50 miljoner från Prästlönetillgångarna till församlingarna i Lunds stift

Verksamhetsåret 2022 omsatte prästlönetillgångarna 146 miljoner kronor. Utdelningsbart resultat är 17 miljoner kronor, jämfört med 75 miljoner kronor året innan. Det låga utdelningsbara resultatet beror på den höga inflationen. Kyrkoordningen kräver värdesäkring av fonden baserad på inflationen under året. År 2022 är värdesäkring 53 miljoner kronor. Det är alltså ett ganska normalt verksamhetsår om det inte vore för den höga inflationen.
Stiftsfullmäktige i Lunds stift har beslutat att dela ut 50 miljoner kronor för att hålla en hög och jämn utdelningsnivå så att församlingarna och pastoraten kan budgetera för sina intäkter från prästlönetillgångarna. För att möjliggöra årets utdelning används därför 33 miljoner kronor av de balanserade vinstmedlen.
Fondresultatet
Börserna reagerade på de oroliga tiderna vilket medförde kraftiga svängningar och ett turbulent börsår. Fonden gjorde ett resultat på cirka 20 miljoner kronor vilket är betydligt lägre än föregående år beroende på uteblivna realisationsvinster. Året slutade dock bra så att det inte behövdes göra några nedskrivningar.
Jordbruket
Jordbruket gjorde ett resultat på 42 miljoner kronor. Resultatet varierar inte så mycket mellan åren eftersom arrendeintäkterna är stabila. Det som kan påverka är underhåll av byggnader. Hållbarhetsfrågorna är, precis som för skogsbruket, mycket viktiga inom jordbruket. Det pågår flera olika vattenvårdsprojekt till exempel i form av anläggande av våtmarker och för att skapa slingrande åar som är gynnsamma för miljön.
PLT delade för andra året ut blomsterfröer till arrendatorerna för att sås i kantzoner och gynna den biologiska mångfalden.
– Blomsterfröprojekt var bara tänkt för arrendatorer men det har även spridit sig till många församlingar och pastorat. Det finns ett stort intresse för att så in blomsterfröer som gynnar pollinatörer, säger Katarina Hallenborg som är chef för Egendomsförvaltningen vid Lunds stift.
Skogen
Skogen gjorde ett resultat på drygt 16 miljoner kronor, 5 miljoner kronor högre än budgeterat. Främst beroende på höga virkespriser.
Skogsbruket debatterades flitigt i press och på sociala medier 2022. Vilka skötsel- och brukningsmetoder som är bäst för miljö och klimat är inte självklara. Mycket beror på om det arbetas efter ett långt eller lite kortare perspektiv och om man har ett lokalt eller ett mer globalt perspektiv. Förvaltningen följer forskningen och deltar tillsammans med övriga prästlöneförvaltningar i olika forskningsprojekt för att utveckla brukningsmetoderna. Det pågår mycket forskning för att på bästa sätt möjliggöra den nödvändiga omställningen till ett mindre fossilberoende och mer hållbart brukande av både jord och skog.
Sol- och vindkraft
Stiftsfullmäktige har ställt sig positivt till att bidra till utbyggnaden av sol- och vindkraft. I Lunds stifts miljö- och klimatpolicy sägs att stiftet aktivt ska bidra och främja utbygganden av fossilfri energi.
Läs mer om Prästlönetillgångarna på Lunds stifts webb:
Prästlönetillgångar i Lunds stift - Lunds stift (svenskakyrkan.se)
Hela årsredovisningen finns bifogad som PDF.
För mer information:
Katarina Hallenborg, chef för egendomsförvaltningen i Lunds stift, 046-15 55 60
Nyckelord
Kontakter
Camilla LindskogPressekreterare
Tel:046-15 55 23Tel:0734-33 89 83camilla.lindskog@svenskakyrkan.seBilder


Dokument
Länkar
Om
Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.
Följ Lunds stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan
86,1 miljoner till underhåll av kyrkor i Skåne och Blekinge25.3.2025 11:02:12 CET | Pressmeddelande
Lunds stift tilldelas 86,1 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2026. Omkring 78 miljoner kronor går till utvändiga renoveringar på flera kyrkobyggnader i Blekinge och Skåne.
Lunds stift riktar kritik mot skogsutredning31.1.2025 10:38:05 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare genom förvaltningen av Prästlönetillgångarna. På kyrkostyrelsens uppdrag utfördes en utredning som undersöker hur Svenska kyrkan kan säkerställa en hållbar skogsförvaltning. Lunds stift svarar nu på betänkandet "Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp".
Biskopen visiterar Luggude-Åsbo kontrakt30.1.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
I februari är det biskopsvisitation i Luggude-Åsbo kontrakt. Bland annat ska biskop Johan Tyrberg se så att Svenska kyrkans tro och lära följs, att ekonomin sköts ansvarsfullt och att konfirmandverksamheten fungerar. Det blir också flera möjligheter till möten mellan allmänheten och biskopen.
Prästvigning i Lunds domkyrka på söndag14.1.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Söndagen den 19 januari prästviger biskop Johan Tyrberg tre kandidater. Santal Sjöblom Timstedt och Elin Mannheimer vigs för tjänst i Svenska kyrkan och Patrik Bratt vigs för tjänst i EFS.
Julen är för alla16.12.2024 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Ensamhet drabbar både yngre och äldre. Cirka 40 procent av kvinnor över 85 år och 30 procent av unga vuxna har erfarenhet av ensamhet och isolering. Men ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam under julen. Svenska kyrkan bjuder in till många mötesplatser i julhelgen dit alla är välkomna: gudstjänster, konserter och julfiranden. Julen är för ALLA!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum