Håll Sverige Rent

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland

Dela
Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in på bland annat tre återvinningscentraler och återvinnas. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket. Projektet pågår under hela sommaren.
Bild från återvinningscentral. Foto: Region Gotland
Bild från återvinningscentral. Foto: Region Gotland

Projektet Fiskereturen har tidigare år ägt rum i andra delar av landet. Men i sommar kommer det till Gotland. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna återvinna sina uttjänta fiskeredskap. På ÅVC:erna kan man lämna in metspön, drag, håvar och smånät. Har man större fiskeredskap som man vill lämna så kontaktas Fiskereturen (se www.fiskereturen.se).

”Även redskap och tillbehör från fritidsfisket riskerar att bli skräp, både i vatten och på land. Vi vill, genom Fiskereturen, bidra till en ökad insamling och återvinning av fiskeredskap för att skapa en skräpfri miljö”, säger Eva Blidberg, sakkunnig för havsfrågor på Håll Sverige Rent.

Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske.

Lämna på tre återvinningscentraler
Här ska fiskeredskapen samlas in mellan 1 juni och 31 augusti (se www.gotland.se/atervinningscentraler för öppettider):

  1. Visby ÅVC
  2. Slite ÅVC
  3. Hemse ÅVC

”Det känns väldigt bra och hållbart att vi på dessa tre ÅVC:er kan ta emot fiskeredskap som sedan återvinns. Säkert har man gamla redskap hemma och det finns en hel del nät och annat längs Gotlands kust som skräpar ner och kan vara farligt för både djur och människor”, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.

Redskapen återvinns

Fiskereturen, som är ett samarbete mellan Båtskroten, Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, är en insamlingstjänst som ska ta emot uttjänta fiskeredskap och se till att de återvinns.

Fiskeredskap är ofta besvärliga att återvinna. Det kan handla om stora och svårhanterliga redskap som består av många olika komponenter. Omfattande manuellt arbete krävs för att separera exempelvis stålvajrar och blysänken och se till att de återvinns istället för att hamna i deponi. Genom Fiskereturen transporteras fiskeredskapen kostnadsfritt till den marina återvinningscentralen i Sotenäs, där man specialiserat sig på att ta hand om, separera och återvinna delarna i fiskeredskapen.

Visste du att…

I våra hav flyter det runt 75–199 miljoner ton plast

Varje år ökar mängden plast med mer än 11 miljoner ton.

Förlorade fiskeredskap utgör 27 procent av det marina skräpet som hittas på stränder i Europa.

94 procent av all plast i havet syns inte, utan ligger på havsbotten.

Forskare varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.

Från år 2025 ska producenter ansvara för insamling och återvinning av fiskeredskap enligt ett EU-direktiv. Det gäller både yrkes- och fritidsfisket.

Mer om Fiskereturen

Ge dina gamla fiskeredskap nytt liv - nu kan du återvinna dina gamla tinor, burar, nät och ryssjor genom www.fiskereturen.se.

Peter Daun, kommunikatör Region Gotland tel. 0498-269025 eller
peter.daun@gotland.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från återvinningscentral. Foto: Region Gotland
Bild från återvinningscentral. Foto: Region Gotland
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hallsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

99 % av skräpet på Västkusten är plast – bidrar till spridning av mikroplaster12.5.2025 09:00:22 CEST | Pressmeddelande

Plastskräpet dominerar i hav och på stränder och bryts långsamt ner till mikro- och nanoplaster som nu hittas i allt från skaldjur till människokroppen. Enligt Håll Sverige Rents senaste skräpmätningar på stränder längs Västerhavet står plast för 99 % av allt skräp som hittats, vilket bidrar till spridning av mikroplaster. Vanligast är plastfragment, snören från fiskeutrustning och förpackningar från chips och godis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye