Fastighetsägarna

Otillräcklig hyreshöjning i Göteborg

Dela
Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen har avslutat de årliga hyresförhandlingarna för Göteborg. Uppgörelsen innebär att hyran för 35 000 lägenheter höjs med mellan 2,25 till 4,2 procent från och med 1 april 2023. Fastighetsägarna konstaterar att hyreshöjningen är på en nivå som försvårar möjligheten att bedriva en långsiktigt seriös förvaltning.

Efter nio månaders förhandling om hyreshöjningen för 2023 i Göteborg har en överenskommelse träffats mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen Västra Sverige.

I Göteborg höjs hyran med mellan 2,25 och 4,2 procent, där merparten får en hyreshöjning på 3,72 procent. För en lägenhet med 5000 kronor i hyra innebär det en ökning med 186 kronor. Som en jämförelse ökade förvaltningskostnaderna med över 15 procent under 2022 enligt SCB. Totalt omfattas ungefär 35 000 lägenheter av uppgörelsen, som är låst i tolv månader, fram till april 2024.

- Vi kan konstatera att förhandlingen är avslutad, men det finns ingen anledning att skönmåla resultatet. Givet ökningen i förvaltningskostnader är detta är ett avtal som på sikt undergräver hyresrättens ställning i Göteborg. Kraftigt försämrade förutsättningar att förvalta hyresrätter ger på sikt färre och sämre förvaltade hyresrätter säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.

- Under rådande omständigheter är det särskilt allvarligt att uppgörelsen är låst på 12 månader fram till 1 april 2024. 90 procent av hyresvärdarna är småföretagare med hyran som enda intäkt. När kostnaderna nu skenar för dem är det en mycket svårt få ekonomin att gå ihop, fortsätter Rikard Ljunggren.

Den nya trepartsöverenskommelsen, som skulle säkra en bättre förhandlingsprocess och ge en mer förutsägbar hyresutveckling, har varit en besvikelse. När överenskommelsen skulle tillämpas i praktiken har parterna inte varit överens om tolkningen av faktorerna som ska ligga till grund för den årliga hyresjusteringen. Det har resulterat i segdragna förhandlingar.

- Förhandlingsprocessen 2023 har varit allt annat än smidig, så i det avseendet har trepartsöverenskommelsen varit en besvikelse. Inför förhandlingen 2024 måste parterna enas om hur faktorerna ska påverka kommande hyreshöjningar. Om parterna inte lyckas, måste vi överväga andra alternativ för att säkra hyresvärdarnas möjlighet till kostnadskompensation, säger Rikard Ljunggren.

Kontakter

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Syd begär medling i hyresförhandlingarna i Helsingborg8.12.2023 11:12:50 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Syd, som representerar flera hyresvärdar i Helsingborg, väljer nu att gå över till medling i pågående årshyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra och Fastighetsägarna Syd använder nu de möjligheter som finns för att komma vidare. Medlingen är ett av flera verktyg i årets förhandlingar som parterna kan använda då förhandlingarna inte kommer framåt.

Chalmersstudenter vann pris av Fastighetsägarna6.12.2023 10:11:32 CET | Pressmeddelande

Snabbare detaljplansprocesser är en prioriterad fråga för fastighetsbranschen. I en ny uppsats från Chalmers förslås flera åtgärder för att effektivisera samarbetet mellan kommuner och privata aktörer. Uppsatsen, med namnet Reducera brus med BUS, är den första vinnaren av Fastighetsägarna GFR:s stipendium. Vid Fastighetsägarna Göteborgs årsmöte den 4 december tog pristagarna Malin Andersson och Lisa Palmquist emot diplom, blommor samt prissumman på 30 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum