Socialdemokraterna

Socialdemokraterna kräver en handlingsplan för kommande extremsommar

Dela
Enligt långtidsprognoserna står Sverige inför en varm sommar. Likt 2018 ökar därför risken för skogsbränder, torka och problem med skördar. Socialdemokraterna riktar nu fyra krav på regeringen för att rusta Sverige inför kommande månader. Det handlar bland annat om att regeringen redovisar en handlingsplan för att möta sommarens extremväder och inrättar en beredskapsgeneral.

- Sverigedemokraterna och regeringen saknar en tydlig och handlingskraftig plan för att möta sommarens extremväder och en situation som kan bli lika förödande som 2018. Regeringen behöver stärka beredskapen, säger Lena Hallengren (S) gruppledare i riksdagen.

Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen har jobbat hårt för att öka beredskapen och rusta upp kommunernas krisberedskap med bland annat resurser för klimatanpassning och uppdrag till MSB, men arbetet måste uppdateras löpande. Nu riktar Socialdemokraterna fyra krav på regeringen för att se till att Sverige inte drabbas för allvarligt av en kommande extremsommar. Det handlar om: 

  • Att regeringen reovisar en handlingsplan
  • Inrättandet av en beredskapsgeneral, som vid behov koordinerar hjälpinsatser mellan regeringen, länsstyrelserna och kommunerna vid allvarliga krislägen
  • En uppdaterad klimatanpassningsstrategi
  • Ökade resurser till länsstyrelserna

- Klimatförändringarna är inte längre avlägsna hot. Läget är akut här och nu. Det går inte att bortse från de konsekvenser det medför här i Sverige. Vi kan inte acceptera att regeringen är oförberedda och reagerar först när katastrofen är ett faktum, säger Anna-Caren Sätherberg (S), klimat- och miljöpolitisk talesperson.

Presskontakt:

Johan Svensson, pressekreterare hos Lena Hallengren, 076-766 53 26, johannes.svensson@socialdemokraterna.se

Ayan Jamil, pressekreterare hos Anna-Caren Sätherberg, 072-716 60 23, ayan.jamil@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum