If Skadeförsäkring

Fyra av tio svenskar upplever mental ohälsa som går ut över jobbet

Dela
Fyra av tio svenskar upplever eller har upplevt mental ohälsa som går ut över arbetsförmågan på jobbet. Det visar en ny nordisk hälsoundersökning från försäkringsbolaget If. "Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar", säger Ifs nordiska hälsostrateg Kristina Ström Olsson.
Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Det kan behövas regelbundna medarbetarsamtal och fler insatser där behoven är större.
Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Det kan behövas regelbundna medarbetarsamtal och fler insatser där behoven är större.

Det finns stora skillnader mellan de nordiska länderna i hur mental ohälsa påverkar arbetsprestationen, visar en ny nordisk hälsoundersökning från If. Danmark sticker ut negativt när det gäller hur psykiska problem påverkar arbetsförmågan, men det följer inte trenden i övrigt gällande stress där danskarna visar sig vara mindre stressade än de nordiska grannarna.

Sverige ligger lägre än både Danmark och Norge när det gäller om arbetsförmågan har påverkats av mental ohälsa, men något högre än Finland. (Se diagram) 

I Finland verkar en högre inkomst ha koppling till en lägre nivå av psykisk ohälsa som går ut över arbetet, ett samband som inte syns i övriga länder.

Kvinnor är mer utsatta för stress, inklusive långvarig stress och problem med psykiskt välbefinnande som påverkar arbetsförmåga, särskilt i Sverige.

Nästan hälften av de tillfrågade – 46 procent – säger att en brist på balans mellan fritid och arbetsliv är den främsta triggern för stress. 

En av fyra söker inte hjälp

I Danmark vänder sig 21 procent till sin chef när de upplever mental ohälsa, jämfört med 18 i Sverige, 15 i Norge och bara nio procent i Finland. Det är vanligare att vända sig till familj eller vänner. Trettiosju procent av svenskarna vänder sig till en expert inom hälso- och sjukvårdssystemet, jämfört med 61 procent av finländarna. I Norge och i Danmark är det 46 procent.

En av fyra söker inte hjälp alls. 

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Genom att som arbetsgivare och på chefsnivå ha rätt rutiner på plats, lämna plats för stöd och samtal går det att förebygga mental ohälsa. Arbetsgivaren behöver jobba systematiskt med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Sedan går det såklart att påverka en del själv, genom att se över sin livssituation både privat och på arbetet, säger Ifs nordiska hälsostrateg Kristina Ström Olsson. 

Vanliga tecken på långvarig stress är känslomässiga symptom som oro, ångest, brist på ork och motivation. Man kan också uppleva mer kognitiva symptom som förvirring och hjärndimma eller fysisk smärta eller värk.

– Om man inte mår bra kan det bli svårare att prestera som tidigare på jobbet. Många går för länge med sin ohälsa utan att göra något åt det, och där skulle vi behöva se en förändring. Den här typen av ohälsa i vardagen riskerar att leda till längre sjukskrivningar på sikt, säger Ifs nordiska hälsostrateg Kristina Ström Olsson. 

Vilka är det som drabbas av stress och det vi bredare kallar mental ohälsa?  

– Alla kan drabbas, men vi ser att unga människor och kvinnor drabbas oftare än män. Inkomstnivå, utbildningsnivå och var i landet man bor verkar enligt vår nordiska hälsorapport inte ha någon större betydelse bland svenskar. Däremot ser vi bestående effekter i människors mående efter pandemin. Hur landade vi egentligen efteråt? Vår undersökning visar på nivåer av stress som är alarmerande, säger Kristina Ström Olsson. 

Om undersökningen

Hälsorapporten If Nordic Health Report 2023 bygger på en stor nordisk undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget If.
I undersökningen har 4 032 personer i Norden deltagit, mellan 13 och 24 oktober 2022. Norge (n=1 016), Sverige (n=1 005), Danmark (n=1 005) och Finland (n=1 006).

Läs hela den nordiska hälsorapporten här: https://www.if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Det kan behövas regelbundna medarbetarsamtal och fler insatser där behoven är större.
Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Det kan behövas regelbundna medarbetarsamtal och fler insatser där behoven är större.
Ladda ned bild
Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Försäkringsbolaget If varnar: Viktig kunskap om husägande har gått förlorad21.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Augusti var en rekordblöt månad och försäkringsbolaget If har fått in över tusen anmälningar om vattenskador och översvämningar efter skyfallen. Samtidigt som extremväder blir allt vanligare så tycks husägare ägna allt mindre tid åt byggnadsunderhåll. "Det praktiska har fått lämna plats åt det estetiska", säger Per Sjölander, skadeexpert inom byggnadsskador, på If.

Unikt forskningsprojekt ska identifiera de mest hållbara åtgärderna för att klara extremregn20.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Extremväder med stora regnmängder blir allt vanligare och hotar städer och samhällen. I ett nytt forskningsprojekt ska nu de mest ekonomiskt- och klimatmässigt hållbara åtgärderna för att klimatrusta bostäder identifieras. Projektet leds av CICERO, Center for International Climate Research, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och försäkringsbolaget If. If kommer att bidra med skadedata och insikter om hur översvämningar och läckage oftast sker. – Syftet är att identifiera konkreta åtgärder för klimatanpassning som är genomförbara för privatpersoner och bostadsrättsföreningar men även är hållbara ur ett klimatperspektiv, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.

Unique research project to identify sustainable measures that can prevent damage from extreme weather events19.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Extreme weather with heavy rainfalls is becoming increasingly common and is threatening cities and communities. In a new research project in Sweden and Norway, the most economically and environmentally sustainable measures to climate-proof residences will now be identified. The project is led by CICERO, the Center for International Climate Research, in collaboration with IVL Swedish Environmental Research Institute and If Insurance.

"Nu lanserar vi Klimatrustningsveckan"18.9.2023 16:35:13 CEST | Pressmeddelande

Väderrelaterade vattenskador blir allt vanligare i takt med att skyfallen ökar. Nu uppmanar If alla husägare att inse allvaret och själva börja klimatrusta sina hem. "Målet med den här veckan är att alla husägare ska se över sina hus och rätta till de brister som finns. Den nya typen av extremväder vi lever med kräver att man skyddar sitt hus bättre. Denna vecka vill vi kickstarta hösten med en extra påminnelse", säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum