Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Många fler svenskar skulle motionera med friskvårdstimmar på jobbet

Dela
Betydligt fler svenskar skulle träna och motionera om deras arbetsgivare erbjöd de anställda en friskvårdstimme. Det är en av de slutsatser som går att dra från en stor undersökning som Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet gjort i samarbete med Ungdomsbarometern. Totalt har drygt 1 300 svenskar i åldrarna 13-80 år fått en mängd frågor som berör deras känslor och tankar om träning och motion. Hela undersökningen finns bifogad längre ned.

-       Att konstatera att svenskarna rör sig på tok för lite är att slå in öppna dörrar. Vi ville med undersökningen Motionssverige lära oss mer om mekanismerna och känslorna som gör att det ibland tar stopp i vår ambition att motionera, berättar Kajsa Sellidj -Wretman som är utvecklingsstrateg på Korpen Svenska Motionsidrottförbundet.

I undersökningen svarade 46 procent att de hade rört på sig mer om det fanns gemensam träning på deras jobb eller skola. Bland de svarande i åldrarna 30-44 år uppgav 60 procent att de skulle motionera oftare om de hade en friskvårdstimme. Det är också ett tydligt tecken på att arbetsgivare har en viktig roll att spela för att främja vardagsrörelse.

-       Vi pratar ofta om att skolan behöver främja fysisk aktivitet bland skoleleverna. Men rörelse är ett livslångt behov och vi behöver också lyfta arbetsplatsernas möjlighet att skapa förutsättningar för de anställdas fysiska aktivitet, säger Kajsa Sellidj-Wretman på Korpen.

Undersökningen visar också att motion och träning i mångas ögon ses som en vardagslyx. Nästan 80 procent uppger att de instämmer helt eller delvis i påståendet att träning är något som de unnar sig.

- Vi människor är ju gjorda för rörelse men i dag är det ingen självklarhet. Vi behöver förenkla möjligheterna till motion, skapa en självklar vana och förändra beteenden, konstaterar Kajsa Sellidj- Wretman. Därför har Korpen startat folkhälsoinitiativet Motionslandslaget, som handlar om att inspirera till motion med låga trösklar och visa på att den bästa träningen är den som blir av. Att all rörelse räknas. Här ser vi tydligt skillnaden det gör och vilken styrka som finns i att skapa sammanhang där människor blir en del av en gemenskap och inspireras av varandra.

Undersökningen Motionssverige är ett samarbete mellan Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet och Ungdomsbarometern.

- Relationen till rörelse, aktivitet och idrottande är ett område vi kontinuerligt arbetar med för att generera uppdaterad kunskap om ungdomssverige, säger Jessica Åkerström, analyschef på Ungdomsbarometern. I Motionssverige har vi vidgat målgruppen till att inkludera även den vuxna befolkningen, vilket ger oss möjligheten att studera motionsbeteenden över generationer."

Snabbfakta från undersökningen

- 6 av 10 har lätt för att hitta på ursäkter så att träningen inte blir av

- de flesta identifierar sig med träningspersonligheterna ”Vardagsmotionären”, ”Må bra-tränaren” och ”Soffpotatisen” medan färre känner sig som ”Morgonmotionären”

- de främsta anledningarna till att motionera är att må bra fysiskt och psykiskt

Nyckelord

Kontakter

Kajsa Sellidj Wretman, utvecklingsstrateg på Korpen, 070-587 49 19 
Erik Eng, kommunikations- och marknadschef på Korpen, 070-541 60 68 

Dokument

Om

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.korpen.se/

Om Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

I över 75 år har vi gjort det enklare för människor att motionera tillsammans i våra föreningar och på våra arbetsplatser. Verksamheten bedrivs av Korpens lokala föreningar som finns över hela Sverige och totalt kan vi erbjuda våra medlemmar runt 100 olika motionsaktiviteter. Vi vill bedriva en inkluderande verksamhet där alla platsar och är med utifrån sina förutsättningar.

Följ Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Korpen lanserar Världens största tipspromenad14.6.2023 13:05:21 CEST | Pressmeddelande

Med Världens största tipspromenad vill Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet få fler människor att på ett enkelt sätt ta sig ut för att röra på sig. Och samtidigt få rolig, viktig och ny kunskap. ”Vi hoppas att många vill vara med och att de har kul på vägen. Det här är ett konkret sätt att göra något för att få fler i rörelse. Vi sänker trösklarna och ökar förhoppningsvis sannolikheten för att den där promenaden faktiskt blir av”, säger Erik Eng, kommunikations- och marknadschef på Korpen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum