Vårdföretagarna

Nya kollektivavtal för privat vård och omsorg

Dela
Vårdföretagarna inom Almega har idag tillsammans med Kommunal tecknat nya kollektivavtal för vård, behandling och omsorg samt äldreomsorg (avtal E & F). De nya avtalen löper på 24 månader och har ett avtalsvärde på 7,4 procent.
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna

Det nya avtalet innehåller en del förändringar. Lönesamtal ska dokumenteras i fortsättningen och en högre lägstlön för utbildade undersköterskor har införts i avtalet för Äldreomsorg. 

Ytterligare förändringar är att möjlighet till individuella överenskommelser om avvikelser från kollektivavtalets ersättningar förtydligats och att företaget bestämmer om tim- eller dagsemester ska tillämpas. Avtalet har även förtydligat vad som gäller då medarbetaren deltar på utbildning utanför ordinarie arbetstid.

Slutligen har parterna kommit överens om två arbetsgrupper, en för att modernisera OB-reglerna så att de bättre passar för ett modernt arbetsliv och en för att försöka utveckla förenklade ersättningsmodeller vid jour.

- Jag är glad över att vi nu har ett avtal på plats i nivå med märket på övriga arbetsmarknaden. Det ger våra medlemsföretag och alla dess medarbetare goda förutsättningar att fortsätta utveckla arbetet med att tillhandahålla en vård och omsorg av allra högsta kvalitet, säger Antje Dedering förbundsdirektör Vårdföretagarna. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Debattartikel - Svik inte dem med behov av personlig assistans. Altinget.6.9.2023 09:54:53 CEST | Pressmeddelande

Under flera år har riksdagens årliga uppräkning av schablonersättningen, den ersättning per timme man får för att utföra personlig assistans, understigit de kollektivavtalade löneökningarna. Det innebär att ett företag som bedriver personlig assistans med kollektivavtal för sina medarbetare för varje år får mindre pengar över till exempelvis arbetsledning och arbetsmiljöarbete.

Månadens vårdkörapport. Splittrad bild av vårdköerna i Region Gotland28.6.2023 08:03:42 CEST | Pressmeddelande

Utvecklingen av vårdköerna inom Region Gotland är splittrad. Å ena sidan har antalet personer som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar för ett första möte med en specialist minskat tydligt under 2023. Å andra sidan har antalet personer som väntat på en åtgärd /operation ökat tydligt från hösten 2022 och framåt. En hypotes till den splittrad bilden är att när antalet som får en första kontakt med en specialist inom vårdgarantin ökar så leder det till att fler hamnar i kön till en åtgärd/operation. Övergripande har dock Region Gotland relativt få personer i förhållande till folkmängden som har väntetider längre än 90 dagar. Det gäller både en första kontakt med en specialist och en åtgärd/operation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum