Transportstyrelsen

80 personer har mist livet i vägtrafiken under årets fem första månader

Dela
Under maj månad omkom 24 personer och 1 228 skadades i vägtrafiken. Under årets första fem månader har nu totalt 80 personer omkommit i vägtrafiken, det är 10 fler än samma period året innan. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Olycksstatistik för vägtrafiken för maj 2023.
Olycksstatistik för vägtrafiken för maj 2023.

Av de 24 som mist livet under maj så färdades hälften i personbil och resterande var oskyddade trafikanter, däribland 5 MC-förare. Av de omkomna var 18 män och 6 kvinnor. Det är 2 fler som mist livet i vägtrafiken i år jämfört med samma månad 2022.
Av de som skadades i maj var 187 svårt skadade och 1 041 lindrigt skadade.

Många äldre drabbade

6 av de omkomna i maj var 75 år eller äldre. Totalt sett under året är nästan 30 procent av de omkomna i trafiken 75 år eller äldre. Det är den åldersgrupp som är hårdast drabbad under 2023.
– Det kan till exempel handla om sjukdom som är upphov till en olycka, men om sedan krockvåldet är dödligt så räknas personen som död i trafiken, säger Staffan Berge, statistiker på Väg- och järnväg vid Transportstyrelsen.

Fler omkomna i trafiken våren 2023

80 personer har omkommit i vägtrafiken under årets första fem månader. Det är 10 fler jämfört med samma period 2022.
– Maj månad bjöd till stora delar på fint väder vilket lockar fram flera olika fordonstyper såsom motorcykel och husbil. Sommarmånaderna är generellt mer olycksdrabbade, så se till att vara uppmärksam och visa hänsyn i trafiken.
Mötesolyckor och singelolyckor med motorfordon är, precis som tidigare år, den vanligaste olyckstypen bland dödsolyckor. Tillsammans står de för 42 av 80 dödsolyckor under årets första månader. Cykel, moped och kategorin övrigt, som domineras av fyrhjulingsolyckor, står tillsammans för 20 döda i trafiken.

Ökning efter pandemin

Under de senaste tolv månaderna (juni 2022-maj 2023) har 237 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (juni 2021- maj 2022) omkom 220 personer, det innebär en ökning med 8 procent.
Antalet döda de senaste 12 månaderna är lika stort som medelvärdet av samma period de senaste fem åren. Av dessa fem år präglas tre år tydligt av låga dödstal i och med corona-pandemin.

Mer statistik

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Olycksstatistik för vägtrafiken för maj 2023.
Olycksstatistik för vägtrafiken för maj 2023.
Ladda ned bild

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye