 226 ton skräp bara på västkusten. För att utbilda både barn och vuxna om problemet släpps barnboken Siri och Skräpmonstret, som är en del av ett längre samarbete mellan Yamaha och Ocean Crusaders, som utgår från det europeiska initiativet Yamaha Clean the Sea.

Jag har under många år sett och upplevt hur nedskräpningen i haven blivit allt mer utbredd och hur det påverkar vår miljö. Detta är ett problem som vi måste ta itu med nu för våra framtida generationer. En viktig del i det arbetet är att visa och lära våra barn om detta, vilket vi gör genom att anordna skräpplockardagar och strandstädningar. Jag är väldigt stolt över att vi tillsammans med Yamaha nu har tagit fram en barnbok som lär ut om vikten av att skydda våra hav och samtidigt inspirerar barn att bli miljöhjältar, och i förlängningen även deras föräldrar, säger Annika Thomson, grundare av Ocean Crusaders i Sverige.

Boken riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år, och berättar historien om Siri och hennes familj som är ute med sin båt och möter skräpmonstret Umi som behöver hjälp att rädda sin pappa från att fastna i skräp under vattnet. Syftet med boken är att lära barn om havsmiljöns betydelse och vikten av att ta hand om våra vatten. En viktig del av samarbetet och boken är att även engagera fler att medverka under städdagar, och den 26 maj hölls en städdag i Göteborg tillsammans med Vasaskolans förskoleklass som är en av de förskolor som inkluderat boken i sin undervisning.

Det stora och viktiga arbete som Ocean Crusaders gör är inspirerande, och vi är väldigt glada över det samarbete vi har tillsammans. Det känns kul att nästa steg är att vi nu lanserar en barnbok tillsammans för att bidra till arbetet att bevara och skydda havsmiljön. Boken är ett kreativt och pedagogiskt verktyg för att lära barn om miljön och vikten av att ta hand om vår natur, men också deras föräldrar. Vi tror att Siri och Skräpmonstret kommer att vara ett bra verktyg för att lära barn om att hålla rent efter sig på ett roligt och fantasifullt sätt. Under städdagen i Göteborg var det också tydligt att barnen använde sig av karaktärerna i boken för att förstå hur viktigt det är att inte skräpa ner, och hur de var precis som Siri nu som hjälpte till, säger Lena Nygårdhs, brand manager på Yamaha Marine.

Boken kommer att finnas tillgänglig gratis på över 100 platser i Sverige, bland dessa är det främst restauranger, hamnar och caféer i närheten av vatten i sommar. Boken kommer också att finnas digitalt här.

Om Ocean Crusaders:
Västkustbaserade Ocean Crusaders är sedan 2018 en framstående ideell organisation som bekämpar nedskräpningen i hav och kuster genom engagemang, städdagar och utbildningsprogram. Deras passion och arbete inspirerar människor att ta ansvar för våra hav och skapa en hållbar framtid för våra vattenmiljöer. Genom samarbeten med organisationer, företag och samhällsgrupper strävar de efter att skapa en renare och mer hållbar planet för kommande generationer. Läs mer om Ocean Crusaders här.

Om Yamaha Motor Company:

Yamaha Motor Company är ett företag grundat av japanska Yamaha Corporation 1955 och tillverkar bland annat motorcyklar, fyrhjulingar, båtmotorer och vattenskotrar. Yamahas produkter finns hos 109 olika återförsäljare i Sverige. Läs mer om Yamaha här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslaget till barnboken, Siri & Skräpmonstret
Omslaget till barnboken, Siri & Skräpmonstret
Ladda ned bild
Annika Thomson, grundare till Ocean Crusaders, visar barnen hur man ska sortera skräp
Annika Thomson, grundare till Ocean Crusaders, visar barnen hur man ska sortera skräp
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Förskoleklassen letar skräp på klipporna i Fiskebäck, Göteborg
Förskoleklassen letar skräp på klipporna i Fiskebäck, Göteborg
Ladda ned bild

Om

Yamaha Motor Scandinavia AB
Yamaha Motor Scandinavia ABFölj Yamaha Motor Scandinavia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Yamaha Motor Scandinavia AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye