Språket första steget för systrarna Pylypenko
Systrarna Pylypenko från Ukraina satsar på juridik och svenskstudier efter utbildningen på Folkuniversitetet i Göteborg. Språk- och arbetsmarknadskunskap var självklara första steg mot att leva och jobba i Sverige.

Det är en strålande försommardag och träden har slagit ut vid Järntorget i Göteborg. På Folkuniversitetet är det pirrigt, förväntansfullt och samtidigt lite vemodigt. Första gruppen i Care of Folkbildningen, ett ESF-projekt som hjälper flyktingar från Ukraina att stärka sin ställning på arbetsmarknaden, gör sina sista dagar innan avslutning.
Systrarna Pylypenko har gått utbildningen tillsammans efter att ha flytt från kriget i Ukraina. Marharyta, 28, är äldst och utbildad jurist. Den yngre systern Anna, 19, pluggar juridik på distans vid en högskola i hemlandet. Nu bor de i Göteborg och försöker hitta en framtid här. Föräldrarna och en syster är kvar i Ukraina, en annan syster bor i Tyskland.
– Vi fick information om Care of Folkbildningen på Folkuniversitetet och sökte direkt för vi tyckte att det skulle passa oss bra, säger storasyster Marharyta.
– Vi har kunnat läsa i vår takt och fått träna och prata mycket. Vi har lärt oss så mycket och fått nya kamrater från många olika länder, berättar lillasyster Anna.
Språket ett krav för att kunna jobba i Sverige
Efter tiden på Folkuniversitetet säger sig systrarna veta mer om Sverige än om hemlandet, och hänvisar till den arbetsmarknadskunskap som ingår i utbildningen. Undervisningen i svenska har också varit viktig och ett självklart första steg mot att leva och arbeta i Sverige.
– Vi vill lära oss språket flytande för det är ett krav om vi ska kunna arbeta med juridik i Sverige. Vi vill också hitta jobb. Vi tar en dag i taget och försöker att inte tänka för mycket på situationen i Ukraina. Våra föräldrar är glada att vi är här tillsammans, säger Marharyta.
– Vi vill fortsätta studera och har trivts bra på Folkuniversitetet så det känns tråkigt att sluta. Vi hoppas kunna komma tillbaka och läsa mer svenska här, avslutar lillasyster Anna.
Otrolig förmåga att anpassa verksamheten
Totalt har 90 ukrainare gått utbildningen tillsammans med systrarna Pylypenko. Många fler har anmält intresse, och det har varit kö till platserna.
Undervisningen har till största del bestått av svenska och arbetsmarknadskunskap, men även samhällsorientering, nätverkande, studiebesök och hälsofrämjande insatser. Varje grupp har letts av en coach som har haft individuella samtal med deltagarna en gång varannan vecka.
– Folkbildningen har en otrolig förmåga att möta nya grupper och anpassa verksamheten utifrån samhällets behov här och nu, säger Katarina Pentek Fransson, utbildningsledare på Folkuniversitetet i Göteborg.
– Vi är otroligt stolta över att vara med och bidra för de flyktingar som har behov av insatser för att komma i arbete och bli delaktiga i samhällslivet, fortsätter hon.
Care of Folkbildningen påbörjades 1 december 2022 och pågår till 30 september 2023. Folkbildningsrådet ansvarar för projektet, som finansieras med bidrag från Svenska ESF-rådet.
Nyckelord
Kontakter
Katarina Pentek FranssonUtbildningsledareFolkuniversitetet, Stiftelsen Kursverksamheten vid Göteborgs universitet
Tel:031-10 65 57katarina.pentek-fransson@folkuniversitetet.seFolkuniversitetet – kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Starta sommaren med dans och glädje i Falkenberg26.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad bjuder Folkuniversitetet in alla danssugna barn och ungdomar till sommardansläger i Falkenberg. Under sju dagar fyllda av rörelse, kreativitet och gemenskap får deltagarna chansen att uppleva en oförglömlig start på sommaren.
Internationella gymnasiet upplevde Indien20.3.2025 07:55:00 CET | Pressmeddelande
Elever och lärare från Internationella gymnasiet kom nyligen hem från en drygt två veckor lång studieresa till Indien. Där träffade de bland annat indiska skolelever, gjorde besök på frivilligorganisationer och lärde sig om den indiska kulturen. En resa som stärkte elevernas kunskaper om indiska samhällsförhållanden och gav tydlig förståelse för hur människors livsvillkor varierar i världen. Gemenskapen i gruppen och den positiva känslan av att klara en krävande resa är också något som eleverna lyfter fram efteråt.
Upptäck graffiti i Malmö – kurser för alla åldrar6.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
I maj lanserar Folkuniversitetet i Malmö fyra unika graffitikurser som riktar sig till olika åldersgrupper: barn, ungdomar, vuxna och seniorer. Syftet är att sprida kunskap om graffitikonsten och ge deltagarna möjlighet att uttrycka sin kreativitet genom den dynamiska och inspirerande konstformen.
Upptäck glädjen i att skriva och producera för barn och unga28.2.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet region Syd lanserar nu en spännande distanskurs för alla som drömmer om att skriva och producera engagerande innehåll för barn och unga. Kursen "Skriva för barn och unga" erbjuder en unik möjlighet att utveckla färdigheter och få värdefulla verktyg för att nå ut till den yngre målgruppen.
Folkuniversitetet startar nya nationella yrkesutbildningar hösten 202518.2.2025 13:31:01 CET | Pressmeddelande
Folkuniversitetet har beviljats att starta utbildningarna Laboratorietekniker (Karlskrona och Malmö), Maskinsnickare (Tibro) och Nätverkstekniker (Kristianstad) hösten 2025. Dessa utbildningar är en del av regeringens nya satsning på nationell yrkesutbildning (NY).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum