Fordonsbesiktningsbranschen

Organiserad brottslighet kan ligga bakom fulbesiktningar via sociala medier

Dela
Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella. På senare tid har ett nytt fenomen dykt upp i sociala medier – erbjudanden om fulbesiktningar. Fusk och manipulering av fordon är ett hot mot både trafiksäkerheten och miljön. Detta vill nu Fordonsbesiktningsbranschen sätta stopp för.

Fulbesiktningar som erbjuds via sociala medier är en typ av bedrägerier som ofta handlar om att en kriminell aktör skapar konton i sociala medier där ”besiktningstjänster” erbjuds. I vissa fall är det tydligt att det handlar om att betala för att kringgå den obligatoriska besiktningen. I andra fall kan gärningspersonen försöka lura fordonsägaren genom att utge sig för att vara en medarbetare hos ett ackrediterat besiktningsföretag.

Till skillnad mot mutor sker dessa bedrägerier utan någon koppling till enskilda besiktningstekniker. Gärningspersonen arbetar alltså inte på ett besiktningsföretag och kan därför inte heller registrera falska uppgifter i vägtrafikregistret. Personerna bakom bedrägerierna kan också vara knutna till organiserad brottslighet, varnar Polisen.

Bedrägerier på nätet är en växande intäktskälla för kriminella och förmodligen är det organiserad brottslighet som ligger bakom många av de ”erbjudanden” som cirkulerar på sociala medier, säger Thomas Palmberg, polis och strategiskt ansvarig för korruptionsförebyggande arbetet vid Nationella Anti-korruptionsgruppen (NOA).

Brott där båda parter är medvetna om att det som sker inte är tillåtet är svåra att upptäcka. Anledningen är att de som ”drabbas” inte är särskilt intresserade av att polisanmäla brottet när de inser att de blivit lurade. Eftersom bedrägerierna kan utföras av vem som helst och inte kräver någon koppling till besiktningsbranschen är det svårt att motverka den typen av brott bara genom att besiktningsföretagen inför egna rutiner. Fordonsbesiktningsbranschen uppmanar därför allmänheten att rapportera misstänkta bedrägerier till Polisen.

- Vi har märkt att bedrägerier i sociala medier ökar. Bland annat erbjuds personer att få bilen godkänd utan att ta den till en besiktningsstation, vilket är otroligt oseriöst. Fusk och manipulering av fordon är ett hot mot både trafiksäkerheten och miljön som vi måste hjälpas åt att sätta stopp för. Det som vi från branschen kan göra är att informera om hur en korrekt besiktning går till samt uppmana privatpersoner att anmäla misstänkta bedrägerier, säger Tord Fornander, ordförande Fordonsbesiktningsbranschen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fordonsbesiktningsbranschen
Fordonsbesiktningsbranschen
Storgatan 5
Stockholm

08-782 08 50http://www.fordonsbesiktningsbranschen.se

Fordonsbesiktningsbranschens uppgift är att bevaka och agera i branschgemensamma frågor samt är mötesplats för branschen. Sektionen utgör språkrör för branschgemensamma frågor och representerar branschen vid kontakter med nationella och internationella myndigheter och organisationer.

Följ Fordonsbesiktningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fordonsbesiktningsbranschen

Fordonsbesiktningsbranschens arbete för att motverka mutbrott9.4.2024 11:45:06 CEST | Pressmeddelande

Fordonsbesiktning ska utföras av en opartisk besiktningstekniker vid ett oberoende och ackrediterat besiktningsorgan. Mutor och annan brottslighet som innebär att besiktningar inte blir av är allvarlig brottslighet och utgör ett hot mot trafiksäkerheten och miljön. Därför har Fordonsbesiktningsbranschen länge, tillsammans med Polisen och Transportstyrelsen, arbetat med en rad förbättringar för att motverka brott, vilket nu innebär att flera fall upptäckts och lett till åtal och domar.

För femte året i rad - Sverige i EU:s bottenliga när det gäller miljökrav vid besiktning19.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny rapport från Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) visar att Sverige för femte året i rad är bland de sämsta länderna i EU när det gäller miljökrav vid fordonsbesiktning. Låga krav och höga gränsvärden gör att många personbilar måste godkännas, trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp. Vidare välkomnas förslag för att kriminalisera fusk med avgasrening, samtidigt som branschen noterar att Sverige fortfarande saknar specifika besiktningsregler för elbilar.

Fordonsbesiktningsbranschen och polisen i tätt samarbete för att motverka brott9.5.2023 09:51:29 CEST | Pressmeddelande

Konsumenter ska alltid kunna lita på att en bilbesiktning går korrekt till och att den utförs av en opartisk och oberoende aktör. Trots att Fordonsbesiktningsbranschen länge arbetat med en rad förbättringar inom den egna verksamheten för att motverka brott ser branschen ett behov av stärkt samarbete mellan myndigheter och branschen för att motarbeta att mutbrott förekommer. I tätt samarbete med polisen intensifieras därför arbetet med att motarbeta brott inom besiktningsbranschen.

Ny rapport: Sverige fortfarande bland de sämsta i EU på miljökrav vid besiktning9.3.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny rapport från Fordonsbesiktningsbranschen (FBB), som publiceras idag, visar att Sverige fortsatt ligger långt efter andra länder i EU när det gäller att ställa miljökrav vid besiktning. Nya förslag från Transportstyrelsen om skärpningar av besiktningsreglerna för att bättre kunna kontrollera skadliga utsläpp från trafiken, välkomnas av branschen. Samtidigt är fusk och manipulation av avgasrening ett stort problem, som snabbt kräver nya kontrollmetoder och instrument. Dessutom konstaterar FBB att det fortfarande saknas särskilda besiktningsregler för elbilar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye