Umeå kommun

Umeå kommun förlänger populärt landsbygdsstöd

Dela
Umeå kommun har beslutat att förlänga landsbygdstödet i ytterligare fem år. Beslutet innebär att det lokala engagemanget och utvecklingsarbetet på Umeås landsbygd kommer att få fortsatt stöd och möjligheter att söka medel för mindre projekt. Det har ett enigt kommunstyrelsens arbets-och näringslivsutskott beslutat.
Upplevelsekartan för Stöckebygden är en av 80 projekt som fått mindre landsbygdsstöd i Umeå kommun de senaste fem åren.
Upplevelsekartan för Stöckebygden är en av 80 projekt som fått mindre landsbygdsstöd i Umeå kommun de senaste fem åren.

Sedan 2018 har 80 olika projekt beviljats landsbygdsstöd på totalt 1,9 miljoner kronor.När stödet nu förlängs tillkommer en årsbudget på 395 000 kr kommande fem år, motsvarande ytterligare 1,9 miljoner kronor.  Några av de 80 projekt som förverkligats eller är på gång är till exempel gästbrygga i Täfteå, grillstuga i Kroksjö, upplevelsekarta för Stöckebygden, flyttbar scen i Tavelsjö, visaftnar i Brännland och återvinning av matsvinn från affären på Holmön som ska komposteras en biokolsanläggning och bidra till öns gemensamma odling. 

– Det här gör att vi har goda förutsättningar att fortsätta stötta lokalt utvecklingsarbete, stärka attraktiviteten, besöksnäringen och det lokala engagemanget på landsbygden, säger Mattias Larsson, C, ledamot i Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott och vice ordförande i Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd. 

Infördes som en kompensation för leader 

Umeå kommuns landsbygdsstöd, Stöd till lokalt ledd utveckling, har funnits mellan åren 2018–2022 och infördes som en kompensation eftersom Leader Urnära inte fick finansiering från EU 2014–2020. Stödet har sökts av såväl ideella som ekonomiska föreningar, samfälligheter, bygdebolag och stiftelser som verkar i Umeås många byar. Genom LLU-stödet har lokala krafter skapat nya mötesplatser, genomfört förstudier, utvecklat samverkan och ordnat olika arrangemang. Trots att det nya leaderområdet Idériket Umeåregionen 2030 nu startat så kommer landsbygdsstödet fortsätta att delas ut.  

 
Bra komplement till leader 
– Landsbygdsstödet och leader fyller olika funktioner, där leader handlar om större, strukturella förändringsprojekt och landsbygdsstödet om mindre och enklare projekt. Därför ser vi att leader och landsbygdsstödet kan komplettera varandra fantastiskt bra, säger Jennie Bergvall Kalén, landsbygdsstrateg på Umeå kommun.

Mer information om när det kommer vara möjligt att söka landsbygdsstödet tillgängliggörs inom kort på kommunens landsbygdswebb: www.umea.se/landsbygdsstod.   

Mer information om Umeåregionens leaderområde och möjligheterna att söka leaderstöd finns att läsa här: www.ideriket2030.se 
 
För mer information: 

Mattias Larsson, C.
ledamot i Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott
vice ordförande i Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd
+4690161236
mattias.larsson@umea.se

Jennie Bergvall Kalén 
Landsbygdsstrateg 
Umeå kommun 
090-16 14 74 
jennie.bergvall.kalen@umea.se  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Upplevelsekartan för Stöckebygden är en av 80 projekt som fått mindre landsbygdsstöd i Umeå kommun de senaste fem åren.
Upplevelsekartan för Stöckebygden är en av 80 projekt som fått mindre landsbygdsstöd i Umeå kommun de senaste fem åren.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Jämställdhet ett levande samtalsämne på äldreomsorgens utredningsenhet21.9.2023 14:25:13 CEST | Pressmeddelande

Under de senaste åren har äldreomsorgens utredningsenhet Utredning äldre arbetat med jämställdhetsfrågor och ökat kunskapen hos personalen. Det är ett exempel när aktivt jämställdhetsarbete gör skillnad för individen. Utvecklingsarbetet har resulterat i ett förändrat arbetssätt, och en stor skillnad är att ärenden numera avkönas när de lyfts av handledare inför beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum