Innovationsprojekt med drönare för att minska antalet gäss på badstränder
Ett ökat antal kanadagäss har medfört att vatten och mark vid Stockholms badstränder förorenas. En del somrar har höga temperaturer i kombination med spillning från kanadagås och vitkindad gås medfört att bad har behövt stängas på grund av otjänligt vatten.
Under sommaren genomför därför Stockholms stad ett lärande innovationsarbete där de samverkande stadsdels- och fackförvaltningarna och företaget FLOX Robotics undersöker möjligheten att valla bort kanadagäss och vitkindade gäss på tre badplatser runt om i staden.
– Varje sommar längtar många människor efter att kunna svalka sig i Stockholms vatten. Min förhoppning är att detta innovativa läroprojekt gör att fåglarna inte ska hindra barn och vuxna från att kunna nyttja Stockholms badstränder, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.
Arbetet kommer att innebära att företaget FLOX Robotics flyger manuellt med drönare samt att de med hjälp av ljud försöker få de två utvalda fågelarterna att avlägsna sig. Försöket pågår 30 maj–18 juni på Sätrabadet, Maltesholmsbadet och Långholmens strandbad.
– Vi vill att Stockholm ska ha fler badplatser med renare vatten. När det gäller problemet med gässen jobbar vi med en palett av åtgärder. Det handlar bland annat om att djuprengöra sanden på stränderna, förebygga nedskräpning som lockar fåglar och plantera buskar som gör att gässen inte trivs lika bra. Förhoppningsvis kan drönarna bli ytterligare ett inslag i stadens verktygslåda, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Innovationsarbetet har inhämtat kunskap från en workshop som Stockholms stad ledde under våren 2023 med bland annat medarbetare som arbetar med viltvård och skadedjursbekämpning samt forskare från KTH, SU och RISE. Lärdomar har också inhämtats från ett innovationsarbete inom företaget FLOX Robotics som bygger på tidigare samarbete med SLU och viltvårdande myndigheter samt erfarenheter av drönaranvändning inom jordbruket.
Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Grundskoledirektören, skolsköterskan och lärarstudenterna21.9.2023 15:15:08 CEST | Nyheter
Nytt avsnitt av Skolpodden i Stockholm. Den nya grundskoledirektören Peter Bragner pratar bland annat om mentala tatueringar och samhällets utmaningar.
Nystart för arbetet om gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan19.9.2023 09:35:16 CEST | Pressmeddelande
Stockholms stad och Region Stockholm har idag fattat beslut om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att skapa förutsättningar för att gång- och cykelbron vid Slussen ska kunna byggas utan risk för tunnelbanans trafiksäkerhet. Samtidigt avbryter staden den planerade provpålningen och den juridiska processen avslutas. Det innebär att stoppet i tunnelbanetrafiken under kommande helg uteblir.
Shopping i Stockholm. Sociala praktiker på gatunivå, 1700-1850 – ny antologi från Stockholmia förlag18.9.2023 14:50:22 CEST | Pressmeddelande
Möt bokens redaktörer My Hellsing, Johanna Ilmakunnas och några av författarna för samtal och mingel torsdag 21 september klockan 17.30–19.30 i Stadsmuseets hörsal på plan 2. Ingen föranmälan. Fri entré.
Ny rektor på Sjöängsskolan12.9.2023 11:10:03 CEST | Nyheter
Ulrika Mjörud blir ny rektor på Sjöängsskolan. Hon kommer närmast från Ösbyskolan på Värmdö där hon varit rektor i fem år.
När träden får berätta – en parkupplevelse för barn i alla åldrar4.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till lanseringen av När träden får berätta vid Åkeshovs arboretum. Den 13 september klockan 18.00 lanserar Bromma stadsdelsförvaltning en digital parkupplevelse för både barn och vuxna. Här får besökaren träffa Barry Gran, Shirley Körsbär och Bisse Björk med flera vänner. Via de talande träden upptäcker och utforskar besökaren naturens förutsättningar på ett nytt och roligt och sätt. När träden får berätta invigs av bland andra Bromma stadsdelsnämnds ordförande, Johan Heinonen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum