Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stads intresseanmälan för Eurovision Song contest 2024

Dela
I maj stod Sverige och Loreen som vinnare av årets Eurovision Song Contest. Sveriges vinst innebär att Sveriges Television kommer att arrangera tävlingen nästa år och söker en värdstad. Stockholms stad fattar nu beslut om att skicka in en intresseanmälan för att bli arrangörsstad, men intresseanmälan kommer att vara grundad i tydliga förbehåll – arrangemanget måste vara ekonomiskt och klimatmässigt hållbart.

”Eurovision är ett viktigt arrangemang. Det är ett folkligt starkt förankrat arrangemang som bejakar olika länders kulturer, öppenhet och europeiskt samarbete. När Sverige för sjunde gången vann Eurovision genom Loreens låt Tattoo stod det samtidigt klart att Sverige blir arrangörsland år 2024.

Eurovision är välkommet till Stockholm. Tävlingen bidrar till att uppmärksamma Stockholm som en stad av mångfald, kultur och öppenhet som välkomnar omvärlden att besöka och vara en del av vår stad. Arrangemanget bidrar också till att stärka besöksnäringen. Därför kommer Stockholm att skicka in en intresseanmälan om att vara arrangörsstad.

Intresseanmälan är dock grundad i tydliga förbehåll. Sverige och Stockholm påverkas starkt av den globala krisen. Till följd av Rysslands anfallskrig ser vi en betydande ekonomisk nedgång samtidigt som inflationen drabbar såväl invånare som välfärden hårt. Ovanpå det lever vi alla mitt i en global klimatkris.

Det ställer krav på att ställa om Eurovision till en ekonomisk och klimatmässigt hållbar fest. Stockholm vill vara en del av en sådan fest samt en sådan omställning och det är också vad vi har förutsättningar att bidra med. Trots kraftigt ökade kostnader har regeringen och riksdagsmajoriteten minskat bidragen från staten med två miljarder kronor. Det leder till att även en i grunden stark stad tvingas till en svår budget för många välfärdsverksamheter.

I tider när det inte finns tillräckligt med pengar till skola och omsorg är det i grunden orimligt att tänka sig att Stockholm stad ensam kan bidra i samma ekonomiska utsträckning till Eurovision som år 2016.

Kostnaderna måste finansieras i samarbeten mellan SVT, regeringen, kringliggande kommuner, regionen och privata finansiärer.

Det är i grunden rimligt att staten tar ett stort ansvar för säkerhet vid stora, nationella och internationella arrangemang, inte minst givet det förändrade säkerhetspolitiska läget. Detta kan bara i liten del anses vara en kommunal uppgift.

Arrangemanget måste vidare präglas av hållbarhet och klimatmedvetenhet.

Eurovision kan och ska inte alltid handla om att göra det största arrangemanget. För stockholmarna är det också viktigt att idrottens möjlighet att verka under tiden arrangemanget pågår beaktas. Däremot kan och ska Eurovision vara den bästa festen. Och den får gärna, givet rätt förutsättningar, vara i Stockholm.

Vi bjuder nu in regering, region, kommuner och näringsliv att bidra till den festen.”

Karin Wanngård, finansborgarråd (S)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Rödgröna styret i Stockholms stad
Rödgröna styret i Stockholms stad



Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm. 

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum