Nya kollektivavtal för privat vård och omsorg

Det nya avtalet innehåller en del förändringar. Lönesamtal ska dokumenteras i fortsättningen och en högre lägstlön för utbildade undersköterskor har införts i avtalet för Äldreomsorg.
Ytterligare förändringar är att möjlighet till individuella överenskommelser om avvikelser från kollektivavtalets ersättningar förtydligats och att företaget bestämmer om tim- eller dagsemester ska tillämpas. Avtalet har även förtydligat vad som gäller då medarbetaren deltar på utbildning utanför ordinarie arbetstid.
Slutligen har parterna kommit överens om två arbetsgrupper, en för att modernisera OB-reglerna så att de bättre passar för ett modernt arbetsliv och en för att försöka utveckla förenklade ersättningsmodeller vid jour.
- Jag är glad över att vi nu har ett avtal på plats i nivå med märket på övriga arbetsmarknaden. Det ger våra medlemsföretag och alla dess medarbetare goda förutsättningar att fortsätta utveckla arbetet med att tillhandahålla en vård och omsorg av allra högsta kvalitet, säger Antje Dedering förbundsdirektör Vårdföretagarna.
Nyckelord
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder

Om
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Rapport från Vårdföretagarna - Ersättningarna till äldreomsorgen följer inte kostnadsutvecklingen.8.9.2023 09:30:29 CEST | Pressmeddelande
Långsiktigt hållbara villkor samt likvärdiga villkor oavsett regiform är förutsättningar för att valfrihetssystem ska bidra till bästa möjliga kvalitet inom äldreomsorgen. En kartläggning beställd av Vårdföretagarna av hemtjänsten i 22 kommuner visar att dessa förutsättningar inte gäller i en majoritet av de undersökta kommunerna.
Debattartikel - Svik inte dem med behov av personlig assistans. Altinget.6.9.2023 09:54:53 CEST | Pressmeddelande
Under flera år har riksdagens årliga uppräkning av schablonersättningen, den ersättning per timme man får för att utföra personlig assistans, understigit de kollektivavtalade löneökningarna. Det innebär att ett företag som bedriver personlig assistans med kollektivavtal för sina medarbetare för varje år får mindre pengar över till exempelvis arbetsledning och arbetsmiljöarbete.
Rapport: 66 000 patienter har väntat på behandling längre än vårdgarantin tillåter – en femdubbling på knappt ett decennium5.9.2023 11:36:03 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2014 har antalet patienter som väntat längre på en operation eller behandling än vårdgarantins bortre gräns, 90 dagar, femdubblats. Från 13 000 till 66 000 på knappt ett decennium. De regionala skillnaderna är stora.
Månadens specialstudie: Utveckling av väntetider längre än 90 dagar för åtgärder/operationer inom olika specialiteter.8.8.2023 11:19:58 CEST | Pressmeddelande
Mellan juni 2022 och juni 2023 ökade antalet individer som väntat längre än 90 dagar på utprovning av en hörapparat med drygt 6 000, motsvarande en procentuell ökning med närmare 150 procent.
Månadens vårdkörapport. Splittrad bild av vårdköerna i Region Gotland28.6.2023 08:03:42 CEST | Pressmeddelande
Utvecklingen av vårdköerna inom Region Gotland är splittrad. Å ena sidan har antalet personer som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar för ett första möte med en specialist minskat tydligt under 2023. Å andra sidan har antalet personer som väntat på en åtgärd /operation ökat tydligt från hösten 2022 och framåt. En hypotes till den splittrad bilden är att när antalet som får en första kontakt med en specialist inom vårdgarantin ökar så leder det till att fler hamnar i kön till en åtgärd/operation. Övergripande har dock Region Gotland relativt få personer i förhållande till folkmängden som har väntetider längre än 90 dagar. Det gäller både en första kontakt med en specialist och en åtgärd/operation
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum