Stockholms stad

Innovationsprojekt med drönare för att minska antalet gäss på badstränder

Dela
Gäss skapar många gånger problem vid Stockholms badstränder. Under försommaren genomför därför Stockholms stad ett innovationsprojekt där drönare används för att valla bort de utvalda fågelarterna från stränderna.

Ett ökat antal kanadagäss har medfört att vatten och mark vid Stockholms badstränder förorenas. En del somrar har höga temperaturer i kombination med spillning från kanadagås och vitkindad gås medfört att bad har behövt stängas på grund av otjänligt vatten.

Under sommaren genomför därför Stockholms stad ett lärande innovationsarbete där de samverkande stadsdels- och fackförvaltningarna och företaget FLOX Robotics undersöker möjligheten att valla bort kanadagäss och vitkindade gäss på tre badplatser runt om i staden.

– Varje sommar längtar många människor efter att kunna svalka sig i Stockholms vatten. Min förhoppning är att detta innovativa läroprojekt gör att fåglarna inte ska hindra barn och vuxna från att kunna nyttja Stockholms badstränder, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Arbetet kommer att innebära att företaget FLOX Robotics flyger manuellt med drönare samt att de med hjälp av ljud försöker få de två utvalda fågelarterna att avlägsna sig. Försöket pågår 30 maj18 juni på Sätrabadet, Maltesholmsbadet och Långholmens strandbad.

– Vi vill att Stockholm ska ha fler badplatser med renare vatten. När det gäller problemet med gässen jobbar vi med en palett av åtgärder. Det handlar bland annat om att djuprengöra sanden på stränderna, förebygga nedskräpning som lockar fåglar och plantera buskar som gör att gässen inte trivs lika bra. Förhoppningsvis kan drönarna bli ytterligare ett inslag i stadens verktygslåda, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Innovationsarbetet har inhämtat kunskap från en workshop som Stockholms stad ledde under våren 2023 med bland annat medarbetare som arbetar med viltvård och skadedjursbekämpning samt forskare från KTH, SU och RISE. Lärdomar har också inhämtats från ett innovationsarbete inom företaget FLOX Robotics som bygger på tidigare samarbete med SLU och viltvårdande myndigheter samt erfarenheter av drönaranvändning inom jordbruket.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Boulebanor blir verklighet efter medborgarförslag6.5.2024 14:36:33 CEST | Pressmeddelande

I fredags den 3 maj, kastades de första kloten på två sprillans nya boulebanor i Akalla. Hösten 2023 lämnade boende vid Akalla by in ett medborgarförslag om att skapa mer utomhusaktiviteter för en bredare målgrupp i området och nu har fastighetskontoret byggt klart. Sex lag, bestående av initiativtagarna, PRO:s lokala bouleklubb, politiker och medarbetare i Stockholms stad, invigde banorna med match i strålande sol.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye