Tekniska verken i Linköping

Svensk Däckåtervinning tar världsledande däckåtervinning i drift vid Tekniska verken

Dela
På Tekniska verkens område på Gärstad i Linköping tar producentansvarsorganisationen Svensk Däckåtervinning (SDAB) i drift en unik och världsledande däckåtervinningsanläggning. Återvinningsanläggningen på fyra hektar blir Svensk Däckåtervinnings flaggskeppsanläggning och kommer hantera uppemot hälften av de 90,000 ton uttjänta däck som årligen samlas in. Anläggningen är en viktig förutsättning för att nå målet om att öka materialåtervinningen, skapa utrymme för nya användningsområden och höja värdet av däckråvaran.
Foto: Crelle
Foto: Crelle

Under 2021 presenterade Svensk Däckåtervinning planerna att från och med 1 januari 2023 själva tillsammans med lokala samarbetspartners ansvara för det landsomfattande insamlings-, och återvinningssystemet av uttjänta däck. I det arbetet driftsätts nya återvinningsanläggningar runt om i landet med den största i anslutning till Tekniska verken och Linköpings största återvinningscentral Gärstad.

– Samarbetet med Tekniska verken är optimalt då de likt Svensk Däckåtervinning har målet att öka resursnytta och minimera påverkan på miljön. Det utgör en ömsesidig inspiration, säger Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning.

– Det känns bra att Svensk Däckåtervinning etablerar sig på vårt område. Vi får i och med det en hyresgäst vars verksamhet ligger väl i linje med vår egen som bygger på bland annat hantering av restprodukter samt återvinning för att kunna nå vår vision om att bygga världens mest resurseffektiva region, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef Värme och kyla, Tekniska verken.

Årsjö Recycling AB, som blir Svensk Däckåtervinnings största samarbetspartner, kommer att ansvara för driften av anläggningen i Linköping. Under pågående förberedelser har fokus legat på hantering av inkommande däck samt moderna produktionsmetoder, i syfte att optimera användningsområden för det återvunna materialet.

– Filosofin bakom anläggningen är att bättre anpassa materialet efter kundernas behov. Vi anpassar hela värdekedjan, från verkstad till utleverans av material efter att skapa funktion och miljönytta i de olika tillämpningarna, berättar Fredrik Ardefors.

Nästan hela återvinningsprocessen vid den nya anläggningen kommer att ske under tak eller inomhus för att minska miljöpåverkan samt för att skydda stålet som utvinns från att rosta. Dessutom gör det de redan låga bullernivåerna ännu lägre. De uttjänta däcken kommer att klippas, finklippas samt granuleras i en specialprocess för utvald granulering. Granulat är en ingångsvara som kan användas i nya tillämpningar. Det är ett helt nytt steg med möjlighet att tillföra stort värde. Svensk Däckåtervinning och Tekniska verken hoppas på att etableringen av den nya återvinningsanläggningen leder till inspiration, kunskap och nya perspektiv om återvinning samt däckgummits fördelar som återvunnen råvara inom hållbarhetsarbetet.

För vidare information, kontakta gärna:

Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinnning
Telefon: 070-418 25 60
E-post: fredrik.ardefors@sdab.se

Michael Fahström, affärsområdeschef Värme och kyla, Tekniska verken
Telefon: 013-20 90 42
E-post: michael.fahlstrom@tekniskaverken.se

Bilder

Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye