Naturskyddsföreningen

Förbjudna bekämpningsmedel i ”bi-vänliga” växter

Dela
Naturskyddsföreningen har hittat det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid i svenskodlad röd solhatt. Ämnet är giftigt för bin, samtidigt som växten såldes som ”bi-vänlig” eftersom solhattar uppskattas av bin. Naturskyddsföreningen har anmält fallet till Kemikalieinspektionen. Ytterligare två förbjudna bekämpningsmedel hittades i basilika, som såldes som en ätbar växt. I den ekologiska varianten av basilikan fanns inga sådana ämnen. Växterna är inköpta i en handelsträdgård.
Foto: Naturskyddsföreningen.
Foto: Naturskyddsföreningen.

– Det är anmärkningsvärt att ett ämne som länge varit förbjudet på grund av väldokumenterad farlighet för bin fortfarande verkar användas. Vi är djupt oroade över att det finns mörkertal i kemikalieanvändningen och att olaglig användning av ämnen som är förbjudna verkar fortsätta, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.  

Naturskyddsföreningen har vid en undersökning bland annat hittat det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid i svenskodlad röd solhatt, som såldes i en handelsträdgård. Ämnet har varit förbjudet att använda i odling av prydnadsväxter sedan december 2018, eftersom det är giftigt för bin. Det svenska växtodlingsföretaget har trots förbudet med stor sannolikhet använt ämnet i sin verksamhet. Växten marknadsfördes sedan som ”bi-vänlig” hos handelsträdgården, eftersom solhattar uppskattas av pollinatörer. 

Naturskyddsföreningen har anmält ärendet till Kemikalieinspektionen, för att förhindra ytterligare regelbrott inom blomsterodling. Kemikalieinspektionen kan begära ut information från återförsäljaren om den specifika odlaren och vidta åtgärder. Det är odlaren som ansvarar för vilka bekämpningsmedel som används vid odling av växterna.  

–Vi vill att tillsynsmyndigheten gör grundliga kontroller för att säkerställa att förbjudna bekämpningsmedel slutar användas. Våra vilda bin är hotade, och det är helt oacceptabelt att använda förbjudna medel som är giftiga för bin, säger Karin Lexén.  

Även två plantor med basilika undersöktes, en konventionellt odlad och en ekologiskt odlad. Basilikan såldes som ätbar och ”bi-vänlig”. I den konventionellt odlade basilikan hittades fem olika sorters bekämpningsmedel, varav två är förbjudna inom EU. Ett annat bekämpningsmedel överskred gränsvärdet för livsmedel. På den ekologiska basilikan hittades ett bekämpningsmedel, som är godkänt i konventionell odling men inte i ekologisk, dock överskreds inte gränsvärdet för livsmedel här.  

Fyndet av bekämpningsmedel hos växterna röd solhatt och basilika är en del av en större studie, där växter har införskaffats i olika handelsträdgårdar. Den större studien är inte klar, utan kommer att presenteras senare. Dock är dessa fynd av bekämpningsmedel så pass allvarliga att Naturskyddsföreningen valt att gå ut med resultatet av just dessa två i förtid.   

Imidakloprid tillhör bekämpningsmedelsgruppen neonikotinoider. Dessa påverkar insekternas centrala nervsystem och har uppmärksammats som en starkt bidragande orsak till tillbakagången för vilda bin och andra pollinatörer. Naturskyddsföreningen hindrade så sent som 2019 omfattande dispenser för imidakloprid i odling av sockerbetor genom att gå till domstol. 

Plantorna inköptes i Zetas handelsträdgård. Det är dock odlaren som ansvarar för vilka   bekämpningsmedel som används vid odling av plantorna, och inte handelsträdgården.  

Kontakter

Bilder

Foto: Naturskyddsföreningen.
Foto: Naturskyddsföreningen.
Ladda ned bild

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye