Svenska kyrkan

Kyrkans antijudiska historia i fokus på Bokmässan

Dela
I dag släpptes programmet för Bokmässan 2023. Svenska kyrkan lyfter under årets tema Judisk kultur ständigt aktuella frågor om det historiska förhållandet mellan judendom och kristendom och den kristna kyrkans roll i antisemitisk mytbildning.
Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Hur Jesu judiskhet blivit osynliggjord, hur judarna har beskyllts för att ha dödat Jesus och myten om att judar i lönndom styr världen. Det är några aspekter som Svenska kyrkan kommer att belysa under årets Bokmässa. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar i flera programpunkter, bland annat tillsammans med rabbinen vid Stockholms synagoga Ute Steyer, förre överrabbinen Morton Narrowe och kardinal Anders Arborelius.

Svenska kyrkan arrangerar också i anslutning till Bokmässan tillsammans med Göteborgs universitet ett högre seminarium om så kallad ersättningsteologi – idén att kristendomen har gjort judendomen överflödig.

- Det är välkommet och angeläget att kunna lyfta de här frågorna i Bokmässans sammanhang. Den kristna kyrkan har historiskt bidragit till spridandet av antijudiska stereotyper och vi behöver vara vaksamma och uppmärksamma på vårt ansvar i varje tid, säger Mikael Ringlander, programchef för Svenska kyrkan på Bokmässan.

Klimat och samiska frågor
Parallellt med Bokmässans tema har Svenska kyrkan också två egna fokusområden – Klimatkrisen och Samiska frågor. Intressekonflikterna kring skogen och hur urfolken är särskilt drabbade, samtidigt som de har en viktig roll i kampen för att hantera klimatförändringarna är frågor som på olika sätt blir belysta.

Författarmöten på Se människan-scenen
Som vanligt blir det också samtal om litteratur och livsfrågor med aktuella författare på Svenska kyrkans Se människan-scen. Åsne Seierstad, John Ajvide Lindqvist, Emma Frans och Lasse Åberg är några av årets drygt 60 medverkande författare.

Releasekonsert med sånger av Mikael Wiehe
Svenska kyrkan medverkar också med utställningar, konserter och andra kringarrangemang. På fredagskvällen blir det releasekonsert i samband med att Mikael Wiehe släpper sin bok Vid högtidliga tillfällen, där han samlat texter om tro och existentiella frågor. Sångerna tolkas av några av Göteborgs främsta musiker. Mikael Wiehe är också själv med under kvällen och samtalar om boken och sin låtskatt.

Litterär gudstjänst
Söndagens litterära gudstjänst har i år temat Fantasins kraft. Medverkar gör författarna John Sjögren och Judith Kiros. Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstads församling, och sänds direkt i Sveriges Radio P1.

Bokmässan äger rum 28 september- 1 oktober. Årets teman är Judisk kultur och Staden.

Här finns hela Svenska kyrkans program på Bokmässan.

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Bilder

Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Välfyllda stolsrader vid Svenska kyrkans Se människan-scen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum