E-hälsomyndigheten

E-hälsomyndigheten slutar att utfärda covidbevis den 1 juli 2023

Dela
EU-förordningen om covidbevis sträcker sig till den 30 juni 2023. Det innebär att E-hälsomyndigheten upphör med att utfärda covidbevis den 1 juli 2023.
Foto: Digg/E-hälsomyndigheten
Foto: Digg/E-hälsomyndigheten

WHO meddelade i maj sin bedömning att covid-19 inte längre uppfyller villkoren för att betraktas som ett internationellt akut hot mot människors hälsa. Därmed förlängs inte EU-förordningen om covidbevis.

I och med att lagstöd för att utfärda covidbevis inte längre finns i Sverige från den 1 juli 2023, upphör E‑hälsomyndigheten att utfärda bevisen den dagen.

Få länder har inreseregler med anledning av covid-19

Covidbevisen infördes för att underlätta resor i Europa. Det finns tre typer av covidbevis: vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis. Covidbevisen gäller vid resor inom EU samt andra länder i världen som anslutit sig till EU:s covidbevis. Inga länder inom EU/EES kräver i dag covidbevis vid inresa.

Utanför EU/EES finns länder som fortfarande har inreseregler med anledning av covid-19. Därför är det viktigt att undersöka vad som gäller i landet du ska åka till. Om du redan har ett covidbevis som är giltigt kan du använda det till dess att giltighetstiden går ut.

Fram till och med den 30 juni kan du hämta ut ett nytt vaccinationsbevis för att förlänga giltighetstiden. Därefter kan du vända dig till din vårdgivare för att få information eller intyg om att du är vaccinerad. Vänd dig i första hand till den vårdgivare där du blev vaccinerad.

Över 18 miljoner covidbevis

Den 1 juli 2021 öppnade E-hälsomyndigheten tjänsten Covidbevis.se. Sedan dess har vi utfärdat över 18 miljoner covidbevis, i form av vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis.

Fram till den 30 juni 2023 fortsätter vi att utfärda alla tre covidbevisen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Digg/E-hälsomyndigheten
Foto: Digg/E-hälsomyndigheten
Ladda ned bild

Om

E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten
Box 913
391 29 Kalmar

010-458 62 00https://www.ehalsomyndigheten.se/

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

Nya uppdrag ska driva på digitaliseringen och minska vårdköer26.6.2023 16:50:53 CEST | Pressmeddelande

E-hälsomyndigheten har fått sju nya regeringsuppdrag. Tre uppdrag handlar om att den digitala infrastrukturen för hälso- och sjukvården ska bli mer enhetlig. Syftet är dels en effektivare och säkrare vård för patienterna, dels en bättre arbetsmiljö för vårdprofessionerna. De övriga fyra uppdragen ska möjliggöra en nationell vårdförmedling för att minska väntetider och vårdköer.

Två specifikationer från Läkemedelsverket får status som NGS16.5.2023 09:11:10 CEST | Pressmeddelande

Nu finns två nya Nationella gemensamma e-hälsospecifikationer i NGS-tjänsten – E-hälsomyndighetens katalog över e-hälsospecifikationer. Det är Läkemedelsverkets Nationellt substansregister för läkemedel (NSL) och Nationellt produktregister för läkemedel (NPL) som E-hälsomyndigheten har gett status som NGS:er. Syftet med NGS:er är att öka standardisering och underlättar informationsutbytet inom vård och omsorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum