Ving AB

Så sparar man på resekostnaderna – utan att minska på upplevelsen. Här finns billigaste matkassen i Medelhavet!

Dela
Svenskarnas reslust är stor och när sommarsemestrarna nu stundar är det många som bokat en resa till sydligare breddgrader. En rekordsvag kronkurs och inflation gör dock att många förväntar sig dyrare kostnader. Men resan behöver inte bli så kostsam på plats som man föreställer sig - om man botaniserar i det lokala utbudet. Ving har undersökt vad lokala rätter och vanliga varor kostar på sex populära destinationer i Medelhavet. Och i samtliga fall är prisnivån lägre än i Sverige.
Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving

Matkassen, som består av bla Coca Cola, chips och bananer, är varor som man ofta inhandlar under semestern, oavsett om man semestrar på hemmaplan eller reser utomlands. I Vings jämförelse står det klart att varorna är billigare på samtliga sex resmål i Medelhavet jämfört med Sverige. Den billigaste matkassen finner man i Turkiet där den är hundralappen billigare gentemot sin svenska motsvarighet (ca 200 kr vs 300 kr), men även grekiska resmål som Parga och Rhodos utmärker sig med lägre priser liksom populära Mallorca.

-Priserna på mat i Sverige har fullkomligt skenat och även om det nu har stabiliserats en aning kostar en vanlig matkasse hemma ibland över 20 procent mer nu jämfört med för ett år sedan. Inflationen har självfallet även drabbat Medelhavsområdet. Trots det är det ofta billigare att inhandla vanliga varor på en marknad eller supermarket i Grekland, Turkiet eller Spanien jämfört med hemma, förbrukningsvaror som man ändå ofta köper när man exempelvis ska till stranden, laga en snabb lunch eller ta ett mellanmål, säger Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Go local

Det är inte bara dagligvaror som håller lägre pris kring Medelhavet. Äter man lokala rätter som tapas, souvlaki, kebab, moussaka eller liknande på restauranger bortom turiststråken får man ”mycket mat för pengarna” jämfört med vad en liknande rätt går på i Sverige. Återigen utmärker sig Turkiet som den mest prisvärda destinationen där man kan få en lokal måltid som kebab eller turkisk pita för bara ca 60 kr. Jämförelsevis ligger även prisnivån på dryck lägre på samtliga resmål. I Parga kan man njuta av en kall öl för 30 kr och på resmål som Mallorca, Rhodos och Cypern kan ett glas vin (husets) beställas in för ca 50-60 kr.

Den svaga kronkursen till trots så finns det sätt för att undvika stora hål i plånboken utan att göra avkall på upplevelsen och med tanke på hur restaurangpriserna hemma ökat på sistone kan middagarna på utlandssemestern ändå bli prisvärda. Mitt främsta tips är ”Go local” - slopa den internationella sushin, avnjut i stället ett souvlakispett på en grekisk taverna. Ett gott glas vin eller en kall öl kan avnjutas för en billigare peng än i Sverige. Du kommer inte bara närmare det lokala vardagslivet och sparar en slant utan upplever även destinationen med alla sinnen, fortsätter Claes Pellvik.

Prisindex - Så mycket kostar en matkasse på sex populära sommardestinationer*:

 1. Alanya, Turkiet – ca 200 kr
 2. Rhodos, Grekland – ca 220 kr
 3. Parga, Grekland – ca 240 kr
 4. Mallorca, Spanien – ca 250 kr
 5. Kroatien – ca 260 kr
 6. Cypern – ca 280 kr

*Matkassen består av: Mjölk 1L, persika (0,5kg), ett kilo bananer, Coca-cola (6x33cl), 6 ägg, folköl (6x33cl), ett paket smör (300g), en påse chips och tonfisk i vatten (200 gram). Med förbehåll för att prisexemplen kan variera. Svenska matkassen kostar ca 300 kr.

Prisindex - Så mycket kostar en lokal måltid (exklusive dryck) på sex populära Medelhavsdestinationer*:

 1. Alanya, Turkiet – ca 60 kr
 2. Parga, Grekland – ca 90 kr
 3. Kroatien – ca 100 kr
 4. Mallorca, Spanien – ca 140 kr
 5. Rhodos, Grekland – ca 170 kr
 6. Cypern – ca 170 kr

*Rätterna som avses är lokala specialiteter som gyros, tapas, kebab, moussaka, souvlaki etc, exklusive dryck. Med förbehåll för att prisexemplen kan variera.

Kontakter

Bilder

Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Fotograf Sara de Basly, Ving
Fotograf Sara de Basly, Ving
Ladda ned bild
Fotograf Carlos Norlén, Ving
Fotograf Carlos Norlén, Ving
Ladda ned bild
Foto Ving
Foto Ving
Ladda ned bild
Fotograf Carlos Norlén, Ving
Fotograf Carlos Norlén, Ving
Ladda ned bild

Om

Ving AB
Ving AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är en del av Nordic Leisure Travel Group (NLTG), som med en marknadsandel på 31 procent är Nordens ledande semesterföretag. Ving etablerades 1956 och har lång erfarenhet av att erbjuda svenska semesterfirare såväl klassiska paketresor som egenpaketerade resor med reguljärflyg samt kryssningar. I NLTG ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Sunclass Airlines samt de egna koncepthotellen Sunprime Hotels och Sunwing Family Resorts samt Ocean Beach Club och vännerna Lollo & Bernie. Ving ägs av Petter Stordalens Strawberry Group, Altor Funds och TDR Capital.

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Ving utses till Karriärföretag 202423.11.2023 15:20:27 CET | Pressmeddelande

För trettonde året i rad har Karriärföretagen presenterat listan över de företag som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter för studenter, Young och Senior Professionals. Det står nu klart att Ving har utsetts till ett av Sveriges mest attraktiva företag inför 2024. I motiveringen lyfts bland annat fram att Ving är mer än bara ett reseföretag som med sin starka företagskultur främjar samarbete, kundfokus och anställdas möjligheter till personlig utveckling.

Fler än 16 000 svenskar firar jul och nyår under palmerna med Ving i år22.11.2023 13:29:17 CET | Pressmeddelande

Om en månad beger sig en mindre svensk småstad med julfirare mot varmare breddgrader. Hos Sveriges största researrangör Ving har försäljningen av resor med avgångar precis innan jul ökat med 25 procent jämfört med i fjol och 8 av 10 julresor är nu bokade. Kanarieöarna med Gran Canaria i spetsen är oslagbar etta när svenskarna väljer destination för sitt julfirande, men i år gör även Thailand comeback.

Drygt 12 000 svenskar reser med Ving på höstlov i nästa vecka25.10.2023 14:18:51 CEST | Pressmeddelande

Vecka 44 är en av årets mest reseintensiva veckor, framför allt bland alla barnfamiljer som har skollov. Årets höstlov är inget undantag. Lagom till nästa vecka reser drygt 12 000 svenskar i väg med Ving till sydligare breddgrader från 15 olika avreseflygplatser. Allra populärast är Kanarieöarna med Gran Canaria i spetsen samt Cypern, men många passar även på att resa till storstäder som London, Rom och Barcelona.

Efterlängtad Thailands-comeback med Ving från Landvetter i vinter27.9.2023 11:34:50 CEST | Pressmeddelande

Trots utmanande ekonomiska tider och en historisk svag krona råder det inga tvivel om att ressuget är stort bland göteborgarna. I oktober är 9 av 10 resor sålda med Ving från Landvetter och inför stundande vintersäsong har försäljningen ökat med 23 procent jämfört med samma tid i fjol. En nyhet för i år är att Ving återigen flyger till Phuket från Landvetter efter fyra års uppehåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum