Röda korset

Uttalande av Svenska Röda Korsets Riksstämma 2023

Dela
Allt fler människor befinner sig i akut utsatthet. Ojämlikheten fortsätter växa med ökad polarisering och otrygghet som följd. Detta stod i fokus när Svenska Röda Korset i helgen samlades till Riksstämma.
I helgen samlades hundratals medlemmar i Karlstad för Svenska Röda Korsets Riksstämma. Foto: Marie Sparreus.
I helgen samlades hundratals medlemmar i Karlstad för Svenska Röda Korsets Riksstämma. Foto: Marie Sparreus.

I Sverige idag finns det människor som står helt utanför samhället. I våra verksamheter möter vi människor som inte har mat för dagen eller tak över huvudet. Vi möter många som känner stor fruktan för att utvisas till länder där det råder väpnad konflikt eller där det inte går att garantera grundläggande rättigheter.

Vi ser med djup oro på ytterligare åtstramningar i en redan mycket restriktiv migrationslagstiftning. Begränsningar som riskerar leda till svåra humanitära konsekvenser, inte minst för familjer och barn, och ökade svårigheter för en hållbar inkludering i samhället.

Svenska Röda Korset har historiskt tagit ett stort ansvar i svenskt flyktingmottagande och att möta humanitär utsatthet. I all vår verksamhet arbetar vi för att skydda människor mot kränkningar av deras rättigheter och för att säkerställa människors lika värde, trygghet och rättssäkerhet i en orolig värld. Det kommer vi fortsätta göra.

Nu krävs gemensamma krafttag för att säkerställa rättigheter och trygghet som annars riskerar att överges. Vi vill se åtgärder som påskyndar och förenklar för familjer att återförenas och leva tillsammans. Det är en förutsättning för ett gemensamt och tryggt samhälle. Nya lagförslag och förändringar som påverkar människor på flykt eller i annan utsatthet måste ta hänsyn till de humanitära konsekvenserna, för den enskilde och för samhället i stort.

Vi vill särskilt understryka vikten av att Sveriges åtaganden inom ramen för internationella konventioner efterlevs och att humanitära principer ska vara vägledande i samtliga förslag som kan komma att presenteras.

I en tid där de humanitära behoven ökar krävs att vi alla lyfter blicken och står upp för Sveriges humanitära grundsyn. Detta är vårt mandat och vårt uppdrag. Svenska Röda Korset ska vara en stark röst för människor på flykt och i utsatthet.

Kontakter

Bilder

I helgen samlades hundratals medlemmar i Karlstad för Svenska Röda Korsets Riksstämma. Foto: Marie Sparreus.
I helgen samlades hundratals medlemmar i Karlstad för Svenska Röda Korsets Riksstämma. Foto: Marie Sparreus.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Ny skottlossning nära räddningsbåt på Medelhavet12.7.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7 juli genomförde en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee en räddningsinsats av en båt med migranter på centrala Medelhavet. Besättningen från IFRC, SOS Meditarranee och personerna ombord på migrantbåten utsattes under insatsen för stor fara i möte med libysk kustbevakning. Den libyska kustbevakningen avfyrade skott i närheten av räddningsstyrkan. Detta är den tredje incidenten i år och del av en utveckling av ökande osäkerhet på Medelhavet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum