GålöstiftelsenGålöstiftelsen

Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023

Dela
Ellen Lisbeth på viola tilldelas Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2023, Sveriges största nationella musikstipendium, om 500 000 kronor. Stipendiet delades ut på Tessinska palatset onsdagen den 7 juni 2023 av ordföranden i Gålöstiftelsen/Sixten Gemzéus stiftelse, landshövding Anna Kinberg Batra.
Fotograf: Karin Röse
Fotograf: Karin Röse

”A genuine rising star” så beskrev The Strad Magazine Ellen Nisbeth och gav hennes CD Let Beauty Awake utmärkelsen ”Editors Choice”. Sedan hennes debut 2012 då hon som första violast någonsin vann Solistpriset och det Norska Solistpriset har Ellen etablerat sig som en av de främsta altviolinisterna på den internationella scenen. Hon utsågs av den europeiska konserthusorganisationen ECHO till Rising Star för säsongen 2017/2018 med konserter över hela Europa. Hon gästar ofta de internationella festivalerna i Verbier, Bergen International Festival, Vinterfest, Risør Chamber Music Festival.

Nisbeth har framträtt som solist med de främsta orkestrarna i Skandinavien och Ellens önskan att ge violan ett klingande avtryck i samtiden har lett till att kompositörer såsom Tarrodi, Byström, Leyman, Risberg och Tarkiainen har tillägnat henne konserter och soloverk. 

En bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro är motiv för tilldelningen av Sixten Gemzéus stora musikstipendium till Ellen Nisbeth.

Ellen Nisbeth kommenterar: “Jag blev mycket glad när jag nåddes av nyheten att jag tilldelas Sixten Gemzéus stora musikstipendium, det är en stor ära. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla mitt konstnärskap och fördjupa mitt musikaliska utforskande.”

Sixten Gemzéus stiftelse kommenterar: “Vi är mycket glada över att kunna tilldela Ellen Nisbeth 2023 års stora musikstipendium. Hon är en mycket begåvad musiker med en lysande karriär framför sig.”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Karin Röse
Fotograf: Karin Röse
Ladda ned bild
Fotograf: Karin Röse
Fotograf: Karin Röse
Ladda ned bild
Fotograf: Karin Röse
Fotograf: Karin Röse
Ladda ned bild
Fotograf: Karin Röse
Fotograf: Karin Röse
Ladda ned bild

Länkar

Om

Gålöstiftelsen
Norrlandsgatan 12
11143 Stockholm

http://www.galostiftelsen.se

Sixten Gemzéus stora musikstipendium är ett svenskt stipendium som utdelas årligen sedan 2017 till en ung svensk musiker av Sixten Gemzéus stiftelse, vilken förvaltas av Gålöstiftelsen. Stipendiet är på 500 000 kronor.

Sixten Gemzéus var en svensk officer, som 1956 förordnade att hans kvarlåtenskap skulle gå till en stiftelse i hans namn för att stödja "teoretisk eller praktisk utbildning av ungdom med utmärkt begåvning". Stiftelsen bildades 1963.

Stipendiemottagare nomineras av en jury, som lämnar förslag till kandidat till Gålöstiftelsens styrelse.