Naturskyddsföreningen

Förbjudna bekämpningsmedel i ”bi-vänliga” växter

Dela
Naturskyddsföreningen har hittat det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid i svenskodlad röd solhatt. Ämnet är giftigt för bin, samtidigt som växten såldes som ”bi-vänlig” eftersom solhattar uppskattas av bin. Naturskyddsföreningen har anmält fallet till Kemikalieinspektionen. Ytterligare två förbjudna bekämpningsmedel hittades i basilika, som såldes som en ätbar växt. I den ekologiska varianten av basilikan fanns inga sådana ämnen. Växterna är inköpta i en handelsträdgård.
Foto: Naturskyddsföreningen.
Foto: Naturskyddsföreningen.

– Det är anmärkningsvärt att ett ämne som länge varit förbjudet på grund av väldokumenterad farlighet för bin fortfarande verkar användas. Vi är djupt oroade över att det finns mörkertal i kemikalieanvändningen och att olaglig användning av ämnen som är förbjudna verkar fortsätta, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.  

Naturskyddsföreningen har vid en undersökning bland annat hittat det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid i svenskodlad röd solhatt, som såldes i en handelsträdgård. Ämnet har varit förbjudet att använda i odling av prydnadsväxter sedan december 2018, eftersom det är giftigt för bin. Det svenska växtodlingsföretaget har trots förbudet med stor sannolikhet använt ämnet i sin verksamhet. Växten marknadsfördes sedan som ”bi-vänlig” hos handelsträdgården, eftersom solhattar uppskattas av pollinatörer. 

Naturskyddsföreningen har anmält ärendet till Kemikalieinspektionen, för att förhindra ytterligare regelbrott inom blomsterodling. Kemikalieinspektionen kan begära ut information från återförsäljaren om den specifika odlaren och vidta åtgärder. Det är odlaren som ansvarar för vilka bekämpningsmedel som används vid odling av växterna.  

–Vi vill att tillsynsmyndigheten gör grundliga kontroller för att säkerställa att förbjudna bekämpningsmedel slutar användas. Våra vilda bin är hotade, och det är helt oacceptabelt att använda förbjudna medel som är giftiga för bin, säger Karin Lexén.  

Även två plantor med basilika undersöktes, en konventionellt odlad och en ekologiskt odlad. Basilikan såldes som ätbar och ”bi-vänlig”. I den konventionellt odlade basilikan hittades fem olika sorters bekämpningsmedel, varav två är förbjudna inom EU. Ett annat bekämpningsmedel överskred gränsvärdet för livsmedel. På den ekologiska basilikan hittades ett bekämpningsmedel, som är godkänt i konventionell odling men inte i ekologisk, dock överskreds inte gränsvärdet för livsmedel här.  

Fyndet av bekämpningsmedel hos växterna röd solhatt och basilika är en del av en större studie, där växter har införskaffats i olika handelsträdgårdar. Den större studien är inte klar, utan kommer att presenteras senare. Dock är dessa fynd av bekämpningsmedel så pass allvarliga att Naturskyddsföreningen valt att gå ut med resultatet av just dessa två i förtid.   

Imidakloprid tillhör bekämpningsmedelsgruppen neonikotinoider. Dessa påverkar insekternas centrala nervsystem och har uppmärksammats som en starkt bidragande orsak till tillbakagången för vilda bin och andra pollinatörer. Naturskyddsföreningen hindrade så sent som 2019 omfattande dispenser för imidakloprid i odling av sockerbetor genom att gå till domstol. 

Plantorna inköptes i Zetas handelsträdgård. Det är dock odlaren som ansvarar för vilka   bekämpningsmedel som används vid odling av plantorna, och inte handelsträdgården.  

Kontakter

Bilder

Foto: Naturskyddsföreningen.
Foto: Naturskyddsföreningen.
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum