Almega

Almega: Tjänstekonjunkturen hackar

Dela
Inköpschefsindex för tjänstesektorn föll igen i maj efter en liten uppgång under mars och april. Fortfarande befinner indexet i tillväxtzonen (över 50) men nedgången för industrin och byggsektorn under maj kan dämpa tjänstesektorn kommande månader.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) föll i maj till 50,2 jämfört med 50,6 i april. Nedgången förklaras främst av att orderingången minskade igen efter att stigit under våren.

– Fallet i orderingången är en besvikelse men tjänsteföretagens orderböcker är trots allt tjockare än i början av året, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

– Däremot är det glädjande att tjänsteföretagens insatsvarupriser fortsätter att falla. Detta har lett till allt lägre prisökningar på tjänster. Snart kommer detta att märkas även för konsumenterna.

Arbetsmarknaden är överraskande stark. Sysselsättningen bland tjänsteföretagen fortsatte att stiga maj. Den nedgång som brukar komma en bit in i konjunkturnedgången dröjer.

– Det är positivt att tjänsteföretagen behåller sin personal och att vissa företag fortfarande nyanställer. Om sysselsättningen hålls uppe ökar chansen för en kort och mild lågkonjunktur, säger Patrick Joyce.

Nyckelord

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum