Transportstyrelsen

Flest olyckor i luften med skärmflyg

Dela
Förra året omkom fem personer inom allmänflyget i Sverige. Det totala antalet olyckor var 45 stycken och av dem inträffade 32 med skärmflyg. Det visar Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för luftfarten 2022.
En majoritet av olyckorna i luften förra året inträffade med skärmflyg. Foto: Adobe Stock
En majoritet av olyckorna i luften förra året inträffade med skärmflyg. Foto: Adobe Stock

Den nya rapporten visar att svensk kommersiell luftfart fortsatt håller en hög säkerhetsnivå utan olyckor. Däremot inträffade 45 olyckor inom allmänflyget under förra året med små privatflygplan, helikoptrar och skärmflyg. Sammanlagt 32 av olyckorna skedde med skärmflyg. Både det totala antalet olyckor och antalet olyckor med skärmflyg ligger i nivå med genomsnittet för de senaste åren.

– Från och med i år hämtar vi uppgifter om skärmflygsolyckor från en ny källa, en olycksdatabas för Skärmflygförbundets certifierade piloter, för att göra statistiken tillförlitligare. Det innebär att vi får reda på betydligt fler skärmflygsolyckor än tidigare, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Säkerhetsarbetet viktigt

Förra året omkom två personer i en olycka med ett privatflygplan och tre skärmflygare i tre separata olyckor. Totalt skadades 16 personer allvarligt inom allmänflyget under året.

– De allvarligaste händelserna påminner oss om att vi behöver hålla nivån uppe i det säkerhetsarbete som pågår dels inom Transportstyrelsen, dels tillsammans med olika intresseorganisationer, säger Gunnar Ljungberg.

Fler rapporterade händelser

Antalet säkerhetsrelaterade händelser som rapporterades till Transportstyrelsen ökade med 20 procent mellan 2021 och 2022. Därmed ökade antalet från cirka 7 000 till knappt 8 400. Det är två procent lägre än 2019, som är det senaste normalåret före pandemin.

Den kommersiella luftfarten har i stor utsträckning präglats av utökad eller återstartad verksamhet i efterdyningarna av pandemin. Att rapporteringen har ökat i takt med trafiken är därför en naturlig utveckling.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En majoritet av olyckorna i luften förra året inträffade med skärmflyg. Foto: Adobe Stock
En majoritet av olyckorna i luften förra året inträffade med skärmflyg. Foto: Adobe Stock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye