Hyresgästföreningen Riksförbundet

Marie Linder i rundabordssamtal med bostadsministern och branschen

Dela
Imorgon träffar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder bostadsministern och branschen för ett samtal om byggandet. Marie Linder hoppas på krafttag för att möta upp stoppet i bostadsbyggandet.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Filippa Ländin

- Vi tycker det är positivt att bostadsministern nu bjuder in bostadsmarknadens aktörer till samtal. Larmen om tvärnit i bostadsbyggandet duggar tätt och fastighetsjättar riskerar att krascha. Vi befinner oss i en kris. Då behöver politiken ta ett ansvar över blockgränserna för att för att hitta lösningar och vägar framåt, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

- Jag hoppas mötet leder till att vi får en aktiv bostadspolitik som möter upp de stora utmaningarna. Politiken måste kliva fram och erbjuda finansiering för att hålla uppe byggandet. Just nu kommer rapporter om att det kan bli färre än 15 000 byggstarter i år, när vi i själva verket skulle behöva minst 60 000 per år fram till 2030. Konsekvenserna av bostadsbristen och stopp i byggandet är förödande, både för samhället och individer här och nu. Det innebär att människor inte kan flytta till och utbildning och arbete och trångboddheten kommer öka. Men också på lång sikt då det tar decennier att hämta hem långa byggstopp. Därför läget är akut, säger Marie Linder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.  Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Varma lägenheter när värmeböljan kommer17.5.2024 05:57:00 CEST | Pressmeddelande

Med sommarvärmen kommer höga inomhustemperaturer och varma lägenheter. Det skapar besvär för många, särskilt sårbara grupper som äldre och små barn. Många hyresgäster hör av sig till Hyresgästföreningen med frågor om hyresvärdens ansvar men också med frågor om vad man kan göra själv för att hålla nere temperaturerna inomhus. Hyresvärden har ett ansvar med det finns saker du själv kan göra för att hålla din lägenhet svalare.

Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra14.5.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport, Vad kan svensk bostadspolitik lära av: Storbritannien, tittar Hyresgästföreningen närmre på hur bostadspolitiken är utformad i Storbritannien. Här har man privatiserat och avreglerat bostadsmarknaden mer än de flesta jämförbara länder och man har under en längre tid förskjutit maktförhållandet till fastighetsägarnas fördel. Det har lett till osäkra villkor, höga boendekostnader och i många fall en undermålig boendestandard.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye