Fastighetsägarna

Framgångsrika stadskärnor vågar vara unika

Dela

Framgångsrika stadskärnor drar nytta av sina unika förutsättningar och anpassas efter människorna som bor och vistas där för att skapa ökade flöden och högre omsättning. Det visar rapporten Cityindex Insikt som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Årets rapport kartlägger vad som utmärker de mest framgångsrika stadskärnorna bland kategorierna studentstäder, besöksnäringsstäder, pendlingsstäder och landsbygdsstäder. Rapporten visar att de mest framgångsrika stadskärnorna, oavsett vilken kategori de tillhör, är de som lyckas dra nytta av sina unika förutsättningar. Dessa stadskärnor vet också vet vad som attraherar människorna som vistas där och kan omsätta det till att skapa flöden och större tillväxt.

– Genom att belysa de gemensamma nämnarna för de mest framgångsrika stadskärnorna inom de olika kategorierna kan vi ge nya perspektiv och inspirera till konkreta åtgärder för andra jämförbara städer, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord.

Rapporten visar till exempel att de mest framgångsrika studentstäderna binder samman campus och stadskärnan och att de dessutom får studenterna att stanna kvar efter sina studier. Framgångsrika besöksnäringsstäder glömmer inte bort sin permanenta befolkning, utan erbjuder en bred mix av verksamheter som är anpassade både för vardagsbestyr och semesterfirare. De mest framgångsrika pendlingsstäderna utmärks av ett kärnutbud med verksamheter som de boende vill ha nära hemmet, trygg uppväxtmiljö och bra skolor. Landsbygdsstäderna har utmaningar på grund av ett vikande befolkningsunderlag, men de mest framgångsrika är de som lyckas behålla en stark kärnservice bestående av handel och offentlig service. Det kan vara avgörande för att få unga och barnfamiljer att stanna.

En del svenska städer tillhör inte någon av ovan kategorier och andra tillhör flera. Insikterna om människans behov kan därför komma att behöva inhämtas från olika stadskärnetyper. Det gemensamma är att de flesta stadskärnor söker en ny identitet som en konsekvens av en strukturomvandling där den traditionella handeln inte längre är navet och dragaren. Rapporten visar att det går att skapa och bygga tydliga platsvarumärken även i städer som saknar de naturliga fördelarna.

– I grunden handlar det om att öka insikterna för stadskärnors olika utmaningar och hitta strategier för att skapa en bred mix av verksamheter som möter människors behov och stärker det som är unikt. Börja med att lära känna de som bor och rör sig i staden. Ta reda på vilka deras drivkrafter är för att matcha utbud med efterfrågan. Det kan låta självklart, men det glöms faktiskt ofta bort i utvecklingsarbetet, säger Christina Friberg

Hela listan med städerna som ingår i rapporten hittar du på vår webb här.

I Cityindex Insikt 2023 hittar du:

  • Analys av data från rapporten Cityindex 2022
  • Intervjuer med forskare och representanter från olika stadskärnor som lyfts i rapporten: Umeå, Höganäs, Åkersberga och Mora.
  • Du får också reflektioner och konkreta tips på hur du kan följa de olika befolkningsgrupper som utmärker de fyra olika stadskategorierna.

Om Cityindex
Stadsutveckling kräver insikt och kunskap. Därför tar Fastighetsägarna årligen fram rapporten Cityindex tillsammans med HUI Research. Analys av data och trender ger förutsättningar till städers långsiktiga planering men också möjligheter att agera när samhället och konsumenternas efterfrågan utvecklas och förändras.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Karlstad22.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Karlstad. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Helsingborg20.9.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Helsingborg. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas visar en aktuell Novusundersökning.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Malmö20.9.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i Malmö. Fastighetsägarna Syd menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Även hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas visar en aktuell Novusundersökning.

Hyresförvärvslag behövs inte – skulle förvärra byggkrisen20.9.2023 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska hyreshus är välskötta. Därför skulle en återinförd och skärpt förhandsprövning av förvärvare av hyresfastigheter inte ge någon nytta. En återinförd hyresförvärvslag skulle däremot ge mer rättsosäkerhet, högre kostnader och längre ledtider. Det i sin tur leder till minskade investeringar på bostadsmarknaden och färre renoveringar. Det är inte vad som behövs i byggkrisen. Regeringen bör därför skicka förvärvslagsutredningens förslag direkt till papperskorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum