Europaparlamentet

Parlamentet stöder plan för att tillhandahålla mer ammunition till Ukraina

Dela
  • Ökad europeisk produktion av ammunition och missiler
  • Leveranserna till Ukraina ska påskyndas
  • 500 miljoner euro i finansiering
  • Ledamöterna vill se på en snabb överenskommelse med rådet enligt det brådskande förfarandet
För att se det här innehållet från www.europarl.europa.eu måste du ge ditt medgivande sidans topp.Den föreslagna lagen syftar också till att öka EU:s produktionskapacitet © Lionel Bonaventure/AFP 
 

På torsdagen ställde sig Europaparlamentet bakom ett lagförslag om att öka den europeiska produktionen av ammunition och missiler.

Den föreslagna akten till stöd för ammunitionstillverkning (ASAP) syftar till att påskynda leveransen av ammunition och missiler till Ukraina och att hjälpa EU-länderna att fylla på sina arsenaler. Genom att införa riktade åtgärder, inklusive 500 miljoner euro i finansiering, syftar ASAP till att öka EU:s produktionskapacitet för att hantera den nuvarande bristen på försvarsprodukter, särskilt mark/mark- och artilleriammunition, missiler och deras komponenter.

EU-kommissionen kommer att identifiera, kartlägga och kontinuerligt övervaka tillgången på dessa försvarsprodukter, deras komponenter och motsvarande råmaterialinsatsen. I förslaget fastställs mekanismer, principer och tillfälliga regler för att säkerställa en snabb och varaktig tillgång till dessa försvarsprodukter för deras köpare inom EU.

Hur effektiv denna förordning är kommer att utvärderas i mitten av 2024, med beaktande av hur säkerhetssituationen utvecklas. På grundval av resultaten kan en förlängning av dessa åtgärder och tilldelning av ytterligare medel komma att övervägas.

EU-kommissionen lade fram ASAP-lagstiftningen den tredje maj 2023, och ledamöterna enades samma månad om att tillämpa Europaparlamentets brådskande förfarande för att påskynda förslagets godkännande.

Citat

Ledaren för Europaparlamentets förhandlingsgrupp Cristian Bușoi (EPP, Rumänien) sade: ”Dagens beslut är ett viktigt steg framåt för säkerheten i och försvaret av vår union, och särskilt när det gäller vårt orubbliga stöd till Ukraina mot bakgrund av den pågående ryska aggressionen. Det kommer att öka vår förmåga att svara på säkerhetsutmaningar. Det är en seger för Europa och för vår kollektiva säkerhet. Parlamentet är nu redo att förhandla med rådet och vi hoppas kunna nå en överenskommelse så snart som möjligt.”

Nästa steg

Utkastet till den nya lagstiftningen antogs med 446 röster för, 67 röster emot och 112 nedlagda röster. Ledamöterna kommer nu att inleda förhandlingar med EU-ländernas representanter i rådet i syfte att nå en politisk överenskommelse, som kammaren sedan väntas rösta om under plenarsammanträdet i juli.

Parallellt arbetar ledamöterna med det föreslagna instrumentet för förstärkning av den europeiska försvarsidustrin genom gemensam upphandling för att stödja samarbete mellan EU-länderna i försvarsupphandling i syfte att kunna fylla de mest brådskande och kritiska luckorna.

 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Europaparlamentet stöder planer på ökad användning av förnybar energi12.9.2023 13:20:17 CEST | Pressmeddelande

Förnybara energikällor måste utgöra 42,5 procent av EU:s energiförbrukning senast 2030, och målet är att uppnå 45 procent Snabbare godkännande för utbyggnad av förnybar energi Nya bränslen inom transportsektorn bör leda till en minskning av växthusgasutsläppen med 14,5 procent Europaparlamentet röstade på tisdagen för att få fart på utbyggnaden av förnybar energi, i linje med den gröna given och REPowerEU. Uppdateringen av direktivet om förnybar energi, som Europaparlamentet och ministerrådet redan enats om, ökar andelen förnybar energi i EU:s slutliga energiförbrukning till 42,5 procent fram till 2030. EU-länderna bör satsa på att uppnå 45 procent. Lagstiftningen kommer också att påskynda tillstånden för nya kraftverk för förnybar energi, såsom solpaneler och vindkraftverk, eller för att anpassa befintliga anläggningar. De nationella myndigheterna får max tolv månader på sig för att godkänna nya anläggningar för förnybar energi, om de ligger i så kallade fokusområden för förnybar ener

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum