Sveriges läkarförbund

Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården

Dela
Regeringens besked om att man tillsätter en utredning som ska se över möjligheterna att helt eller delvis införa ett statligt huvudmannaskap för vården välkomnas av Sveriges läkarförbund.

-          Läkarförbundet har länge efterlyst en bättre styrning av hälso- och sjukvården. Det är uppenbart att många regioner är för små för sitt uppdrag. Det är också uppenbart att regionerna prioriterar så olika att vården blir ojämlik. Därför är det bra att regeringen nu tar initiativ till att utreda om och hur staten kan ta ett mer övergripande ansvar för vården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Svensk hälso- och sjukvård styrs i dag på 21 olika sätt av 21 olika huvudmän med olika förutsättningar och olika prioriteringar. Regionerna är för många, och flera av dem är helt enkelt för små. Läkarförbundet anser att statens styrning måste bli mer strategisk och att vården förtjänar samma långsiktiga styrning som exempelvis forsknings- och försvarspolitiken. Förbundet beklagar att utredningen inte fått något tydligt uppdrag om att föreslå hur detta ska kunna uppnås.

-          Det måste bli slut med pressmeddelandepengar – öronmärkta statsbidrag som försvinner lika fort som de kommer innan kommuner och regioner ens hunnit analysera var pengarna skulle göra bäst nytta. Eller som är så detaljstyrande att de i praktiken gör mer skada än nytta. Svensk sjukvård förtjänar en bättre styrning än så, säger Sofia Rydgren Stale. 

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

Digitala systemen inom vården – ett arbetsmiljöproblem26.6.2023 11:47:46 CEST | Pressmeddelande

Regeringen meddelade i fredags att man gett i E-hälsomyndigheten i uppdrag att bland annat ta fram en färdplan för en mer enhetlig och gemensam digital infrastruktur inom vården där staten tar ett större ansvar. För Läkarförbundet som länge påtalat behovet av en standardisering av vårdens digitala system är det ett välkommet besked. De digitala systemen inom vården har stora brister och är idag ett stort arbetsmiljöproblem. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum