ElektronikBranschen

Nu blir hemelektroniken dyrare – till ingen nytta

Dela
Den 1 juli höjs kemikalieskatten på elektronik. För tv-apparater kan ökningen bli upp mot 500 kronor medan en soundbar eller en spelkonsol ökar med ungefär 300 kronor. Skatten som införts med miljöargument har kritiserats hårt för att inte leda till bättre miljö utan bara ge dyrare produkter. Nu kräver branschen att skatten tas bort.

– Det här är politisk greenwashing – en miljöskatt utan miljöeffekt. Ingen utvecklar mobiltelefoner eller tv-apparater för den svenska marknaden. Vi är 10 miljoner i en värld av 8 miljarder människor. Det är naivt att tro att en svensk skatt påverkar hur produkterna tillverkas på världsmarknaden. Det är endast en straffskatt för svenska konsumenter och den borde tas bort, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.

Den 1 juli införs nya skatteregler för kemikaliskatten på elektronik. Förändringarna innebär att det blir svårare att göra avdrag på skatten, vilket leder till att skatten ökar kraftigt. En tv kan öka med mellan 300 och 500 kronor i pris till följd av förändringen. För många monitorer och spelkonsoler handlar det om en ökning med i snitt 300 kronor.

– Om politikerna tycker att det här är en viktig fråga borde de lyfta den inom EU. Genom att fasa ut och förbjuda farliga ämnen på EU-nivå kan man få effekt. Nu blir det bara dyrare för svenska konsumenter, säger Pernilla Enebrink.

Sedan skatten infördes 2017 har den ökat med 55 procent. Branschens beräkningar visar att ändringarna som genomförs den 1 juli gör att den insamlade skatten ökar från 1,7 miljarder till 2,6 miljarder per år. Det innebär en ökning med cirka 900 miljoner kronor.

– Hemelektronik är en integrerad del av vårt vardagsliv. Vi behöver den inte minst för mat, hygien och kommunikation. Den här skatten drabbar hårdast dem som har den mest ansträngda plånboken. För billigare produkter kan halva priset vara skatt, säger Pernilla Enebrink.

Kemikalieskatten på elektronik beskattar brom, klor och fosfor i produkterna. Det är ämnen som ofta finns i produkterna i form av flamskyddsmedel för att minska brandrisken. Innan den 1 juli får elektronikprodukter där dessa ämnen tillsatts tidigare i processen (vilket anses säkrare) göra avdrag på skatten, en möjlighet som försvinner vid halvårsskiftet. Även om en produkt inte innehåller brom, klor eller fosfor går det inte att göra 100 procents avdrag på skatten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ElektronikBranschen
ElektronikBranschen



ElektronikBranschen är branschorganisationen för leverantörer, distributörer och handlare inom hemelektronik.  Tillsammans arbetar vi för en stark och hållbar elektronikbransch.

Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt28.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med negativ effekt på miljön som drar in miljarder till staten. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten. Det visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen.

Riksdagsseminarium: Elektronikskatten - En ekonomisk börda för svenska folket och miljön17.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten, i lagstiftningen kallad skatt på kemikalier i viss elektronik, har visat sig vara ohållbar utifrån en mängd olika perspektiv. Den 17 april bjuder Elektronikbransch tillsammans med Moderaterna in till ett riksdagsseminarium om Elektronikskatten och ett samtal om dess effekter på svenskarna och miljön samt om varför den drabbar hushållen med tunnast plånböcker hårdast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye