Hälften av unga konsumenter tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar
Européerna blir allt mer medvetna om riskerna med och konsekvenserna av att köpa förfalskningar och skaffa sig tillgång till innehåll från olagliga källor, enligt en ny studie om allmänhetens uppfattning om immateriella rättigheter som publiceras i dag av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO).
80 procent av européerna tror att kriminella organisationer ligger bakom förfalskade produkter och anser att köp av förfalskningar är skadligt för företagen och sysselsättningen. 83 procent av de tillfrågade anser också att det stöder oetiskt beteende och två tredjedelar ser det som ett hot mot hälsan, säkerheten och miljön.
Hälften av de unga anser att det är acceptabelt att köpa förfalskade varor
Trots hög medvetenhet om de negativa konsekvenserna av piratkopiering visar studien att en av tre européer (31 procent) fortfarande anser att det är acceptabelt att köpa förfalskade varor när priset för originalet är för högt, och det stiger till hälften (50 procent) av de yngre konsumenterna i åldern 15–24 år.
- Det är glädjande att se att det finns en tydlig medvetenhet om risker och konsekvenser relaterade till piratkopiering. Samtidigt visar resultaten att kunskap inte alltid behöver påverka beteendet. Det är uppenbart att unga vuxna har en mer tillåtande attityd när det kommer till att köpa förfalskade varor. Resultaten är sannolikt ett uttryck för skillnaderna i inkomst mellan yngre och äldre åldersgrupper. Och rimligtvis förstärks denna effekt av den lågkonjunktur vi befinner oss i, säger Per Holgersson, senior rådgivare, Patent- och registreringsverket (PRV)
13 procent av de tillfrågade uppger att de avsiktligt har köpt förfalskningar under de senaste 12 månaderna. Denna siffra uppgår till 26 procent för personer i åldern 15–24 år, vilket är dubbelt så högt som EU-genomsnittet, medan den sjunker till 6 procent i åldersgruppen 55–64 år och under 5 procent bland dem som är 65 år eller äldre.
- Förutom att unga generellt har det sämre ställt ekonomiskt och därför köper kopior så påverkas de sannolikt i högre utsträckning än äldre av influencers på sociala medier. När flödet fylls av dyra kläder, väskor och klockor blir det lätt att ryckas med och köpa en billigare kopia, säger Per Holgersson.
Kopior blir allt bättre
Undersökningen visar att det finns en tydlig osäkerhet om den vara man har köpt är äkta eller inte. Nästan fyra av tio européer (39 procent) har undrat om de har köpt förfalskningar, medan hälften av ungdomarna (52 procent) uppgav samma sak.
- Att det är så många som är osäkra på om de köpt en piratkopia eller inte speglar tydligt en utveckling som vi har sett under en längre tid där kopiorna blir allt bättre. När det gäller kläder är de ibland tillverkade i samma fabrik som originalen och det kan vara nästintill omöjligt att skilja kopia från äkta vara, säger Per Holgersson.
Piratkopiering på nätet
När det gäller piratkopiering på nätet håller 82 procent av européerna med om att åtkomst till digitalt innehåll via olagliga källor innebär en risk för skadliga metoder (bedrägerier eller olämpligt innehåll för minderåriga).
80 procent uppger att de föredrar att använda lagliga källor för att få tillgång till innehåll på nätet om det finns ett överkomligt alternativ. Drygt fyra av tio européer (43 procent) har betalat för att få tillgång till, ladda ned eller strömma upphovsrättsskyddat innehåll från en laglig tjänst under det senaste året. En stor majoritet (65 procent) anser dock att det är acceptabelt att piratkopiera när innehållet inte är tillgängligt på deras abonnemang.
Ta del av hela rapporten HÄR
Om rapporten
I rapporten presenteras resultaten av en studie från 2023 som går under benämningen ”EU-invånarna och immaterialrätten: Uppfattningar, kännedom och beteende” (2023 IP Perception study) som ytterligare belyser resultaten från de tidigare IP Perception-studierna från 2013, 2017 och 2020. Syftet med denna studie är att inhämta kunskap om europeiska konsumenters inställning till immateriella rättigheter. Totalt genomfördes 25 824 intervjuer på nätet mellan den 30 januari 2023 och den 15 februari 2023 med invånare som var 15 år eller äldre, i alla EU:s medlemsstater.
Nyckelord
Kontakter
Erik BukowskiTf. Pressansvarig
Tel:0725-969541erik.bukowski@prv.seOm
PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.
Följ Patent- och registreringsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket
Det svenska bidraget till Nordic Innovation Award2.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Onsdagen den 10 april koras vinnaren av Nordic Innovation Award i Köpenhamn. Flera högkvalitativa innovationer var nominerade, och svenska juryns val är företaget GreenIron.
Färre patentansökningar från Sverige – men fortfarande en andraplats i Europaligan25.3.2025 09:21:12 CET | Pressmeddelande
Det globala patentlandskapet fortsätter att vara dynamiskt trots ekonomisk osäkerhet. Den europeiska patentmyndigheten (EPO) tog emot nästan 200 000 patentansökningar under 2024, vilket är i linje med föregående år. Sverige placerar sig på andra plats i patentansökningar per miljon invånare, endast efter Schweiz. Detta enligt Patentindex 2024, som publicerats av EPO.
Fler kvinnor driver innovation framåt7.3.2025 07:33:09 CET | Pressmeddelande
Att säkra immateriella rättigheter och främja jämställdhet är avgörande för att driva innovation och samhällsutveckling. Med fler kvinnor i det arbetet kan den globala BNP:n öka med 20 procent, enligt Världsbanken.
Hyllning till innovation och design – nominera till DesignEuropa Awards 202511.2.2025 08:11:21 CET | Pressmeddelande
Den årliga tävlingen lyfter fram innovativa företag och framstående designer som registrerat sina produkter inom EU. Nominera ditt bidrag nu. Design EuropaAwards söker vinnare.
Europa leder i cancerrelaterade startups3.2.2025 09:17:12 CET | Pressmeddelande
Cancer är fortsatt ett stort hälsoproblem i Europa. Men teknologiska framsteg förbättrar överlevnaden, och Europas sjukvårdssystem är framstående inom både cancerprevention och patientvård. Men det finns utmaningar i att växa och kommersialisera innovationer relaterat till cancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum